Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » 14 évesen nagyon durva depress...

14 évesen nagyon durva depresszióval mit tegyek?

Figyelt kérdés
Nem fogok pszichológushoz fordulni ! Nincs rá valami gyógymód ? Történetet nem írnék,úgy sem érdekel senkit ! sok van !

2014. szept. 19. 22:01
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:
9.-el nem értek egyet! Hívő vagyok,hiszek abban hogy van Isten,de tisztában vagyok vele hogy nem ő pottyantott le a földre két embert...Szóval reális gondolkodású hívő.Jó könyveknek tűnnek elmondásod alapján,bár szerintem soha nem fogok annyira megtérni hogy hinni fogok ezekben a dolgokban,és szerintem a hit nem is segítség semmire..Vagy van vagy nincs..Ha van Isten,ha nincs Isten,nekem attól miért jobb?
2014. szept. 21. 16:36
 12/24 anonim ***** válasza:

„Ha van Isten,ha nincs Isten,nekem attól miért jobb?”

Khm. Azért jobb, pl. mert megpróbáltatások idején nem embertelenedsz el.

Pl. valaki nagy szegénységben él, sok veszekedés veszi körül, beteg stb. Aki nem hívő, az ennek hatására megkattanhat, például, olyanok is előfordulnak, ha nézel tv-t, hogy valaki lemészárolja családját! Vagy alkoholista lesz, terrorizálja a környezetét, vagy például bűnözni kezd, mert csak ez tűnik kiútnak. Vagy például – megint egy szélsőséges, de valós példát mondok – anyagi megélhetés miatt eladja a testét. Olvastam ilyenről egy újságban (nem bulvárlap), hogy egy anyuka csak azt a megoldást találta, hogy eltartsa a gyerekét, hogy ezt tette. Egy keresztény viszont tudja, hogy nem kell ilyen megaláztatáshoz fordulni ahhoz, hogy megélhetéshez juss, mert van gondviselés – azaz, ha keresed a megoldást és bízol Istenben, tudod, hogy nem hagy magadra, akkor fog is kerülni megoldás. Annak ellenére is sikerül, hogy nagyon kis esélyeid vannak. Isten gondviselése miatt.

Lehet sztolikusan is szemlélni a világot:

József Attila

KÉT HEXAMETER

Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis!

Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis.

Csakhogy ez a fajta, „önmagáért való rendesség” szintén nem működik, nem elég ahhoz, hogy emberséges maradj keményebb megpróbáltatások, nehézségek idején.

2014. szept. 21. 17:03
 13/24 A kérdező kommentje:

Semmilyen körülmények között nem akarok itt vitát a hitről,de:

Ha beteg vagyok,nem kattanok meg,nem várom hogy Isten meggyógyítson,hanem elmegyek orvoshoz..

Ha nincs pénzem,nem kattanok meg,nem várom a csodát,hanem elmegyek dolgozni.

2014. szept. 21. 18:12
 14/24 A kérdező kommentje:
És miért kéne a megpróbáltatások miatt elembertelenedni ?? Túl vagyok már pár megpróbáltatáson,mégsem mészároltam le sem magam,sem senkit...
2014. szept. 21. 18:13
 15/24 anonim ***** válasza:

„Semmilyen körülmények között nem akarok itt vitát a hitről,de:”

Hm, 14 éves korodhoz képest elég öntudatos vagy 

„Ha beteg vagyok,nem kattanok meg,nem várom hogy Isten meggyógyítson,hanem elmegyek orvoshoz..”

Mint fentebb írtam, magunknak is mindent meg kell próbálni ami tőlünk telik, Isten nem fog helyettünk cselekedni.

Egyébként pedig: lelki betegséget az Istenhit gyógyítani tud. Idézek egy elég neves lélekgyógyásztól C.G. Jung-tól:

„.. s egyikük sem gyógyult meg igazán, aki nem nyerte vissza vallásos lelkületét”

„Osztom azt a meggyőződését is, hogy az igazi vallásosság a legjobb gyógyszer minden lelki szenvedésre”

„A vallás a lélek el- és felismerése, és egyszersmind a lélek lényegének megnyilatkozása és megnyilvánulása. Ettől az egyetemes alaptól egyetlen emberi lélek sincs elszakítva… A nagy összefüggés elvesztése a legfőbb neurotizáló tényező.”

