Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Létezik olyan, hogy gyenge...

Létezik olyan, hogy gyenge idegrendszer?

Figyelt kérdés

Hallhatjuk azt, hogy sokan panaszkodnak arra, hogy gyengék az idegei és nem bírnak el nagy terhelést. Nálam ez abban nyilvánul meg, hogy egy közepes mértékű stresszhatás (ami másoknak akár észrevétlen is lehet) eltúlzott fizikai reakciókkal jár. Nagyon szapora szívverés, légszomj, szédülés, végtag zsibbadás, hirtelen kihűlés stb. Meg szeretném fejteni az okokat, hogy erről én tehetek vagy sem. Hogy egyszerűen ilyen a testem, az agyam, vagy pszichológiai okai vannak és esetleg változtathatnék ezen.

Azt nem mondanám, hogy kerültem a stresszes helyzeteket, mindig is bátran szembementem a kihívásokkal, szóval az esetemben nem magyarázható szerintem a felelősség alól való kibújással. 19 éves korom óta önálló vagyok.

Sajnos most odáig jutottam, hogy nem merek szinte semmi stresszeset tenni, mert rögtön előjönnek a fizikai tünetek, amik rendkívül félelmetesek, gyakran az hiszem, hogy szívinfarktusom, agyvérzésem van, vagy totális idegrendszeri leépülésem, epilepsziás rohamom stb. Sajnos a sport sem megoldás a stresszhormonok csökkentésében, mivel nem tudok sportolni már. Amint ráülök a bringára tekerni, rögvest előjönnek ugyanazok a tünetek. Szóval összefoglalva, fizikai és mentális stressz is előhozza ugyanazokat a tüneteket.

Mi zajlik le az agyamban, testemben?

Van valaki aki esetleg hasonlón ment/megy át és tanácsot tudna adni, hogy merre van a kiút ebből?

Ezek lennének a gyenge idegek? Úgy érzem, hogy ezekről nem én tehetek, nem tudom irányítani azt ami a testemmel történik. Gyakran éjjel is utolérnek a tünetek, álmomból költenek fel.

Előre is köszönöm a segítséget!

2016. jan. 7. 22:25
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Nagy valószínűséggel pszichés dolgok is vannak a háttérben
2016. jan. 7. 22:28
 2/14 A kérdező kommentje:
Gyakran előfordul, hogy olvasok valamit, amire figyelek is, és egyszer csak azt érzem, hogy elkezdek szédülni, kavarog a gyomrom, mintha megállna a szívem. Furcsa és nagyon kellemetlen érzés, látszólag mögöttes gondolat nincs. Nem mondom, hogy egyáltalán nem szoktam negatívan gondolkodni, de olyankor is előjönnek amikor teljesen le van kötve a figyelmem.
2016. jan. 7. 22:32
 3/14 anonim ***** válasza:

Pániknak tűnik, nézz utána a pánikrohamnak, pánikrosszullétnek, éjszakai pániknak, hogy passzol-e. Ha igen, akkor menj tovább ezen az úton, nézd meg, mit javasolnak rá.

Én évek alatt rájöttem, hogy hogy lehet akarattal legyőzni, de nem tudom elmondani a hogyant. Lehet, hogy terápiával ez gyorsabb, én egyedül kísérleteztem, hogy ilyenkor hogy szerezzem vissza a testem feletti irányítást, tudatosítsam, hogy ebbe nem lehet belehalni (tényleg nem lehet, komolyan olvass utána), aztán csak... ne foglalkozzak vele? Nem ennyire egyszerű azért.

Ismerek olyat, aki 20 éve gyógyszert szed rá, nekem már nem kell, de megnyugtat a tudat, hogy mindig van nálam xanax, akárhova megyek.

Nekem ezt írta fel a doki, azt nem tudom, hogy a sima háziorvos hatáskörébe tartozik-e a dolog, vagy mindenképpen el kell látogatni vele pszichiáterhez, én utóbbinál voltam.

2016. jan. 7. 22:35
 4/14 anonim ***** válasza:
Szerintem menj el az orvoshoz, és kérdezd meg őt. Lehet kapni citromfű, valeriána kapszulát, lehet ez rendbe hoz.
2016. jan. 7. 22:52
 5/14 A kérdező kommentje:

2-es válaszoló.

Amikor először jelentkeztek én rögvest pánikrohamnak kategorizáltam be, mivel olvastam a pánikbetegségről meg más mentális betegségekről. Már amennyire mentális, mert leggyakrabban viselkedési problémaként van leírva.

Aztán rájöttem, hogy lehetséges, hogy pánikrohamot kaptam attól mert megriadtam a tünetektől. Mostanában ha előjönnek nem ijedek meg annyira már (bár veszettül kellemetlen), és ezért azt mondanám, hogy véleményem szerint valamilyen vegetatív idegrendszeri folyamatról van szó. A pánikbetegek tudtommal nem tudnak kijönni a házból és mindig rosszul lesznek bizonyos helyeken, helyzetekben. Rám ez nem jellemző. Nekem véletlenszerűen jönnek ezek a tünetek, váltakozó élethelyzetekben. Akár otthon is, akár nyugalmi állapotban is.

