Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit tegyek? Pánikbetegség,...

Mit tegyek? Pánikbetegség, esetleg más lelki probléma? (Bővebben lent)

Figyelt kérdés
Az a helyzet, hogy reggel nem tudok felszállni a buszra. Hányingerem van, nem kapok levegőt, sírhatnékom támad. A suliba busszal járok be, most 10.-es vagyok. Az első évben semmi ilyesmi problémám nem volt. Ez is október elején kezdődött, azután, hogy sav problémám volt, később kiderült, hogy refluxos vagyok. Mellé még jön az is, hogy nagyon rástresszelek az iskolára. Kitűnő tanuló vagyok, és a doki szerint lehetséges, hogy egyfajta megfelelési kényszerem van. De legfőképp ez a buszozás okoz gondot, ha kocsival bevisznek, akkor csak enyhe szorítást érzek a mellkasomban, de ez nem vészes, viszont ezt a kocsizást mindennap anyagilag nem bírnánk. Most is teljesen be vagyok parázva a holnaptól, félek nagyon. Egyébként anyukám felvetette a kolit és az iskolaváltást is, de mindkettő hallatán görcsbe rándul a gyomrom. Nem tudom mit tegyek. Kérlek, segítsetek!16/L
2014. nov. 2. 22:30
 1/7 anonim ***** válasza:
Hazafele is rosszul vagy a buszon? Vagy ez csak a sulinak szól? Ha itt nem ért különösebb rossz hatás, akkor a suliváltás lehet, hogy felesleges procedúra. Szerintem keveset tudunk meg abból, amit leírsz. A megfelelési kényszer általában a túlzott szülői elvárások miatt alakul ki, illetve, mikor a szeretet a teljesítmény függvényében van jelen. Azt gondolod, hogy csak akkor szeretnek, ha kitünő tanuló vagy.
2014. nov. 2. 22:38
 2/7 anonim ***** válasza:
Mégis miért félsz ennyire a busztól?Nem történt kisebb korodban valami, és félelmet vált ki belõled?Vagy a sulitársaid is rajtra vannak?Lehet,ha váltasz jobb lesz neked. Aki ilyen okos nem szabad félnie semmitõl sem.Végezz valami sportot, amelyben ezt a szorongásodat legyõzheted.
2014. nov. 2. 22:42
 3/7 anonim ***** válasza:
Pánikbetegségnek tűnik, nekem is volt hasonló tünetem. Tudom, hogy nagyon rossz és leküzdeni is nehéz. Igyekezz sportolni, relaxálni, ezek segítenek. Ha nagyon rossz a helyzet, akkor helyi pszichiáterhez menj, illetve még jobb, ha van helyi, ingyenes pszichológus, mert ő nem tud gyógyszert adni, ezek a gyógyszerek nagyon durvák, nem ajánlom senkinek, csak ha nagyon muszáj.
2014. nov. 2. 22:48
 4/7 anonim ***** válasza:

Szerintem én is 16 lehettem amikor nekem kezdődött. Nem tudtam elmenni például színházba, mert bementem megláttam az embereket, hányingerem lett, alig kaptam levegőt, a könnyeim akaratom ellenére folyni kezdtek, pontosan azok a tünetek amiket te is leírtál. Ki kellett mennem a színházból, mert egyszerűen nem bírtam ott maradni. Ugyanezek a tünetek előfordultak többször is, legyen az zsúfolt váróterem, vagy akár az is elég volt kiváltó oknak, hogy nem tudtam a szokásos pulcsimban elmenni az edzőterembe, és egy másikban pedig képtelen voltam, mert az előbb leírt tünetek jelentkeztek. Még olyankor is előfordult mikor egyszerűen annyi lett volna a dolgom, hogy átsétáljak a főtéren.

Most 18 vagyok, idén kezdtem az egyetemet egy külföldi fővárosban és jól vagyok. Használom a tömegközlekedést, elintézem a dolgaimat a hivatalban, ha bármi gond van könnyedén kérek segítséget az utcán emberektől, mindezt egy idegen nyelven.

Már kb fél éve, de lehet, hogy több, nem jelentkeztek a tünetek, nem pánikoltam be olyan helyzetekben, amilyenekben egy évvel ezelőtt még igen.

Hozzá kell tennem, hogy mikor ez volt, annyira durva volt, hogy anyukámat is rendesen megijesztettem a dologgal, pszichológushoz akart küldeni, de persze nem mentem el.

Én ezt az egész pánik dolgot betudtam a tinédzserkornak, mert nagyon úgy tűnik, hogy most, hogy már kifelé mászok ebből a korból, elmúlt. (ezt most lekopogom)

Lehetséges, hogy ez nálad is csak a korod velejárója, ahogy szerintem nálam volt. El fog múlni, csak kitartás ;)

Amit még megpróbálhatsz az az -talán ez nekem is segített egy kicsit - hogy olyan dolgokat amiktől amúgy bepánikolnál, csinálj a barátaiddal. Pl buszozzatok együtt. Meglátod, sokkal könnyebb túl lenni ilyen hétköznapi helyzeteken, ha a barátaid veled vannak, és akkor hamar rájössz, hogy igazából nem is olyan rémes a dolog, mint amilyennek te azt elhiteted magaddal.

Remélem tudtam segíteni, kitartás.

18/l

2014. nov. 2. 22:49
 5/7 A kérdező kommentje:
Hazafelé nem vagyok rosszul, csak a bemenetelnél vannak ilyen problémáim. A szüleim egyáltalán nem hajtanak, valamikor még ők mondják nekem, mikor este tanulok, hogy ideje lenne abbahagynom a tanulást, pihennem kellene. Kiskoromban és most se ért semmi a buszon. Az osztálytársaimmal jól elvagyok, sok barátom is van. Én úgy érzem, hogy egyáltalán nem tanulok sokat (kb. egy TZ-re 30 percet vagy annyit se), és dolgozat előtt rosszul érzem magam, bűntudatom van, hogy miért nem tanultam többet, de a doga 5-ös lesz..
2014. nov. 2. 22:53
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2014. nov. 2. 23:01
 7/7 anonim ***** válasza:
Én nekem akkor volt pánikbetegségem,mikor egy tintahal belső ragadós szerve a torkomon akadt,a következő évben nem tudtam úgy elindulni hogy ne legyen nálam egy műanyag víz,mert nagyon kellemetlen volt,a pánikbetegség olyan mint a bánat,egy idő után elmúlik,mondjuk ez emberfüggő,gondolj mindig valamira jóra..... :)
2014. nov. 19. 15:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!