Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » A közérzetemet, egészségemet...

A közérzetemet, egészségemet rombolom a gondolataimmal. Mit tegyek? (15 éves, lány, nem, nem anorexia)

Figyelt kérdés

15 éves vagyok, 9. osztályos. Budapestre járok gimibe, és protekcióval kerültem be.

Általánosban 4-es 5-ös tanuló voltam, többjében ötös. Nem vitás, okos, de rettentően motiválatlan vagyok. A felvételim egy rettenet lett, még szóbelire is csak egy iskolába hívtak be. Végül sehova nem vettek fel, még az utolsónak bejelölt helyre sem. Anyukám teljesen kiakadt, az áprilisünk-májusunk azzal telt, hogy hívogattuk a gimnáziumokat fellebbezésért. Utolsó pillanatban anyukám felhívta az első helyre bejelölt iskolát, protekcióval végül sikeresen bekerültem.

Sikeresen, ők így mondják. Nekem egy kudarc volt.. Most április van, 9 hónapja érzem magamban a lelkiismeret furdalást, hogy valakit kitúrtam a helyéről, hogy sehova nem vagyok jó. Éjjel-nappali stressz, megfelelési kényszer, pánik, nem hiszem hogy ez egészséges egy 15 évesnek. A jegyeim ROMLANAK, pedig ezerszer jobban igyekszem. Többet hiányoztam ebben az évben, mint valaha, majdnem 170 órát. Inlfuenza, hasmenés, hasfájás. Inkább bebeszélem magamnak, csak hogy ne kelljen megjelennem olyan emberek között, akiket nem is szabadna ismernem, nem is szabadna ott lennem. Hazudnom kell, sokat, pedig nem akarok. Próbálom magam nyugtatni, relaxálni, meditálok, jógázok, tiszta étrendet folytatok, levágattam a hajam, hátha egy változás magamon lenyugtat. Nem tudom mit kéne még tennem azzal, hogy felejtsek, és megbékéljek. Mitévő legyek?

2015. ápr. 13. 16:14
 1/5 Csabesz35 válasza:
Együtt érzek Veled, ebben a korban hasonlón mentem át és tényleg nem egészséges! Sajnos csak azt tudom tanácsolni, hogy keress egy szakembert, pszichológust (bárcsak én is megtehettem volna). Nem szégyen, de az ilyen bajokat jobb minél hamarabb kezelni! Lehet, hogy egy másik suli lenne a megoldás, beszélj róla a szüleiddel.! Ne keseredj el, hidd el, értékes vagy, és még rengeteg lehetőség áll előtted!
2015. ápr. 13. 16:25
 2/5 anonim ***** válasza:
Leginkább arra figyelj, hogy ne hiányozz többet. Ha osztályt kell ismételned, akkor jövőre egy újabb embert fogsz kitúrni.
2015. ápr. 13. 16:26
 3/5 anonim ***** válasza:

Egy pszichológus segíthet megérteni az érzéseidet, kezelni azokat és túl lépni ezen. Gondolkozz el rajta, lehet, hogy megérné.

Amit én így nem szakemberként mondani tudok, hogy az érzéseid érthetőek. Volt egy nagy kudarc élményed és utána nem te álltál talpra, hanem más állított fel téged, de ez nem jelenti, hogy a történtek nyom nélkül a múltba vesznének. Nagyon rossz lehetett, mikor elrontottad a felvételidet, főleg mert ez egy kifejezetten központi dolog az ember életében. Mármint a te korodban a felvételi számít, aztán jön az érettségi, majd az egyetemen a vizsgát, a végén a diploma munkádat kell védened és ha mindez megvan (vagy kimaradt) akkor jöhet a nagybetűs élet, a munkahely, ahol sorozatban kapod a feladatokat és bizony előfordul, hogy valakinek rossz időszaka jön valami miatt és ez egy elég nagy bukáshoz vezethet. A képességeitől függetlenül. És ezt nagyon nehéz feldolgozni, de az egyetlen, amit tehetsz, hogy visszaülsz a lóra, miután leestél. A földön maradni értelmetlen. De felállni nehéz, és ebben segíthet, ha valakinek ki tudod beszélni az érzéseidet.

