Hogy tudnám elűzni a kényszergondolataimat? Egyáltalán lehetséges? 10 éve vagyok OCD-s és mára már nagyon súlyos lett. Szinte biztos vagyok benne, hogy előbb utóbb emiatt fogok végezni magammal.
Milyen kényszergondolataid vannak, és mik a hozzájuk kapcsolódó kényszercselekvések?
Állítólag az ingerexpozíciós-válaszprevenciós terápia a leghatékonyabb. Ez abból áll, hogy a szorongást keltő dologra gondolsz, de nem végezheted el a hozzá kapcsolódó cselekvést! Pl. ha betegséget képzelsz be magadnak, akkor nem próbálod erővel elnyomni a gondolatot, csak hagyod, DE nem olvasgatsz semmit betegségekről, és nem ellenőrizgeted a testedet tünetek után kutatva! Így előbb-utóbb kifullad a dolog. Ez nehéz, főleg, ha súlyos a kényszerbetegséged, ezért is kell terapeuta segítségét kérni! Illetve, ha erős a szorongás, akkor biztosan szükség lesz gyógyszerre is.
Bővebben:
Nekem is vannak kényszergondolataim, elmondhatom, hogy ez a mocsok a világ legborzasztóbb dolgai közt említendő, bele lehet kattanni, de tényleg. Nekem sokat segít, hogy tudom: a gondolataim nem valósak, és nem is fognak valóra válni, semmi olyat nem kell megtennem, amit nem akarok! Szóval hajrá, kérdező :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!