A borderlinenak van köze a depresszióhoz és a skizofréniához?
Hát, van olyan elmélet miszerint a személyiségzavarok és pszichózisok is egy borderline kontinuum mentén helyezkednek el.
De azért mindhárom elég különböző, miben látod a hasonlóságot?
A skizofréniára és a depresszióra is csak látszólag hasonlít, mert a depresszió az egy betegség, ami gyógyítható, a borderline pedig egy agyi működési zavar, de hasonlóan vagy nagyon boldog, vagy nagyon szomorú az ember, de ez valami, amit le lehet vezetni. A skizofréniához csak annyiban hasonlít, hogy a jó és a rossz közötti átkapcsolás nem tudod, hogy mikor következik, vagy mi váltja ki. Egyszer csak képes vagy azt érezni, hogy akit szeretsz, az utál és hirtelen te is elkezded utálni, pedig tudod az eszeddel, hogy szeret és a legjobbat akarja neked, de nem tudod elviselni, hogy amit tudsz és amit érzel, az ennyire nem vág össze! Ezt pedig csak agresszív, mások számára ijesztő, dührohamokon keresztül tudod feloldani, ami mindenkinek úgy tűnik, hogy hisztizel, vagy dühöngő őrült vagy!... Azt mondják, hogy azért "határeseti személyiségzavar", mert a pszichózis és a neurózis közötti határon helyezkedik el, de egyik sem igaz és mindkettő egy kicsit! :) Valójában egy agyi működési zavar (az amygdala túlműködése okozza, hogy minden érzelem hevesebb, mint amilyen másoknál! )
Itt a legjobb jellemzés erről, és érdemes a második részét is elolvasni a cikknek! :) Legalábbis az én - egyébként súlyosnak mondott - borderline-omat teljesen körülrajzolja! :)
A hasonlóságot csak abban láttam, hogy a borderlineos emberek is elkeseredettek, és sok a düh kitörésük, ami szinte olyan mint 1-1 én, mint a skizofréniánál.(persze tudom, nem ebből áll a skizofrénia)
Második: köszönöm, már elég jól átlátom ezt, főleg ez után a cikk után. :) Csak azért érdekelt, mert elég gyanúsnak érzem magamat, hogy én is borderlineos vagyok, csak ki akartam zárni a skizofréniát belőle.
A skizofrénnek nincsenek elkülönült részei... szerintm te a hasadt személyiséggel kevered.
Eléggé különböző mind a három este, nem keverheted magad össze a skizofréniával. Jellemző tünet a hangok hallása, visszatérő erős késztetések, amik mintha nem sajátok lennének, esetleg hallucinációk stb.
Ha ez nincs meg, sem biztos, hogy borderline vagy,
Borderline esetében a kapcsolatokat kell megvizsgálni: mennyi kapcsolatod van, azok milyen minőségűek, tudod-e őket fenntartani? Hogyan érnek véget, ha véget érnek? Élsz-e át önkontrollvesztést pl. vagdosással vagy evéssel kapcsolatban?
A depresszió megint más, nem csak mint betegség, hanem mint tünet is megjelenhet. Egy skizofrén is lehet depressziós és egy borderline is. Ez lehangoltságot jelent, éppen a dühös, felhangolt állapot ellentéte (pedig érdekesmód a depresszióban sok lehet az elfojtott agresszió).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!