Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Lehet valódi alapja annak,...

Lehet valódi alapja annak, hogy butának érzem magam?

Figyelt kérdés

Butának érzem magam. Üresnek. Azt érzem, hogy nem tudok adni magamból semmit, keveset beszélek, egyre távolodom az emberektől emiatt. Olykor viszont azt érzem, hogy okosabb, értelmesebb vagyok, mint bárki más ezen a világon.

Rólam még annyit, hogy 23 éves nő vagyok. Egyetemre járok, viszonylag jó eredményekre vagyok képes, ha tanulok, és odateszem magam. Emiatt érzek egyfajta kettősséget ezzel a kérdéssel kapcsolatban, hiszen már sokszor bizonyítottam tanulmányaim során, hogy képes vagy a tudás befogadására, valamint jó meglátásaim vannak az élettel kapcsolatban. Empatikus ember vagyok, az önbizalmam viszont nem jó, nem találom a helyem, azt érzem kiüresedtem...

Buta vagyok, v. inkább depressziós lennék?

2015. szept. 22. 17:18
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

"Olykor viszont azt érzem, hogy okosabb, értelmesebb vagyok, mint bárki más ezen a világon."

Nárcisztikus vonás (?)

A mondatban felemeled magadat,konkrétum nélkül ez pedig "csak mert én okosabb vagyok"-kal lehet einfach szemléltetni.

Azonban másoknak is lehetnek kiemelkedő képességeik csak az intellektus lehet más. (nárcisztikusnál semmi képesség nincs csak a csak)

Gyerekeknél figyelhető meg az,ha a szülők éreztetik azt,hogy magasabb az IQ-ja a csemetéjüknek mint a többi gyereknek (nem is feltétlenül kell okosabbnak lennie)

vagy egyéb képességei miatt Ő más mint a többi; megfigyelhető ,hogy szeretnek inkább egyedül lenni és foglalkozni egyedül a dolgaikkal, többi gyerekhez képest csorbúl a szociális képességük.

-Winner 2000

Arról meg,hogy ki is az intelligens,okos;

Van aki szerint csupán annyi,hogy az adott ember bárkivel eltud beszélgetni akár hajléktalan,értelmiségi stb.

Pszichológia szerint csupán; az intelligencia egy tualjdonság, ami különféle feladatokat tartalmazó teszteken mutatott teljesítmény révén mérhető.

-Philip Zimbardo PSFORE 2.

Nem seggből lett kirántva,hanem Pszichológiai kutatásokból, releváns információk forrással.

2019. szept. 28. 22:26
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

Az írásod alapján nem tűnsz butának, kérdező.

Az okos emberekre jellemző, hogy kételkednek magukban, a tudásukban. A buták nem szoktak ilyeneken gondolkodni. Persze ezek általánosítások, nem mindenkire igazak.

A viszonyítási alap is lényeges. Engem mindig sok okos ember vett körül, a családomban és az iskolában is. Válogatott osztályokba jártam általánosban és középiskolában is, az egyetemen is sok értelmes emberrel találkoztam, a barátaim is többnyire diplomás, intelligens emberek. Vannak közöttük sokan, akikhez képest én is butának érzem magam. De ha belegondolok, vajon miért kerültem ilyen emberek közé, miért válogattak be az évfolyam legjobb osztályába általánosban, miért vettek fel az osztályomba középiskolában, miért végeztem el 4,5-ös átlaggal az egyetemet, akkor egyértelmű, hogy nem lehetek annyira buta.

Egyszer volt egy vitám valakivel (hozzám közel álló személy), aki hülyének nevezett, mert nem vagyok tájékozott olyan dolgokban, amikben ő igen. Való igaz, engem nem érdekel a politika, a közélet, a modern történelem, a gazdaság és a pénzügy. Én humán beállítottságú vagyok, több nyelvet beszélek, és a művészet, irodalom, pszichológia érdekel inkább, de a főiskolai matek-statisztika szigorlatom is ötösre sikerült. Bántott a dolog, ezért felmentem a Mensa Hungariqa oldalára, megcsináltam az online IQ tesztet. Arra jó volt, hogy megbizonyosodjak róla, nem vagyok buta. Ha jól emlékszem, azt az eredményt kaptam, hogy az emberek 95%-ánál magasabb az IQ-m. Ajánlom neked is :)

2019. szept. 29. 10:54
 13/16 anonim ***** válasza:

szia, én dettó ezt érzem, 22éves lány vagyok.

az a nagy gond hogy gimiben még egyszerű volt okosnak lenni, igazából az okosabbak közé tartoztam. Az egyetemen meg nincs ez, ott bizony vannak nagyon okosak és műveltek, sokszor úgy érzem rendesen le vagyok maradva ráadásul mikor meg kell szólalni még hülyébbnek érzem magam. Most olyan csoportba kerültem ahol többen 2 szakot is visznek egyszerre, dolgoznak stb nekem meg az is kihívás hogy a kötelezőkkel végezzek.

Ennek ellenére eldöntöttem hogy nem fogom emiatt magamat kínozni, nem fogok ezért bedepizni. Már az is szép teljesítmény ha valaki idáig eljut, nem kell a legjobbnak lenni.Mellesleg nem is egy nehéz szakon vagyok, mármint a közvélemény alapján nem nehéz, szerintem az.

2019. szept. 29. 11:58
 14/16 anonim válasza:
Kedves kérdező! Szerintem nem vagy buta, de a mentális egészséged jó eséllyel nincs rendben. Szerintem kiégettnek érzed magad, az önértékelésed sincs rendben. Egy jó pszichológus csodakra képes. Egyetemi keretek között szokott lenni ingyenes pár alkalmas beszélgetés.
2019. okt. 28. 15:12
 15/16 anonim ***** válasza:

Egyszerű a kérdésem:Hogyan született a bolygónk? Ősrobbanás volt,vagy Isten által a teremtés?

Ha az Ősrobbanás akkor szerencsére nem vagy buta. Ha viszont Isten által a Teremtés akkor nyugodjon békében....

2019. nov. 7. 14:00
 16/16 anonim ***** válasza:
Szia, kiváncsi vagyok, azóta sikerült változtatni magadon ilyen téren? Vagy hogy érzed most magad?
jún. 13. 16:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!