Ki kapott olyan múltbeli (fiatalkori) sebeket, aminek következtében többé kevésbé megsérült az énképe?
És ki tett valamit annak érdekében, hogy ez a seb begyógyuljon?
"Aki nem akar szembenézni a múlt sebeivel, arra ítéli önmagát, hogy újra átélje azokat... Amivel megsebezték, ő is megsebez másokat; ha ártatlanul vádolták, ő is vádolni fog ártatlanokat; ha elutasították, ő is el fog utasítani másokat; ha szülei elhagyták, ő is el fogja hanyagolni gyermekeit... Így tágul az ördögi kör egyre több fájdalmat okozva, míg a lélek bele nem roskad..." (George Santayana után)
Engem a gyermekkorban és kamaszkorban történt testi és lelki bántalmazások, elutasítások sebeztek meg, amelyeket az iskolában az osztálytársaktól, iskolástársaktól kaptam, de még a szomszédaim között is akadt néhány bántalmazóm. Aztán huszonéves koromban a munkahelyemen történt nehézségek, félelmek az igazgatótól, az elvárások teljesítésének a képtelensége miatt fellépő kétségbeesések, aggódások, stb. Ezek miatt idegösszeroppanást kaptam,amelyből lassan lassan felépültem, de a lelki sérüléseim nyomai még mindig érezhetőek 38 évesen is, viszont már a fokozatos gyógyulás folyamata már elkezdődött.
Ami a gyógymódot illeti, találtam a neten egy jó oldalt:
Ez egy nagyon jó kérdés! (pontoznám, ha lehetne)
A válasz, hogy szinte mindenki, csak kevesen jutnak el addig, hogy észrevegyék és mégkevesebben, hogy letegyék magukból ezeket.
Amikor kisgyerekként trauma ér minket, akkor viselkedés-mintákat építünk magunkba. Ha nem ezt tennénk, akkor szembesülnünk kéne azzal, hogy az anyánk/apánk nem szeret minket és ez túl fájdalmas lenne.
Aztán eltelik 20 év és észrevesszük, hogy hasoló butaságokat követünk el, mint szüleink és még 20 év míg kiírtjuk magunkból...már aki képes rá.
Az én tanácsom: észre kell venni, hogy milyen kegyetlenségek történtek velünk (sirasd meg magad!) és mi az ami ezért van bennünk. Aztán nincs más figyelmeztetni kell magunkat, hogy nem szabad követni ezeket a mintákat (ami nehéz, mert ösztönösen jön).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!