Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mi van velem? Súlyosbodik az...

Mi van velem? Súlyosbodik az állapotom?

Figyelt kérdés

Pánikbetegségre szedek Cipralexet 3 hónapja kb, de nem érzem, hogy túl sokat használna. Az erős szorongásom és a pánikrohamaim miatt, elvesztettem a munkám is. 2 hónapja itthon vagyok. Párommal élünk együtt, ő hálisten nagyon mellettem áll. Viszont nem tudom elképzelni, hogy hogy fogok így újra dolgozni. Már attól rosszul vagyok, ha kimegyek az utcára. De sokszor még itthon is. Azt érzem képtelen vagyok bármi feladatot ellátni, mert teljesen eluralkodtak rajtam a rosszullétek. Emiatt szégyellem is magam, mert a páromon élősködök.Semmirekellő haszontalannak érzem magam. Ráadásul a párom már apa akar lenni, és állandóan az a téma, hogy szüljek, legyen családunk... Ez mind szép és jó, de én a jelen állapotomba nem hiszem, hogy bevállalnék egy terhességet és igazából nem is akarok gyereket szülni :( Nem akarok felelősséget vállalni, és szerintem nem is szeretném a gyerekem. Úgy érzem púp lenne a hátamon. Se most, se máskor. Nem hiányzik az életemből. 26 éves vagyok, a párom pedig 33. Attól félek, ha nem szülök pár éven belül, el fog hagyni. Vagy velem marad és elveszem a boldogságát, hogy nem lesz gyereke. Sokszor azt gondolom, hogy boldogtalanná teszem és nem akarom boldogtalanná tenni.

A pánikbetegségem már több éves sztori, de idén nyáron hatalmasodott el úgy, hogy már nem bírtam és muszáj volt pszichiáterhez mennem gyógyszerért. Pszichoterápiára is jártam régen, de semmi értelme nem volt. Mostanra meg nem is hiszek benne, de pénzem nincs rá. Meg buszra ülni sem tudnék a rosszulléteimtől, hogy eljussak. Elfáradtam. Nincs kedvem tovább küszködni, nincs kedvem semmihez, nincs kedvem élni. Azt érzem, hogy púp vagyok a párom hátán. Egy plusz teher, mert egyedül kell fizessen mindent és elnéznie, hogy nem csinálok semmit. Pedig belül iszonyúan örlődök. A szülinapját is el fogom rontani azzal, hogy nem megyek vele szórakozni, meg inni. Amúgy se szeretem az alkoholt, meg a gyógyszerre pláne nem fogok ráinni. Ő meg nélkülem nem fog menni, pedig tudom, hogy szíve szerint menne. Mikorra az egész társaság részeg lesz, mindenki engem fog cseszegetni, hogy miért nem iszok. Nekem ehhez nincs hangulatom. Amúgy se voltam soha ez a beállítottságú, de mióta fokozottabban elkapott a pánik és gyógyszerelek, főleg eszembe se jutna inni. Én leszek az ünneprontó, már előre lelkiismeretfuldalásom van, hogy elrontom a szülinapját.

Barátaim nem nagyon vannak, csak ilyen felületesek, anyámmal nem vagyok jóba, mert rengeteg bajt akasztott a nyakamba egész életembe, testvéreim nincsenek, apám meghalt. Nincs senkim, csak a párom. Ő az egyetlen akit érdekel mi van velem. Mégse akarok neki gyereket szülni. Félek az egésztől, nem érzem, hogy jó anya leszek. Attól tartok, hogy olyan leszek a gyerekemmel, mint anyám volt velem. Így is rengeteg hasonlóságot fedezek fel köztünk, pedig iszonyatosan nem akarok hasonlítani rá (külsőben és jellemben is). Néha azt érzem semmire nem vagyok jó. Se nem dolgozok, nincs célom, nincs hobbim, nincs semmi ami érdekelne, nem akarok szülni, utálok főzni. Abszolút nem vagyok olyan, mint a többi nő. Lehet, hogy depressziós is vagyok?