De ennek ellenére természetesen szakértője nem vagyok sem fizikai sem mentális betegségeknek, csupán a megfigyeléseim alapján tudom hozzávetőlegesen megítélni, hogy mi is lehet.

Ahhoz, hogy pánikroham legyen és azt kezeljem, ahhoz valakinek ezt diagnosztizálnia kellene. Mert saját magamra nem merek olyan mértékben hagyatkozni. Jó ha szakember ítéli meg helyettem.

De ha, pánikroham is, akkor is felvetődik a kérdés, hogy mennyiben tehet róla az ember. Mennyiben lett volna megelőzhető. Vagy lehet, hogy ez genetikai úton öröklődő rendellenesség.

2016. jan. 7. 23:51
 6/14 A kérdező kommentje:

4-es

Orvosnál voltam, fizikai problémákat nem találtak. Nehezen hittem nekik, ezért elmentem egy kardiológushoz, aki csinált EKG-t, ultrahangot, 24 órás EKG-t és ő sem talált semmi komolyat. Viszont javasolt egy neurológiai kivizsgálást, amit még egyelőre nem csináltattam meg. Ezen kívül várólistán vagyok egy pszichológusnál. Csak, hogy kiderüljön ha lehet rajta változtatni pusztán a gondolatok kicserélésével.

2016. jan. 7. 23:55
 7/14 anonim ***** válasza:

Hiába volt/van pánikom, sajnos szakértője én sem vagyok a témának, mert ez mindig csak amolyan mellékes dolognak tartottam, amit a gyógyszerrel kordában lehetett tartani.

Még annyit tennék hozzá, hogy én pánikbeteg soha nem voltam, nekem csak pánikrohamaim voltak és soha nem tudtam semmihez kötni. Illetve de, amitől 90%-ban pánikom lett, az az, a a pánikról olvastam vagy ezen gondolkoztam, ezért sem tudok róla sokat. Amúgy pont az történt, amit írsz, random, vagy ha nem random, nem jöttem rá soha, mivel függ össze. Lehettem stresszes, nem stresszes, alhattam jól, rosszul.

Ja igen, meg amitől nekem még mindig lett, ha hallottam vagy éreztem a saját szívdobogásom. Mondták a meditációt, mint lehetséges segítséget erre, de amint elkezdtem a testemre figyelni és meghallottam a szívem, pánik.

Diagnózisom nincs pánikbetegségről, úgy, mint pánikrosszullét, szerepel tünetként a papíromon az egyebek mellett, tehát nekem orvos mondta, hogy ez az.

Rendesen utána nézni most sem merek, de tényleg érdemes tenned egy kört ezzel a dokinál, mert ki tudja.

2016. jan. 8. 00:15
 8/14 anonim ***** válasza:

Orvosnál is voltam vele, a kardiológia negatív, egyelőre a neurológia is, az MR-re várok.

Viszont ami segített, hogy csináltak gyomortükrözést és kiderült, hogy van egy enyhe refluxom, és nagyon gyakran amit mellkasi szorításnak éreztem és emiatt rángatta magával a pánik tüneteit, az az égő gyomrom és nyelőcsövem volt. Erre kaptam gyógyszert, segített.

2016. jan. 8. 00:17
 9/14 A kérdező kommentje:

Nekem a tüneteket súlyosbította súlyos betegségektől való félelem, mint például a szívbetegség, rák, agyi leépülés. A szívproblémák mar nagy valószínűséggel kizárhatók, kivéve az érszűkületeket. Azt leghatékonyabban az érfestés mutatná ki, de nem tudom érdemes-e azt is megcsináltatnom, mivel eléggé fiatal vagyok.

Nálam leginkább az segített, hogy az orvosi vizsgálatok rendre negatívak lettek. Azok segítettek lenyugodni, és a nappali rohamok nem jöttek már elő.

Viszont az éjszakai, főleg mély alvásba való átmenet előtt jelentkező felriadások/rosszullétek még megvannak. Meg a fizikai erőkifejtésnél jelentkező rosszullétek. Pedig látszólag nincs semmi baj a szívemmel.

2016. jan. 9. 23:33
 10/14 anonim ***** válasza:

Érfestésen is voltam, negatív, menj el nyugodtan, én is fiatal vagyok. Mondjuk én azt a fejfájás miatt csináltattam meg és az MR-re is emiatt várok.

Nem akarlak elkeseríteni, de ha nagyon zavaró, akkor lehet, neked is csak a fél xanax jut, mint segítség... Legalábbis rövid távon.

2016. jan. 10. 20:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!