Mit csináljunk?
Az egyik osztálytársam és egyben legjobb barátnőm mostanában fura dolgokat kérdez tőlem.
Ma reggel óta olyan kérdést tett fel,hogy ha bármi történne vele,akkor elmondanám-e a szüleinek,hogy ő próbálkozott öngyilkos lenni,meg hogy elmondanám-e,hogy mostanában nagyon rosszul van?Én erre azt válaszoltam,hogy nem,mert mikor jobb lett a kapcsoltunk,akkor megígértük egymásnak,hogy nem mondunk senkinek semmit,amit ketten beszélünk.
De amit ma mondott,hogy mi lenne,ha bármi történne vele,ha kómába kerülne,vagy ha halálos ágyán feküdne?
Mostanában szakított a barátjával,az iskolában is egyre rosszabb a teljesítménye,emellett a szüleivel is rosszabb a kapcsolata,mint ezelőtt...Valamilyen szorongás van,és bipoláris depressziója,és hallucinálni is szokott és egyéb kevert magatartás és emocionális zavara is,nagyon érzékeny,ha kiabálnak vele,akkor el is sírja magát.Nem tudom mit tegyek.Még egy ember tud róla,egy másik osztálytársunk.És nem tudjuk mitévők legyünk.Hogy mit is tegyek?agy tegyünk?És hozzá tenném,hogy nem is eszik,nekünk kell rászólni,hogy egyen,de akkor is nehezen eszik,mert hányingere lesz.
Valami komoly gond van nála, annyi szent. Ha én lennék a te helyedben, megszegném ezt a kis "szerződést", hiszen most az élete lehet a tét - szólnék megbízható tanárnak/osztályfőnöknek először, aztán pedig a tanárral eldöntenénk, hogy hogyan szólunk a szüleinek. Nem érdekelne, hogy megharagudna-e rám avagy sem, hogy szóltam, mert ha nem szóltam volna, és sikeresen öngyilkos lett volna, akkor azt nem bocsátanám meg magamnak soha.
14/L
Őszintén szólva, szerintem aki ilyeneket kérdez tőled az igazából figyelemre vágyik és talán be nem vallottan még szeretné is, ha szólnál a szüleinek és ő megkapná tőlük a szükséges támogatást.
Éveket vészeltem át úgy, hogy elég gázos dolgaim voltak, de ezekről vagy senkinek nem beszéltem, vagy ha valakiben megbíztam, attól se kérdezgettem hogy elmondaná-e ennek vagy annak, legfeljebb közöltem hogy ne mondja el. De ez a kérdezgetés olyan mintha ötletet akarna neked adni. Mintha jelezni akarna valamit ezen a fura módon. Nekem elsőre az jut róla eszembe, amit az imént mondtam, de lehet, hogy félreértem a szándékát.
Mindenesetre tudnod kell, hogy vannak helyzetek, amikor ha közbelépsz, az illető valóban haragudni fog rád, de később, amikor belátja a dolgokat akkor hálás lesz. Néha nehéz önmagunknak meglépni azt, amitől félünk, néha kell a segítség.
Azt írod jár szakemberhez. Ő mit mond? Vagy nem tudod? És egyáltalán hogy jár? pszichiáterhez és gyógyszert kap, vagy terápiára? És erről az egészről a szülei tudnak?
Jár pszichiáterhez,és tudnak a szülei róla,szed gyógyszert Rivotrilt,néha többet vesz be,amit észre vetem,mert van,amikor aludtam náluk.
Egy kis baki történt...Azaz,még több kérdést tett fel,hogy ha eltűnne,akkor hiányozna-e nekem?Meg egyre többet beszél arról,hogy emberek megölik magukat és ma egyáltalán nem csinált semmit,mert ma náluk vagyok,de egész nap csak fekszik.A szülei leszarják,csak kiabálni tudnak vele mindenért...Sajnos alkoholisták a szülei,de verni azt tudják a lányukat!
Ebben az esetben szerintem ő ha el is követne öngyilkosságot, valószínűleg azért tenné mert figyelemre és törődésre vágyik (de ezt ő nem biztos hogy látja jelenleg és igazság szerint az alapján amit leírtál meg is értem, hogy ilyen ramaty lelkiállapotban van). Te lehetsz bármilyen jó barátnője, de semmiképp sem a te felelősséged az, hogy ő mit tesz vagy nem tesz és sajnos valószínűleg azt se tudod igazán megadni neki amire vágyik. Ettől még maradhatsz mellette, nagyszerű, ha van ilyen jó barátnője és rengeteget számít, de azért ne hagyd, hogy lehúzzon és tudnod kell, hogy a segítő szerepednek vannak korlátai, bármilyen szomorú is ez. A barátnődnek lelkileg kéne helyretennie magát és ezen nem fog segíteni ha havonta vagy pár havonta (nem írta milyen gyakran megy) elmegy egy pszichiáterhez, aki nyugtatót ír fel neki és ennyi. Talán kicsit elviselhetőbbé teszi számára a mindennapokat és enyhít a tüneteken, de ettől nem oldódik meg semmi. Ez csak egy mankó. A barátnődnek terápiára kéne járnia, esetleg egy időre befeküdni egy pszichoterápiás helyre, bár mondtad hogy pszichiátrián már volt egy ideig. Mindenképp érdemes lenne megkérdeznie a pszichiáterét, esetleg a háziorvosát, hogy ingyenes pszichológusra nincs-e lehetősége, van, ahol van ilyen opció. Gondolom a szülei erre nem költenének pénzt. Ha pszichológushoz ilyen módon nem tud járni, akkor még mindig ott van lehetőségként, hogy valami segítő szervezethez elmenjen és ott csoportteápiára járjon. Rengeteg ilyen csoport van, némelyi fizetős, de jobban fizethető, mint egy pszichológus, mások teljesen ingyenesek. Olyan csoport is van, ami alkoholisták hozzátartozói számára létesült, de van szimplán önsegítőcsoport is, vagy depressziósoknak csoport.
Szóval vannak lehetőségek, érdemes utánajárnotok. A lényeg annyi, hogy a barátnőd élete addig nem jön helyre és addig nem lesz jobban, amíg ezért nem tesz (bár ez néha tényleg baromi nehéz) és ahhoz hogy jobban legyen mindenképp érdemes olyan helyre mennie, ahol ezekről a problémákról olyanokkal beszélhet, akik értik őt. Egy egyéni terápia és egy csoportos terápia más-más módon, mégis hasonlóan támogatnak. Lesz egy hely, ahol biztonságban érezheti magát, ahol nyugodtan beszélhet és ahol rávezethetik őt a gondolkodásában lévő hibákra, megértheti önmagát és fokozatosan fejlődhet, jobban lehet. Te ezt nem tudod megadni neki, de mellette lehetsz, biztathatod és segíthetsz neki ilyen helyet keresni. De fontos, hogy ő is akarja, anélkül semmi se fog sikerülni. Amit még ezen kívül is tehetsz, hogy egyszerűen elrángatod otthonról, vele vagy, próbálod elterelni a figyelmét. Remélem segítettem valamit és amiket mondtam azok közül valami beválik. Sok kitartást!
Jár iskolapszichológushoz és valamilyen kongnív(nem biztos,hogy jól írtam) viselkedés terápiára,már 4.hete.
Pszichiáterhez havonta jár,már ezeregy pszichológusa volt,mert nem tud megnyílni,csak olyan előtt,akit már évek óta ismer,vagy ha valaki más kiismeri.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!