Szelektív dadogás (beszéd kontra olvasás)?
Kedves Olvasó!
Elég nehéz megfogalmazni a problémát; amiben szenvedek. Gyerekkorom óta dadogok; de soha nem folyamatosan, soha nem mgh/msh-hoz vagy betűkapcsolatokhoz kötötten: egyszerűen valamitől bestresszelek és akkor összeomlik a beszédkommunikációs képességem (magyarul is és idegen nyelven is). Teljesen tönkreteszi az életem, mivel a folyamatos kudarcélmények kikezdték az önbecsülésem és a tartásom, illetve folyamatosan kirostálódom miatta az állásinterjúkról is (eleve stresszes környezet... no igen). Ráadásul a tanulási kedvem/hajlandóságom is ellaposodott, hiszen - ahogyan azt észrevettem - csak az a tudás létezik, amit ki tudsz kommunikálni magadból. Ha nem tudod, az olyan, mintha nem is tudnád... no mindegy.
Mindez a zavarodottság / beszédhiba nem jelentkezik pl. hangos olvasás közben (sem magyarul, sem pedig idegen nyelven). Néha beszéd közben sem... de ott inkább a "bedadogás" a jellemző (2-3szor nekifutok, de aztán ki tudom mondani).
Pszichológusra jelenleg nincs keret (jóra pláne nem). Esetleg; valakinek valami önállóan "gyakorolható" ötlete?
TB-re is lehet menni pszichológushoz, ha jól tudom. Ha nem, akkor pszichiáterhez még mindig lehet TB-re menni.
A dadogók nem szoktak dadogni, ha hangosan felolvasnak. Szokták is ajánlani a hangos olvasást. Segíthet az éneklés is, akkor sem szokás dadogni. Stresszoldást ajánlok, akár mozgással, akár rágással.
Dallamosan beszélni? Ez nem is olyan rossz.
Tegnap figyeltem magam (járok egy angol csoportba); légzéstechnika rendben, nyugalom is megvan, csak folyton az motoszkál a fejemben, hogy nem tudom kimondani. Aztán - amikor rám kerül a sor - a szépen kialakított mondandóm szavait elkezdem lóhalálában "kimondhatónak ítélt" szavakkal behelyettesíteni, ami széttördeli az egészet. Aztán elmegy a kedvem az egésztől és már a szimpla szavakat is kimondhatatlannak ítélem: így inkább hallgatok.
Kontra erre, hogy: ma reggel folyamatosan beszélgettünk angolul a párommal, a dadogás egyáltalán nem jelentkezett.
A párom régóta azt mondja, hogy ez szimpla önbizalomhiány (mivel az életem igen rázós, különösképpen az elmúlt 3 évben) és amint jönnek a sikerek túl leszek az "alsóbbrendűségi komplexusomon". Akkor ez is elmúlik... ördögi kör, hiszen a sikerekhez folyamatos beszéd kellene...
szia, az már fél siker, ha van párkapcsolatod!
szerintem próbálj megtanulni valami meditációt vagy agykontrollt, mert sokkal olcsóbb, mint a pszichológus. vagy akár netről/könyvből is tanulhatod, akkor meg ingyen van, bár szerintem tovább tart ráérezni. mondjuk asszem rászorultság alapján vannak ilyenekre is egyéni elbírálású kedvezmények.
Soha nem akadályozott a csajozásban a beszédhibám... de tényleg nagyon jó párkapcsolatban élek, köszönöm szépen! A mai világban szerintem is fél siker, ha valakinek támogató párja van!
Már vadászom a tyúbon a technikákat és próbálgatom! Van ami tetszik is; csak majd az éles teszten is elő tudjam csalogatni! :)
Ne add fel; én sem teszem!
Ha találok vmi használhatót, akkor beírom a topicba!
Jelenleg a McGuire módszeren dolgozom... mondjuk a miénk jóval enyhébb verzió a dokufilmben kezelt páciensekénél, de hátha bejön!
Azóta beszéltem egy logopédussal, szerinte próbálkozzak öööö-zni / áááá-zni, ha megakadok (hogy ne akadjon benn) és belemondani a szót, ami blokkolt... What can I say about it? Under testing... ;)
#1: "a dadogók többsége folyamatosan olvas" - ez nem igaz! A logopédus határozottan állítja, hogy a beszédhibának tökmindegy, hogy olvasott szöveget mondasz vagy kigondoltat. A pösze sem lesz "nem pösze" attól, ha olvas és a raccsoló sem hagyja abba a raccsolást, ha olvas. Ez b.romság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!