Mi oka van annak, hogy sok ember nem hajlandó komolyan venni a pszichés betegségeket?
Rengetegszer hallottam már, hogy "mi az, hogy depressziós vagy, szedd már össze magad", meg "nincs neked semmi bajod, csak hisztizel".
Sok ember egyszerűen nem tudja felfogni, hogy nem csak fizikailag lehet megbetegedni. Néha-néha már úgy érzem, hogy ők pont azért nem tapasztalják meg soha ezeket a dolgokat, mert ilyen borzalmasan egysíkúan gondolkoznak.
Tény és való, hogy sokan használják ki azt, hogy léteznek ilyen betegségek, és próbálják például a lustaságukat vagy munkakerülésüket depresszióval vagy akár szociális fóbiával álcázni. De igenis vannak olyan emberek is, akik segítségre szorulnak, és szerintem az ő állapotukon csak rontanak az olyan megjegyzések, hogy "áh, csak unatkozol, csinálj valamit, és elmúlik".
Kedves Kérdező!
Nem hogy sok ember - hanem sok ORVOS sem hajlandó komolyan venni ezeket a dolgokat. Hasonlít valamilyen szinten ahhoz a helyzethez, amikor a szakkönyvekben az van írva, hogy a homoszexualitás nem betegség, természetes dolog, de mégis sok orvos homofób. Nagyon nem tudom tolerálni azt, amikor legyintenek sokan egy pszichés betegség, drogfüggőség hallatára. Az előbbiről nem, de az utóbbiról tehet az ember. Aztán ha a rokonságban valakinél kialakul egy bipoláris zavar, vagy pszichózis, akkor nagyon meg tudnak komolyodni a kedves rokonok. Lehet, hogy egyszer azt mondják, hogy "csak egy pszichiáter", de egy hónap múlva pedig könyörögnek, hogy gyógyítsam meg a depressziós kislányukat, aki állandóan öngyilkos akar lenni.
Sok betegséget nem lehet úgy kezelni, hogy csináljon valamit. Pl. arra példa, amikor a háziorvos mindenkinek azt javasolja, hogy igyon teát. A placebo hatás a pszichés betegek esetében nem olyan jól működik, mint egy pszichésen egészséges betegnél. Viszont pszichoterápiával elég jól lehet javítani a betegségeken, de mondjuk egy súlyos pszichózis, személyiségzavar esetében szinte semmit sem ér.
dr.
Kedves Homo Ludensz!
Jól látja a helyzetet. Az egyetemen is inkább a biokémia kap kiemelt hangsúlyt, amihez viszonyítva a pszichológia oktatás formális.
Amikor egy sebész felsorakoztatja, hogy milyen műtéteket végzett már, minek a szakértője, hány leszakadt ujjat varrt vissza, akkor én annyit tudok mondani, hogy "csak" pszichoterápiát tartottam, és gyógyszereltem. Ennyi, le vagyok nézve. Természetesen egészen addig, ameddig egy közel álló emberen vagy saját magán jelentkeznek a tünetek. A testi és a lelki sérülések majdhogynem egyenrangúak. Ezt sok embernek be kellene látnia. Köztük az orvosoknak is.
dr.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!