Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Lehetséges, hogy nem emlékszem...

Lehetséges, hogy nem emlékszem egy gyermekkori traumára?

Figyelt kérdés

Generalizalt szorongásban és szociális fóbiában szenvedek.

Ha belegondolok én már óvodában is kilógtam a sorból, inkább külön vonultam. Ezt eddig nem is tudtam hova tenni. Kellet lenni valami oknak is.

Egy pár hónapja járok pszichológuhhoz és kezd egy icipici sejtesem lenni, hogy mi történhetett. Apró kis kepkockak.En nem is tudtam, hogy ilyen van, hogy valaki nem emlékszik valami traumára, a pszichológus említette. Szóval a kérdés: ilyen tényleg van -e, és volt-e már valakinek hasonló? :)

2014. nov. 3. 19:40
 1/8 anonim ***** válasza:
Szia! Én nem tudom mennyire lehetséges, de nálam is vannak fura dolgok. Mármint úgy reagálok néha, teljesen ösztönösen dolgokra, hogy az arra utal, hogy át kellett élnem egy traumát, de én semmire se emlékszem. Egyáltalán. De én nem tudom hogy ez most mennyire valós dolog, vagy van rá más magyarázat... Szóval nálam elég aktuális az a téma, hogy lehet-e hogy nem emlékszem valamire, ami ennyire fontos.
2014. nov. 3. 20:07
 2/8 A kérdező kommentje:

Szia!

Szerintem az biztos, hogy van ilyen(úgyhogy rosszul tettem fel a kérdést:D)

Mert a pszichológus mondta, meg már olvastam itt is olyat , hogy valakinél így később törtek fel a gyermekkori emlékek :)

Majd rákérdezek a pszichologusnál.

Egyébként tényleg érdekes dolog ez, erre nem is gondoltam volna, hogy a problémám kiváló okára LEHET, hogy nem is emlékszem. :)

2014. nov. 3. 20:35
 3/8 anonim válasza:
Én pl hatàrozottan érzem hogy vannak ilyen emlékeim.Tudom holvannak hol a helyük de nem tudok hozzàjuk nyúlni és nem is akarok.Mostanàban tudatosult bennem hogy ezek vannak és az érzelmi vilàgom reakcióim is ennek köszönhetőek. Én nem is akarom ezeket làtni.Elég nehéz anélkül is.
2014. nov. 3. 21:06
 4/8 anonim ***** válasza:

Első vagyok.

Én szeretnék emlékezni. Így bizonytalan az egész. Bármilyen rossz is az az emlék, inkább tudni akarom, mint hogy csak a hatásától szenvedjek. Persze azért félek tőle, de szerintem jobb tudni.

2014. nov. 3. 21:31
 5/8 anonim ***** válasza:
Lehetséges, természetesen. Néha a traumát úgy "dolgozzuk fel", hogy akaratlanul is elássuk olyan mélyre, ahonnan már nem tudjuk előhívni. Nyilván ez nem valós feldolgozása a dolognak, ezért tettem idézőjelbe, de akkor, amikor elássuk, megszabadulásnak tűnik. Ha nagyon kicsi voltál, amikor az a bármi történt, normális, hogy nem emlékszel, általában hároméves korunktól vannak konkrét emlékeink, de ami előtte történik, valahol mélyen csak megmarad, gondolom :)
2014. nov. 3. 22:27
 6/8 anonim ***** válasza:
És segít a pszichológus?:) Meg fogsz gyógyulni?
2014. nov. 4. 11:22
 7/8 A kérdező kommentje:

Igen, segít :)

Már egy pici javulást észrevettem magamon és nagyon szeretnék meggyógyulni :)

2014. nov. 5. 19:15
 8/8 anonim ***** válasza:

Van ilyen,a traumákra egyébként "direkt" nem emlékszünk,tehát a tudatalattinkba száműzzük.

Amúgy terápiával és önismerettel fel lehet idézni,akár még fel is lehet dolgozni.

2014. nov. 19. 14:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!