Milyen személyiségzavara lehet ennek az embernek?
Amiket megfigyeltem:
1. Ha boldog, akkor mindenki legyen az, ha szomorú, akkor is, és ha nem, akkor önzőnek és még csúnyább dolgoknak van megbélyegezve egy ordibálós kitörésben. Tehát mintha nem lenne jogod a saját érzelmeidre.
2. alacsony iskolai végzettséggel és unintelligens viselkedéssel rendelkezik, ennek ellenére szerinte mindenhez ért. Mindent meg akar magyarázni, ki akar magyarázni, beleszól a szakmai ügyeidbe, és ha le akarod állítani, kitör. Nem bízik benned sem szakmailag, sehogy, mintha értelmi fogyatékosnak nézne maga körül mindenkit.
3. Ha olyat csinálsz, ami neki nem tetszik, akkor addig hazudik-manipulál, míg te nem jössz ki őrülten/hülyén a helyzetből.
4. Rendkívül lusta, a feladatát abban látja, hogy ő üljön egész nap és elmélkedjen, míg mások kiszolgálják.
A kollégám az pont ugyanilyen. Napi 4-6 órát "dolgozik", de azalatt is mindenkit csak ócsárol, rohadt csúnyán beszél és egy dagadt disznó. A főnök nem rúgja ki, mert szinte sosincs bent, és hiába panaszkodunk, mintha meg se hallaná, észre sem veszi hogy a saját alkalmazottja a markában tartja a golyóit. Mi meg csak tűrjük, nem tehetünk mást.
Szerintem szociopata. Elolvastam ezt a linket ami a Wilson-kórról szól, hát lehet vak vagyok, de sehol sem találtam azt a részt ami a viselkedésüket jellemezné. Oké, ott van hogy viselkedési problémák. De szerintem sokkal jobban rábizonyítható a szociopátia. Azoknak is vannak néhanapján érzéseik: pl be tudnak pánikolni, ha valakit nem sikerül manipulálniuk. Az is egy érzés. Bár kb szökőévente egyszer fordul elő.
Inkább ennek olvass utána, sokkal jobban illik rá!
A szakember, akihez járt a családtagod nem mondta, hogy mi a diagnózisa?
A narcisztikusok mindig mindent mindenkinél jobban tudnak, csak és kizárólag magukkal törődnek, más embereket nem képesek sem meghallgatni, sem komolyan venni, megbecsülni, pláne nem szeretni. Úgy gondolják, hogy mindenki fölött állnak, a szabályok fölött is, ezért azokat gyakran be sem tartják. Nem bírnak maguktól elvonatkoztatva gondolkodni, pl. ha valaki rosszul érzi magát, azt azonnal kritikaként értelmezik. Ha valaki általánosságban beszél, akkor azt gondolják, hogy az egész róluk szól. Sosem gondolják magukat hibásnak, ha rosszat tesznek azzal magyarázzák, hogy egy másik személy kényszerítette őket a rossz viselkedésre. (azért ordibáltam vele/ ütöttem meg / vertem szét a kocsiját stb. mert megbántotta az érzéseimet). Nem képesek beismerni és belátni a hibáikat, így bocsánatot sem kérnek.
Ha kritika éri őket, vagy úgy érzik, hogy megkérdőjelezik őket, akkor frusztráltak, agresszívek lesznek. Gyakran ordibálnak, üvöltöznek, rombolnak, hogy kontroll alatt tartsák a másikat. Állandó figyelemre, elismerésre van szükségük, miközben valójában senkinek a szeretetát, figyelmét nem képesek értékelni.
A beszélgetések alkalmával főleg magukról beszélnek, semmi más érdeklődési körük nincs, mindig mindent mindenkinél jobban tudnak. Jellemző a "kiválasztottság érzése" is, úgy gondolják, hogy ők különlegesebbek mindenki másnál.
A narcisztikusok amiben hasonlítanak a borderlinehoz, hogy nagyon érzékenyek a kritikára, mivel nagyon gyenge a valódi önképük. Gyakran vannak dühkitöréseik/érzelmi kitöréseik.
A borderlineosok amiben különböznek, hogy nagyon gyakran kérnek bocsánatot és gyakori az autodestruktív viselkedés is. Magukat gyakran alacsonyabb rendűnek tartják másoknál. Nagyon ritka, hogy másokat hülyének nézzenek, azt inkább magukkal teszik, állandóan vagy időszakosan rossz embernek érzik magukat. A leírás alapján nem hiszem, hogy a családtagod borderline, hiszen akkor egészen más tüneteket írtál volna le fő problémaként. Kb.: intenzív hangulatváltások, önkárosító szenvedélyek, öngyilkossági kísérlet, súlyos depressziós időszakok, impulzív viselkedés (pl. ittas vezetés, sűrű partnercsere) fekete-fehér gondolkodásmód, kapcsolatok idealizálása vagy leértékelése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!