A pszichiáterek többsége miért nem végez alapos munkát?
A páciensnek felírnak gyógyszereket, lehetőleg sokat a tüneteire, talán a tünetek el is múlnak - egy időre.
Azonban a probléma gyökere ezzel nem szűnik meg. Az előbb olvastam az oldalon egy kérdést: valaki pszichiáterhez járt, öngyilkossági kísérletei voltak. Ezek megszűntek, de újra rosszul van. Milyen félmunka volt ez az orvos részéről? Ha ő maga nem tudja teljesen meggyógyítani, miért nem ajánl kiegészítő kezelést, pl. pszichológust? Nem egyértelmű, hogy a beteg tisztában legyen ezzel magától. Nem feltétlen tudja a beteg, hogy a pszichológus és pszichiáter között mi a különbség egyáltalán.
Pszichiáterek arra azt válaszolnák, nem az ő dolguk. Pedig ez nem igaz. Minden, ami a betegséggel összefüggésben felmerülhet, azt kezelni kell ill. elirányítani a beteget a megfelelő helyre a teljes gyógyulás érdekében. Pl., a fogorvosok is jobb esetben az egész embert nézik, nem csak a fogait, száját, mert összefüggenek a dolgok. Ha a fogak kezelésével nem szüntethető meg a probléma, mert a test valamely más részén van valami gond, ami a foggal a problémát is előidézi, elküldik megfelelő orvoshoz.
Ráadásul, nem is kell orvosnak lenni ahhoz, hogy valaki tisztán lássa, hogy a pszichiátriai jellegű problémák gyökerét nem lehet csupán gyógyszerek szedésével kezelni.
Továbbá, nagyon veszélyes öngyilkossági kísérletet elkövető embereket csak félig kezelni. Később kiújul a problémája és kit érdekel? Nem, ez nem szakszerű hozzáállás!
Honnan tudod, hogy csak félig kezelték? Nem minden pszichiátriai betegséget lehet meggyógyítani, csak a tüneteket lehet kezelni. Ha úgy látja helyesnek, akkor pszichológust is igénybe vesz.
Az öcsémnek tévképzetei voltak. A kezelés pár hónapra (gyógyszerek mellett) elviselhetővé tette az állapotát, de azután újra be kellett vinni a kórházba. Rajta semmilyen pszichológus nem segített volna, mert a tévképzetei nem külső körülmények miatt alakultak ki, hanem a fejében léteztek.
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Igen, igaza van az elsőnek is. Én természetesen nem csak erről az egy esetről tudok, hanem sokról. Létezik nyilván az 1. válaszolóhoz hasonló is több is, de nem csak olyan. Az öngyilkosság oka pedig egyértelműen megállapítható, és nagyon nagy felelőtlenség nem igazítani el rendesen a beteget, hogy hova menjen, mit csináljon, ha rendbe akar jönni. A kérdező is, akiről itt írtam, nem itt írná ki a kérdéseit, ha rendben eligazították volna. Orvos helyett most az oldal látogatóitól várja a megoldást.
Köszönöm az eddigi válaszokat. Hát igen, mondjuk az ember azt gondolná, az megy pszichiáternek, aki emberbarát, szereti az embereket, az emberek lelkét, az embereket egészségesen szeretné látni. De ezek szerint nem. Aki a pénzért dolgozik, az választhatna más szakmát is.
Viszont a másik, nem mondják a pszichiáterek sem, hogy oké, teljesen rendbe hozom, de 100.000 Ft lesz. Így azt hiszi a páciens, rendben van minden - tévesen.
A TB-ről írtakról is egyetértek. Igen, a kormány (az előző is) mindent megtesz azért, hogy ne legyen érdemes Magyarországon élni. De azért ne menjetek ki, maradjunk itt, hátha valaki másoknak érdeke, hogy elhúzzunk innen, ne adjuk meg nekik az örömet.
2. válaszoló, Andi80018 !
Óránként 10-est? Lehet, én nem vagyok képben, bár régebben én is jártam pszichiáterhez, de még az egy órát se közelítette meg soha, amit bent voltam. Általában pár perc, ritkábban 10 perc volt maximum, amit bent töltöttem. De honnan kellett volna tudnom, hogy ehhez alkalmanként legalább egy órára lett volna szükség?
Szerintem a szakértelem hiánya, hozzá nem értés az orvos részéről, ez is benne lehet jócskán. Neki is érdeke, hogy jó híre menjen a környéken és hozzá menjenek az emberek a magánrendelésére. De ha nem igazán ért ahhoz, amit csinál, az már más.
Igen, és az, ahová jártál, az fizetős volt? Mennyit kért akkor a 10 percért?
Én még nem voltam, de egy óra alatt nem is ülnék buszra, többe van az utazás.Szerintem egy normális doki azért nem zavarja le pár perc alatt. Érdeklődni kell, szájhagyomány útján terjed ez is, a páciensek a legjobb referenciák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!