Másrészt ugye ott a bűntudat, mert protekciós vagy. A legrosszabb amit tehetsz, hogy állandóan ezzel kínzod magad. Ez senkinek se jó, főleg neked nem. Nézzük a tényeket: Nem teljesítettél elég jól egy vizsgán, ahhoz, hogy bekerülj, ahova szeretnél. De mégis bekerültél. Nem kellett utolsó pillanatban egy legalja iskolát keresni, ahova mégis bevesznek, hanem színvonalas oktatásban fogsz részesülni. Az is tény, te mondtad, hogy a képességeid jók. Csak ezt most elrontottad, mindenki hibázik néha. Tehát a képességeid alapján feltételezhető, hogy azért ott lehet a helyed abban a suliban, még ha kerülő utat is tettél meg. Tény az is, hogy akár protekciós vagy akár nem, a helyet mástól veszed el. Ez mindig így lesz. Az élet így működik. A bűntudat akkor érthető, ha mégis úgy gondolod, hogy az alap képességeidet nézve sincs helyed az iskoládban. Ezt pedig igazolhatod azzal, hogyha az eddig említettekre rástresszelsz, garantáltabban rosszabbul fogsz teljesíteni. De tény, hogy a múlt megtörtént, te ebben a suliban vagy és valaki más meg nem. Ő most máshol van és valószínűleg ott is megtalálja a maga útját. Hogy te mit tehetsz? Szerintem azzal kéne megköszönnöd a lehetőséget, hogy ahelyett, hogy attól félnél milyen rosszul teljesítesz és nem vagy odavaló, inkább megpróbálnád elérni, hogy önmagad számára is odavaló legyél és hogy a továbbiakban senki ne köthessen bele abba, hogy te neked van-e ott helyed, ha esetleg kiderülne. A másik, be nem jutott diák felé is akkor vagy tisztelettel, ha élsz a megszerzett lehetőségeiddel. Neki már sem jobb sem rosszabb nem lesz attól, amit te csinálsz, de akkor volt értelme a dolognak, ha te nem vesztegeted el, amit kaptál.

Persze összeszedni magad nem egyszerű. Itt visszakanyarodnék említés szintjén a pszichológus ötlethez, de amúgy te is tehetsz dolgokat. Csinálj önbizalom növelő gyakorlatokat. Például ragasztgass dicsérő/motiváló/optimista cédulákat mindenhova (pl.: Megtudom csinálni!, Okos vagyok., Szép vagyok., Ki tudom érdemelni, az "előleget" (protekciót)amit kaptam., Nem adom fel!) És mindig amikor szembejön egy elolvasod, és ezek a mantra szerű dolgok kicsit rögződnek benned, javítják a hozzáállásod. Vagy mondjuk minden nap reggel és este a tükör előtt, vagy még az ágyban, beszéld meg magaddal, hogy milyen jó dolgok történtek/fognak történni és dicsérd meg magad minden nap legalább 2-3 dologért amit jól csináltál. Az is egy módszer, ha egy rettenetesen optimista mondatot kitalálsz magadnak és azt leírod nagyon nagyon nagyon sokszor. Próbáld pozitívabbra formálni a gondolataidat!

Meg lehet csinálni és akarat erővel talán egyedül is helyre jöhetsz, de a pszichológus tényleg gyorsíthat ezen. Jó ha kitudod beszélni a nagyon negatív érzéseidet és gondolom ezt most nem teszed. Sok sikert, kitartást! Talpra lehet állni!

2015. ápr. 13. 16:49
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

figyuzz, a helyet azért nem veszed el mástól, mert:

ha már tavasszal kiderült, hogy kit hova vesznek föl, akkor mindenki megkapta az értesítőt. namost azért, hogy te bekerülj, nyilván nem küldtek ki hónapokkal később valakinek egy levelet, hogy ja bocs, te mégsem vagy fölvéve: mivel ilyen nem történhet.

talán van, aki visszamondta, esetleg külföldre/vidékre költöztek, és megürült egy hely.

amúgy egy gimnázium nem egy olyan nagy valami, hogy emiatt kelljen görcsölni, hogy oda "érdemtelenül" kerültél be.

kb úgy görcsölsz, mintha egy olimpiai aranyat nyertél volna doppingolással.

csakhogy az országban rengeteg gimnázium van, és mindegyikben rengeteg hely.

fogadd el, hogy neked is jutott egy hely.

nyilván nem te vagy az egyetlen, aki protekcióval jutott be. más meg puskázással jutott be, vagy azért, mert az anyja fizette neki évekig a magántanárt.

kit érdekel most már.

lépj tovább, és tanulj.

2015. ápr. 13. 17:01
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm az építő szavakat! Talán az is benne van, hogy ez a tudatalatti megfelelési kényszer abból indult ki, hogy nem találom még a helyemet a világban. Van egy szoros barátságom, akinek ugyanúgy, sőt, jobban tudnék beszélni az érzéseimről, mint egy pszichológusnak. Mindenképp össze kell magamat szednem, mert csak a környezetemben élők agyára fogok menni.. :)
2015. ápr. 13. 20:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!