Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Szelektív dadogás (beszéd...

Szelektív dadogás (beszéd kontra olvasás)?

Figyelt kérdés

Kedves Olvasó!

Elég nehéz megfogalmazni a problémát; amiben szenvedek. Gyerekkorom óta dadogok; de soha nem folyamatosan, soha nem mgh/msh-hoz vagy betűkapcsolatokhoz kötötten: egyszerűen valamitől bestresszelek és akkor összeomlik a beszédkommunikációs képességem (magyarul is és idegen nyelven is). Teljesen tönkreteszi az életem, mivel a folyamatos kudarcélmények kikezdték az önbecsülésem és a tartásom, illetve folyamatosan kirostálódom miatta az állásinterjúkról is (eleve stresszes környezet... no igen). Ráadásul a tanulási kedvem/hajlandóságom is ellaposodott, hiszen - ahogyan azt észrevettem - csak az a tudás létezik, amit ki tudsz kommunikálni magadból. Ha nem tudod, az olyan, mintha nem is tudnád... no mindegy.

Mindez a zavarodottság / beszédhiba nem jelentkezik pl. hangos olvasás közben (sem magyarul, sem pedig idegen nyelven). Néha beszéd közben sem... de ott inkább a "bedadogás" a jellemző (2-3szor nekifutok, de aztán ki tudom mondani).

Pszichológusra jelenleg nincs keret (jóra pláne nem). Esetleg; valakinek valami önállóan "gyakorolható" ötlete?

2015. febr. 11. 12:24
 1/10 anonim ***** válasza:

TB-re is lehet menni pszichológushoz, ha jól tudom. Ha nem, akkor pszichiáterhez még mindig lehet TB-re menni.

A dadogók nem szoktak dadogni, ha hangosan felolvasnak. Szokták is ajánlani a hangos olvasást. Segíthet az éneklés is, akkor sem szokás dadogni. Stresszoldást ajánlok, akár mozgással, akár rágással.

2015. febr. 11. 12:47
 2/10 A kérdező kommentje:
Értem. Akkor rágózom... (amúgy rendszeresen sportolok).
2015. febr. 11. 14:51
 3/10 anonim ***** válasza:
Én is hasonló problémával küzdök és a rágó jó megoldás viszont akadnak olyan helyzetek amikor nem illik rágózni , ekkor újra aktuális a téma. Sajnos az alapvető gond, hogy valami kizökkent a mondandó közben és a koncentráción/odafigyelésen kell javítani.
2015. febr. 11. 18:29
 4/10 A kérdező kommentje:
Igen, ezt én magam is észrevettem. Az egyik pillanatban még tolonganak a kimondásra váró gondolatok, aztán jön a bedadogás és a "zzz"... fókuszprobléma? Értelmesnek hangzik.
2015. febr. 12. 10:12
 5/10 anonim ***** válasza:
Próbálj meg amolyan Gallásan beszélni. Szerintem (ismétlem, ez csak az én véleményem) ő is dadogott, ezért dolgozta ki ezt a dallamos hanghordozást.
2015. febr. 12. 15:09
 6/10 A kérdező kommentje:

Dallamosan beszélni? Ez nem is olyan rossz.

Tegnap figyeltem magam (járok egy angol csoportba); légzéstechnika rendben, nyugalom is megvan, csak folyton az motoszkál a fejemben, hogy nem tudom kimondani. Aztán - amikor rám kerül a sor - a szépen kialakított mondandóm szavait elkezdem lóhalálában "kimondhatónak ítélt" szavakkal behelyettesíteni, ami széttördeli az egészet. Aztán elmegy a kedvem az egésztől és már a szimpla szavakat is kimondhatatlannak ítélem: így inkább hallgatok.

Kontra erre, hogy: ma reggel folyamatosan beszélgettünk angolul a párommal, a dadogás egyáltalán nem jelentkezett.