(Gondolatok a szenvedésről és a gyógyításról)

2014. szept. 22. 10:01
 16/24 anonim ***** válasza:
Ha később esetleg szeretnél megismerkedni a Bibliával, érdemes előbb az Újszövetség könyveivel kezdeni (pl. János evangéliuma, János első levele.). Az Ószövetség nehéz olvasmány, háttérirodalom ismerete nélkül csak félreérteni lehet. Egyik legértékesebb írás a Zsoltárok könyve belőle.
2014. szept. 22. 13:42
 17/24 A kérdező kommentje:
Értem,hogy mire gondolsz,és lehet hogy van is benne igazság!Hiszek Istenben,de sajnos engem úgy neveltek hogy a vécépapír vécépapír,az alma gyümölcs,a víz folyik,a betegség meggyógyul.És ezért számomra a hit soha nem lesz meghatározó tényező az életemben.Sajnos ennyire elbaszottnak neveltek.Bár nem sok esély van rá,a hitről még változhat a véleményem,végül is 14 évesen még nincs az embernek személyisége.
2014. szept. 22. 14:59
 18/24 anonim ***** válasza:

Igen, a kamaszkorban kezdődik a saját személyiség felépítése, ehhez jó az olvasás, szélesedik a látóköröd. A könyvtárban nemcsak vallásról, hanem bármi más témáról is lehet olvasnivalót találni.

Gondolatébresztő, gondolkodást beindító hatású, ha olvasol pár könyvet Szókratészről. Ő Kr.e. 5. században élt. Érdekes rácsodálkozni, mintegy időutazást tenni, hogy 2400 éve hogyan gondolkodtak. Szókratész az egyik legnagyobb hatású filozófus volt egyébként.

Párhuzam Jézussal, hogy halálra ítélték, koholt vádak alapján.

Ajánlom a következőket:

- Platón: Szókratész védőbeszéde (Európa diákkönyvtár)

- Phaidón (Platón összes művei I. Európa Kiadó, 1984)

- Gorgiasz (u.a.)

2014. szept. 22. 20:05
 19/24 A kérdező kommentje:
Igen,ez igaz ! Imádok komoly dolgokról olvasni!Imádom ha van saját véleményem,és az osztálytársaimat sem bírom,felemelő érzés amikor nem tudják miről beszélek,vagy olyan szavakat használok amiket nem értenek!Ezért imádok is a felnőttekkel beszélgetni,sokkal jobban mint a saját korosztályommal!Mindenféle információt ''falok'',legyen az könyv,netes cikkek,újság,de főleg a Dokumentumfilmek,és nagyon érdekel a 2.világháború...Ezért cikiznek gyakran -_-
2014. szept. 22. 21:28
 20/24 anonim ***** válasza:

Örülök, hogy szeretsz komoly dolgokról olvasni. Tudok irodalmat ajánlani.

Különböző gondolkodásmódok megismeréséhez, áttekintéséhez:

- Platón: Szókratész védőbeszéde (Európa diákkönyvtár)

- Phaidón (Platón összes művei I. Európa Kiadó, 1984)

- Gorgiasz (u.a.)

- Lao Ce: Tao Te King (Weöres Sándor fordításában)

- Kulananda: Buddhizmus

- Albert Schweitzer: A keresztyénség és a világvallások (ebben a könyvben: Albert Schweitzer, a gondolkodó, Református Zsinati Iroda Sajtóosztálya, 1989)

A kereszténység jobb megismeréséhez:

- Újszövetség/ Zsoltárok könyve (Kálvin Kiadó, 2009)

- Rózsa Huba: Mi a Biblia? (Jel Kiadó, 2010)

- Ursula Struppe: Bevezetés az Ószövetségbe (Jel Kiadó, 2003)

- Fabiny Tibor: Ami változik és ami/Aki örök a Szentírásban

[link]

Ha ezeket elolvasod és végiggondolkodod, elég penge leszel ebben a témában, többet fogsz tudni, mint az átlag, beleértve az idősebb korosztályokat is. :)

Még egy dolog. Azt a kritikát szokták felhozni az újszövetségi kánon ellen, hogy önkényesen válogatták össze a könyveket a 4. században. Nem fogsz ilyen felületes kritikáknak bedőlni, ha megnézed ezeket:

- Hogyan lett könyvvé az Újszövetség?

Dia: [link]

Hanganyag: [link]

- Manipulálta-e az Egyház Jézus üzenetét?

Dia: [link]

Hanganyag: [link]

(a Golgota felekezettel magam nem értek egyet, de ezek jó előadások, korábban az apologia.hu c. hitvédelmi oldalon voltak fenn, ott jelenleg nem elérhetők)

2014. szept. 23. 11:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!