A mentális állapot megítélésében a magyar jogszabályok alapján hogy néz ki a hierarchia?
Arra gondolok, hogy hogy néz ki a különböző szakemberek egymás alá/fölé rendeltsége, ha valaki mentális állapotának megítéléséről van szó?
Esetleg erre létezik konkrét jogszabály?
Hogy egy szélsőséges példát mondjak:
Pl egy pszichiáter szakorvos állítja, hogy XY dilis (most szakmaiatlanul, de oké legyen "pszichotikus beteg"), míg mondjuk egy tőle független, PhD fokozattal rendelkező, igen elismert klinikai szakpszichológus azt állítja, hogy az ő vizsgálatai alapján ugyan nincs semmi mentális gond az illetőnél.
Most akkor melyiknek van igaza vagy egy ennyire ordító ellentét esetén mégis melyiket kell figyelembe venni?
Ennek a kérdésnek sokszor lehet fontos szerepe, mert gondoljunk bele, egy csomó foglalkozáshoz kapásból kizáró tényező a pszichés alkalmatlanság, na de mi van olyankor, ha az illető páciensről ennyire eltérő szakvélemények születnek?
Az már csak + hab a tortán, ha még lesz egy iü. diliszakértő is, mert akkor lesz egy harmadik verzió is :)
De tehát kell lennie valami objektív, feltehetően jogszabályi leírásnak, amely ezt a kérdést rendezi.
Aki otthon van a témában, felvilágosítana?
Én (és ezt hangsúlyozom, hogy eddig volt némi fogalmam a a témáról, de ezentúl csak túlmenően csak tippelek) úgy gondolom, hogy ilyen nem létezik. Eljárás során (szerintem) több igazságügyi szakértőt is felkérhetnek, akik nagyjából egyező állásponton lesznek, vagy ha nem, keresnek plusz még egyet és gondolom ez így megy tovább...
Olyan, aki azt mondja, hogy "normális" vagy, és ezt senki nem kérdőjelezi meg, nem lesz. Eleve ezzel azt feltételezzük, hogy a pszichológusok és pszichiáterek csak tippelgetnek az egyes emberek mentális állapotát illetően, míg az egyik orvos, a másik meg 10 évig ezt tanulja... ennyi erővel ki az, ki ma Magyarországon meg tudja mondani, hogy testileg (fizikálisan) teljesen egészséges vagy? Kinek hiszel? Kinek a véleménye elfogadott?
Rengeteg (nehezen átverhető), teszt létezik, a diagnosztikus interjú egy külön eszköz a szakember kezében, ami alapján, ha az adott szakember jó és miért ne lenne jó (az orvosokról sem feltételezzük, hogy nem értenek a szakmájukhoz), fel tudja mérni az illető pszichés állapotát. Ekkor sem egy egyszerű diagnózist ad, bár a betegséget (ha mentális betegségről vagy személyiségzavarról van szó) kódok alapján le tudja majd írni, de más tényezőket is figyelembe vesz (pl. nárcisztikus tendenciák amik árnyalhatnak egy nem nem nárcisztikus személyiségzavart, vagy egy átmeneti, depressziós periódus)
Egyébként most hogy jobban elolvasom a kérdésedet, én a feltett példánál (klinikai szakpszichológus kontra pszichiáter) inkább a pszichológusnak hinnék. (Persze azt is figyelembe véve, hogy mi alapján jutottak erre a véleményre, milyen hosszú és mennyire részletes volt a diagnosztikus interjú stb. )
Egy pszichiáter azért mindig inkább egy orvosi szemléletet fog képviselni, és mivel önbeszámoló alapján kell diagnosztizálnia (kivéve ha az illetőt épp az utcán kapták el a rendőrök is hozták be, ahogy menekül az ufók elől), más hangsúlyt fektet a páciens élményeire, az okot vagy a kórt keresi. Egy pszichológus, még ha bele is botlik az okba, vagy a kórba, elsősorban a páciens érdekeit tartja szem előtt: vagyis el tudja fogadni, hogy a páciens attól még nem pszichotikus hogy volt pl. egy istenélménye, amit olyan látomásszerűen ír le, hogy azt hihetnénk, hogy hallucináció.
Ugyanakkor, hogy magamnak most ellentmondjak, egy pszichológust is át lehet verni, ha elég ravasz a páciens.
Szóval ehhez nagyon kéne tudnia körülményeket, még akkor is, ha a pszichológusnak kevdeznék :/
igen, én is egyértelműen klinikai szakpszichológus-párti vagyok, mégpedig meggyőződéséből, sőt, szintén meggyőződésből támogatom az antipszichiátria-irányzatot (leginkább az erősen antihumánus jelleg és az érdek-központúság miatt), és még tovább megyek, sztem egy klinikai szakpszichológus szakmai tudását egy lapon se lehet említeni egy snassz pszichiáterével, na de látod, ahogy Te is megmondtad, a bizonyos varázspecsét mégis nála van, és ő adja a végső diagnózist. enyhén faramuci helyzet ez így nálunk, na de mit lehet tenni?
Az a nagy gond nálunk, hogy egy pszichológus lehet akár 3x PhD-zett, nagyon magasan képzett, a szakmájában nagyon otthon lévő emberke is, az orvosi végzettség már önmagában ad egy olyan irreális felsőbbrendűség-érzetet nálunk, hogy az sokszor hajmeresztő (persze mindez megint csak így magyar viszonyok közt értelmezendő). Ha orvos, akkor tulképpen fel van ruházva arra is, hogy a legabszurdabb baromságot kijelentse, mert kutya nem fogja megkérdőjelezni. Míg ha "csak" klinikai szakpszichológus? "ó hát az nem orvos ...."
Valahogy ezt a felfogást tapasztalom, és igen szomorú persze, de lehetetlen ezen változtatni.
Átjárás valamennyire van, de inkább az orvosi irányból, pl. pszichoterapeuta orvos is lehet (szakorvos és pszichiáter), ugyanazt a képzést kell elvégezniük, amit a pszichológusoknak, akik előtte évekig ezeket a technikákat, elméleteket tanulták.
Nem sajnálom tőlük,én is kiemelkedő, és nagyon tudásnak gondolom, aminek a birtokában vannak, de így némileg a pszichológusok fölé helyezik őket. Egy pszichiáter vagy egy szakorvos lehet terapeuta 2 év képzés után az olyan, mintha a pszichológia a megfelelő biológiai ismeretek mellett tulajdonképpen 2 év alatt is megtanulható lenne...
Igen, ez kifejezetten felháborító. Ismerek én olyan belgyógyász szakorvos (rendkívül sötét és ostoba) nőszemélyt, aki ezt a bizonyos 2 évet elvégezte, na és azóta ő az isten a városban, az összes klinikai szakpszichológus mind barom, és ha ő márpedig 5 perc és egy torokba nézés után azt mondja, hogy az illető borderline, akkor azt el kell fogadni, hiszen ő az orvos. És nem tudod meggyőzni a valóságról, mert fel van háborodva, hogy neki valaki pszichológiát akar magyarázni.
Szóval ez amit említettél, nos ez már tényleg az egyik legabszurdabb jelenség, amivel valaha találkoztam a mentális területen bármilyen szakképesítéssel rendelkezők között. Ezt sürgősen el kellene törölni, és mindenképpen pszichológiai alaphoz kötni nekik is, mert felmérhetetlen a kár, amit okoz nap mint nap. Bele se merek gondolni, hány ember életét tette tönkre eddig ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!