Mi lesz, ha mégis lesz egyszer gyerekem, és ugyanúgy utálni fogom, ahogy szerintem anyám is utált engem? Akaratlanul is tiszta olyan mentalitású leszek, mint ő. Mit csináljak? Kössem fel magam? Nem lenne hozzá bátorságom sajnos, vagy nem sajnos.

2015. dec. 6. 14:15
 1/6 A kérdező kommentje:
Még azt hozzá teszem, hogy anyám sokszor lek.urvázott, ha normálisan fel mertem öltözni (egyáltalán nem k.urvásan). Neki az alap igényesség is már flanc. Sokszor azt éreztem, hogy féltékeny a fiatalságomra, meg arra, hogy csinos voltam. Mintha tudatalatt konkurenciát látott volna bennem. Ő egy kövér, igénytelen, koszos ember. Soha nem volt jó a kapcsolatunk, és soha nem is akarnék lányt szülni, mert félnék, hogy ugyanúgy tönkreteszem az életét.
2015. dec. 6. 14:20
 2/6 Lufivid válasza:

Szia!

Az elmondásaid alapján elég valószínű, hogy tényleg depressziótól szenvedsz. A Cipralex egy antidepresszív gyógyszer, azonban ezekre a gyógyszerekre mindenki egy kicsit másképpen reagál, így lehet, hogy másik szerre lenne szükséged. Ennek érdekében mihamarabb keresd fel kezelőorvosodat, azaz a pszichiátert, hogy együtt megbeszéljétek a lehetséges váltást. Ezeknek a szereknek továbbá akár 3 hét is kellhet, hogy a hatásuk megfelelő legyen, ezért az új szer esetén is ki kell várnod ezt az időt.

A depresszió egy állapot! Meg lehet tanulni uralni, háttérbe szorítani, együtt élni vele, vagy akár legyőzni is! A párod szeret Téged ezért a segítségedre lesz és minden rendbe jöhet! :)

2015. dec. 6. 14:25
 3/6 A kérdező kommentje:

Köszi :)

és a belémégett dolgok? amiket elláttam és eltanultam anyámtól és nem feltétlenül pozitívak? egyébként sok mindent kezdek látni és megérteni mi miért van. miért vagyok olyan, amilyen.

ha tudatosan küzdök az ellen, hogy ne legyek olyan, mint anyám, akkor az előbb utóbb természetesen fog jönni, nem? csak gondolom sok idő.

A gyógyszerekkel nem akarok igazából kísérletezni. A cipralexnek is olyan mellékhatásai voltak eleinte, hogy azt hittem beledöglök. Gondolkoztam, hogy leteszem és hagyom a fenébe a gyógyszereket.

2015. dec. 6. 14:31
 4/6 anonim ***** válasza:
Igaza van előzőnek, kiegészíteném azzal, hogy ezt a problémát komplex módon kell kezelni, a gyógyszer önmagában lehet, hogy kevés. Szükséged lenne pszichoterápiára is, és ehhez nem kell fizetős pszichológus, kérdezd meg a pszichiáteredtől, hova tudnál járni. Ilyen súlyos generalizált szorongásnál még az egy-két hetes kórházi kezelés is szóba jöhet, amíg legalább odáig eljutsz, hogy ki mersz menni az utcára.
2015. dec. 6. 14:32
 5/6 Lufivid válasza:
Anyukádnak valószínűleg nagy hatása volt Rád és hozzá is árulhat a mostani állapotodhoz, de miért ne lehetnél Te más? Pont emiatt, hogy tudod, hogy Te másképp csinálnál dolgokat, ezért megteheted (akár a jövőben a Te gyerekedet is másképp nevelheted természetesen)
2015. dec. 6. 14:32
 6/6 A kérdező kommentje:
ÁÁ nem hagyom magam. Így nem lehet élni egy életet. küzdök tovább. csak néha elfáradok tényleg :( meg nem akarok örökké antidepin meg nyugtatón élni :(
2015. dec. 6. 14:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!