Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Elmenjek pszichológushoz 14...

Elmenjek pszichológushoz 14 évesen?

Figyelt kérdés
Sziasztok. Nos , az a következő kérdésem hogy elmenjek e pszichológushoz. Az életem elég zavaros mostanság, és úgy érzem nem bírom már tovább valakinek el kell mondanom ezeket a fájdalmakat...osztálytársaim gúnyolnak új iskolában vagyok, volt egy szerelmi bánatom is (most remélem nem jönnek azok a válaszok hogy minek neked szerelem 14 évesen mert nem érdekel) és apám alkoholista is amit egyre nehezebben viselek. Egyik barátnőm (15 éves) jár pszichológushoz ami elvileg ingyenes, szülei nélkül jár 1 órára és talán nekem is el kéne mennem. Igazából fogalmam sincs hogy zajlik ez az egész, mert még nem voltam, és párszor gondoltam már rá hogy elmenjek, viszont eléggé gátlásos vagyok idegenekkel szemben, nem tudom hogy fogok képes megnyílni...aki volt már pszichológusnál az leírná hogy pontosan mi és hogy zajlott? És szüleimnek elmondjam egyáltalán? a válaszokat előre is köszönöm.

2014. nov. 20. 19:44
 1/10 anonim ***** válasza:
Menj el, ha úgy érzed, szükséged van rá! Sokat segíthet, más szemszögből látja a dolgokat. Ha jóban vagy az anyukáddal, neki elmondhatod. Nem tudhatjuk, hogyan fog reagálni rá.
2014. nov. 20. 19:49
 2/10 anonim ***** válasza:
A barátnőd hova jár ingyenesen? Az, hogy a szülei nélkül jár azt jelenti, hogy a szülei egyáltalán nem tudnak róla, vagy csak azt, hogy nem kísérgetik? Csak mert ilyen korban az a megszokott, ha a szülő tud róla, kivétel az iskolapszichológusnál. Ez egyszerűen azért van, mert még fiatal vagy és a szüleid a felelősek érted. De ha a barátnőd a szülei tudta nélkül jár 15 évesen egy nem iskolapszichológushoz, azt jó volna tudni mert én eddig ebben a hitben éltem. :)
2014. nov. 20. 20:01
 3/10 A kérdező kommentje:
Hát én úgy tudom hogy elsőnek szüleivel mentek el, de most már egyedül jár pszichológushoz és mondta az a nő is hogy egyedül is jöhet bárki, és szerintem anya hülyének nézne ha odaállnék elé azzal hogy pszichológushoz szeretnék menni mert szerintem egyrészt kiborulna hogy miért nem neki mondom el, de ez azért van mert benne nem tudok bízni. bármit elmondtam ő csak rá vágott egy hagyjál fáradt vagyok-ot és ennyi. Szóval szerintem elmegyek és majd utána közlöm vele.
2014. nov. 20. 20:06
 4/10 anonim ***** válasza:
Szia! Én is jártam pszichológushoz. Ez csak úgy tud működni ingyenesen, hogy bemész a helyi kórházba, és megkeresed magát a pszichológust és kérsz egy időpontot. Vagy ha épp nincs ott, az ajtaján a telefonszáma ki szokott lenni írva! Kérsz időpontot, elmész beszélgetésre, és majd ő fogja eldönteni a probléma mértékben, hogy kell e még beszélgetés, hányszor. Mert valakinek elég egy meghallgatás +tanácsok és isten véle... :) de van akinek pl 5alkalomra stb szüksége van. Ez azért kell, mert akkor mindenki hozzá járhatna beszélgetni, akinek szüksége sincs rá csak unatkozik vagy szereti a biztatást :) De minden más hely pénzes. Szerintem ezt érdemes megpróbálnod!
2014. nov. 20. 20:25
 5/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen :) Szeretnék is menni!
2014. nov. 20. 20:29
 6/10 anonim ***** válasza:

Szia!

Én azt javaslom, hogy ne félj, és mindenképp próbáld meg a pszichológust. Nem kell szégyenkezned, mindenkinek akadhatnak problémái az életben, amiket egyedül nem tud megoldani, és a tieid egyáltalán nem könnyűek (a gúnyolódás és az alkoholista apa nagyon nehéz dolgok egy fiatalnak), úgyhogy szerintem nyugodtan kérj segítséget. Ha kényelmetlennek érzed, nem kell elmondanod senkinek, nem tartozik másra (én is jártam a te korodban és én sem örültem volna, ha megtudják).

Hogy zajlik az egész? Nos, bemész, bemutatkozol, elmondod az élettörténetedet. A szakember megkér, hogy mondd el, mi a probléma, és az első pár alkalommal valószínűleg inkább kérdezni fog, mint tanácsot adni. Mondj el nyugodtan mindent.

Egy pszichológus igazából abban tud segíteni, hogy felnyitja a szemedet olyan dolgokra, amiket nem látsz, rávezet olyan dolgokra, amikre magadtól nem jönnél rá. Például rámutathat arra, hogy mi az, amivel esetleg te adsz alapot a gúnyolódásnak és hogyan változtathatsz ezen (ne feledd, hogy az, hogy ők mit csinálnak, csak a fele a történetnek; a másik fele a te reakcióidon múlik), vagy mi az, amit esetleg nem látsz magadról, amit egy kívülálló észrevesz. Adhat tanácsokat, hogy hogyan viseld el könnyebben a dolgokat, segít megérteni, hogy mi miért alakul(t) úgy, ahogy az életedben.

Nem tudom, hogy a barátnőd milyen pszichológushoz jár, de szerintem az iskolapszichológust kéne megpróbálnod. Biztos van a sulidban.

A pszichológuson kívül azt tanácsolnám, hogy találj olyan barátokat, akikre számíthatsz és akikben megbízhatsz, ők segíthetnek átvészelni a gondokat. Fontos, hogy ne zárkózz be! Tudom, hogy ez nagyon nehéz, tudnod kell, hogy 14-15 évesen a legszemetebbek, legkezelhetetlenebbek a fiatalok. A tanároknak is alighanem ez a korosztály a rémálma. Hogy a szüleidnek elmondod-e, azt neked kell eldöntened. Ahogy kényelmesebbnek érzed.

2014. nov. 20. 20:37
 7/10 anonim ***** válasza:
Kérd meg a barátnődet, hogy beszéljen rólad a pszichológusával, kérdezze meg, hogy elmehetnél e te is? Ha lelki betegséged, bánatod van, nem szabad azt szégyellni. Menj el te is, és gyógyulj meg.
2014. nov. 20. 21:26
 8/10 anonim ***** válasza:
A megnyílás főpróbája lehet, ha felhívod a 137-00 ingyenes Ifjúsági Lelki Elsősegély hívószámot. Hétfőtől szombatig 9-21 óra között éred el Telekom és T-mobile számról. A pszchológust nem helyettesítheti, de talán kicsit old a gátlásaidon, és megkönnyebbülhetsz.
2014. nov. 21. 12:45
 9/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm:)
2014. nov. 22. 14:42
 10/10 anonim válasza:
Menj el pszichológushoz és őszintén, mindent mondj el neki. Megbízhatsz benne, mert hivatalból nem mondhat el senkinek semmit, amit mondasz neki. Kettőtök között marad minden. Segít neked a problémáid okának/okainak feltárásában és olyan tanácsokat ad, amik segítenek :)
2014. dec. 16. 05:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!