Milyen tapasztalataitok vannak - Nektek vagy ismerőseiteknek - pszichológussal illetve pszichiáterrel? Kin segített ilyen szakember, és kin nem?
Pszichiáter.
Elmondod mi a gondod, néhányat kérdez még, ha kell, ezzel belövi a betegséget, aztán ajánl egy antidepit, ami az ő betegeinél "statisztikailag" leginkább bejött. Ha nem segít, ugrik a listán a másodikra.
Nekem egyébként segített, de azon kívül, hogy nincsenek statisztikáim, magam is tudtam mi a bajom és magam is tudtam volna tippelni egy gyógyszert kezdésnék. Szóval nem egy egzakt orvoslás, fiatal orvosi terület ez még.
Az én pszichiáterem nekem például nem írt fel gyógyszert, mert nem volt rá szükségem, ő máshogy segített. Elsőzör sűrűn kellett hozzá járnom, majd egyre ritkábban. Mondta, hogy vannak olyan betegei akiknek kell a gyógyszeres kezelés, de nem azért, hogy gógyszerrel letudja azt' kész. Ez nem így megy. Azért mert van pár olyan akinek nem fontos a hivatása, attól még nem mindegyik ilyen.
Amúgy ezt nem akartam mondani, de az én pszichiáterem nem tartja túl sokra a pszichológusokat, mert ők "csak" egy ötéves pszichológiai képzést végeznek el bölcsész szakon, míg egy pszichiáter először egy 6 éves orvosi egyetemet, majd 5-6 éves képzés végén pszichiátriából szakvizsgát is tesz. Szóval azért van különbség, én sokkal inkább rábízom magam, és az egészségem egy pszichiáterre.
Az utolsó hozzászóláshoz annyit tennék hozzá, hogy az 5 éves pszichológusképzés, csak az alap. Ehhez jön még hozzá a 4 éves klinikai szakpszichológus képzés, valamint a szintén több éves módszerspecifikus pszichoterapeuta képzés (típusa válogatja, melyik, hány évig tart). Ha ez megvan, hivatalosan a pszichológus csak ekkor gyógyíthat. Magánrendelésben dolgozó pszichológusok minimum ennyit, vagy még többet tanulnak az 5 éves alapképzés után. De a pszichiátriákon dolgozóknak is kötelező ezeket elvégezni (legalábbis a klinikai szakképzést mindenképpen).
Vagyis egy rendes pszichológus kb. 10 évig (vagy még tovább)tanulja a szakmát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!