A párom régóta azt mondja, hogy ez szimpla önbizalomhiány (mivel az életem igen rázós, különösképpen az elmúlt 3 évben) és amint jönnek a sikerek túl leszek az "alsóbbrendűségi komplexusomon". Akkor ez is elmúlik... ördögi kör, hiszen a sikerekhez folyamatos beszéd kellene...

2015. febr. 13. 08:48
 7/10 anonim ***** válasza:

szia, az már fél siker, ha van párkapcsolatod!

szerintem próbálj megtanulni valami meditációt vagy agykontrollt, mert sokkal olcsóbb, mint a pszichológus. vagy akár netről/könyvből is tanulhatod, akkor meg ingyen van, bár szerintem tovább tart ráérezni. mondjuk asszem rászorultság alapján vannak ilyenekre is egyéni elbírálású kedvezmények.

2015. febr. 16. 07:35
 8/10 A kérdező kommentje:

Soha nem akadályozott a csajozásban a beszédhibám... de tényleg nagyon jó párkapcsolatban élek, köszönöm szépen! A mai világban szerintem is fél siker, ha valakinek támogató párja van!

Már vadászom a tyúbon a technikákat és próbálgatom! Van ami tetszik is; csak majd az éles teszten is elő tudjam csalogatni! :)

2015. febr. 16. 15:59
 9/10 anonim ***** válasza:
nekem is hasonló a problémám. Van olyan pillanat, amikor hosszú percekig tök normálisan beszélek, van hogy 5-6 szó kimondása egy örökkévalóság. Haverokkal elég normálisan tudok beszélni, de amint idegennel kellene, akkor vagy sikerül vagy csak dadogok össze vissza, hosszú ööööööööööööö és utánna megjön az első szó. A gimiben még úgy nem is nagyon jelentett problémát, mert ott volt hogy előadást tartottam, egész jól ment, mondhatom hogy dadogás nélkül. Huszas éveim elején kezdett erősödni ez az egész és azóta is tart. Telefonálni talán életemben ha háromszor hívtam fel idegent, haverokat feltudom hívni azzal nincs gond. Meg ha engem hívnak, akkor fel veszem a telefont, az sem probléma, csak ha nekem kellene telefonálni. Most állok szóbeli nyelvvizsga előtt, kétszer voltam, az a kettő totál elúszott, most megyek harmadszor, ha megint rámtör ez az "átok" akkor most sem lesz meg, pedig nyáron diplomázok és kellene. Jah, igen, a diploma, ugyan lesz diplomám, de nem fogok tudni benne dolgozni mert ahhoz jó beszélőke kell, az meg nekem nincs. Írásbeli vizsgákat 100%-osra csináltam/ csinálom, a szóbelin meg megkell harcolni a kettesért, pedig tudnám 5-re is. Szóval nekem is megkeseríti az életem csak én mostmár elfogadtam azt hogy ezen nem tudok változtatni.
2015. febr. 25. 16:06
 10/10 A kérdező kommentje:

Ne add fel; én sem teszem!

Ha találok vmi használhatót, akkor beírom a topicba!

Jelenleg a McGuire módszeren dolgozom... mondjuk a miénk jóval enyhébb verzió a dokufilmben kezelt páciensekénél, de hátha bejön!

Azóta beszéltem egy logopédussal, szerinte próbálkozzak öööö-zni / áááá-zni, ha megakadok (hogy ne akadjon benn) és belemondani a szót, ami blokkolt... What can I say about it? Under testing... ;)

#1: "a dadogók többsége folyamatosan olvas" - ez nem igaz! A logopédus határozottan állítja, hogy a beszédhibának tökmindegy, hogy olvasott szöveget mondasz vagy kigondoltat. A pösze sem lesz "nem pösze" attól, ha olvas és a raccsoló sem hagyja abba a raccsolást, ha olvas. Ez b.romság.

2015. márc. 1. 18:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!