Pszichiáterek mennyire diagnosztizálnak félre?
szerintem tök más mint a többi orvosi terület, nagyon sok más szakorvos nem ismeri el , mert szerintük is komolytalan ahogy kezelik a betegeket, sok orvos ismerősöm van
az a bajom, hogy nagyon erős gyógyszereket adnak, sokszor prekoncepciók alapján
meghallottam amikor klinikai pszichológusok, mesélték egymás közt, mennyi embernek adnak pl. szkizofrén diagnózist úgy, hogy egy subja volt miközben nem is az a baja és sok sok év után nekik már illik valami szkizo dolgot diagnosztizálni, amikor nem az a baja, a betegnek csak nem vizsgálták ki rendesen és avval, hogy elvesznek tőlük sokszor több évtizedet mert kiesnek a munkából, utána meg nem tudnak már neki kezdeni
és azért is nehéz nekik meglépni a felülvizsgálatot mert akit le rokkantosítottak, az lehet sokkal rosszabbul jár már úgy, ha megkapja, hogy mégse az, mert munkát nehezen fog tudni találni, és azt a kis pénzt se kapja
Olyan is előfordul hogy valakinél nem diganosztizálnak rákot és végül belehal a betegségbe. Vagy például PSA betegre azt hiszik hogy csontrákos és kemoterápiával kezelik ezzel súlyosbítva a etegségét és esetleges halált okozva.
Hibák, félre diagnosztizálások bármikor, bárhol előfordulhatnak. Nem kell csodálkozni. Ez nem csak a pszichiátriaára vonatkozik.
Skizofrén beteget elég könnyű észrevenni már nem azért. Ha én laikusként is látom az emberkén hogy súlyos beteg, felbomlott a logikai rendszere, olyan dolgokról beszél mint egy 1 éves, szokatlan asszociációi vannak, olyan dolgokat lát amik nincsenek ott, vagy azt ordítja hogy követik és lehallgatják stb.. Na ott egyértelmű a skizofrénia és NEM CSAK A BETEG érdeke hogy kezelve legyen mert az ilyen emberek nagyon agresszívek, NEM BESZÁMÍTHATÓAK és súlyos károkat, gyilkolást is képesek végezni környezetükbe.
Nem egy emberről hallottam híradóban aki skizofrénként gyilkolt
De mégis volt betegsége. A pajzsmirigy túlműködéses betegek jó része pszichiátriai betegségekben IS szenved és nagyon jellemző rájuk a bipolaritás! A két betegség nem zárja ki egymást, amit leírtál utolsó az csak mellébeszélés!!
itt van egy cikk: [link]
a hyperthyreoditikus emberek felénél Bipoláris zavar is fennáll az alapbetegségen túl!!
Egy-egy kiragadott eset alapján nem lehet véleményt alkotni. Lehet, hogy az az osztály épp olyan volt. Lehet, hogy egy különösen nehéz eset volt differencáldiagnosztikai szempontból. Lehet, hogy épp rossz orvoshoz került. De nekem a családomban legalább 3 embert diagnosztizáltak nagyon durván félre teljesen más szakmák. Anyámat a háziorvos kardiológiai szempontból (és persze nem küldte el szakorvoshoz, mert "majd ő"), a nagybátyámat neurológiai szempontból, nagymamámat belgyógyászatilag. Úgy, hogy én még medikus hallgatóként láttam, hogy ez így nem stimmel. Sajnos mindenhol vannak ilyenek, egy részük az orvosok túlterheltségéből fakad, esetleg eszközhiányból, de igen, szakmai felkészületlenségből is, sajnos.
Azon a pszichiátrián, ahol én voltam gyakorlaton, nagyon belénk verték, hogy először mindig a belgyógyászati, organikus okokat zárjuk ki, csak azután jön a pszichiátria. Nyilván ez nem minden helyen megy így, de nekem jó tapasztalatom volt ott hallgatóként és páciensként is egyaránt.
Kedves Bárzsing, igazad van természetesen rossz diagnózis máshol is előfordul... de itt és most a kérdés a pszichiáterekről szól.
Valójában engem is kezeltek félre 3 évig ...én sem hagytam abba a kutatást, mert az egészségem mindennél fontosabb. 3 évig mentem a kis dr.-tól a Professzorig ... mindenhol kaptam diagnózist a tüneteim alapján és gyógyszert, de mindenhol mást ... az Augmentintől kezdve a fogamzásgátlókon át a Tegretolig szóval úgy ám-blokk megvan a véleményem az orvosokról. Persze tisztelet a kivételnek, aki tovább lát az orránál és a zsebénél. Pszichiátertől én is megkaptam, hogy hipochonder vagyok, míg pár hónapra rá vissza nem vittem neki az MR-vizsgálat eredményét, ami agydaganatot igazolt :S Nem tudott mit mondani, de még elnézést sem kért egyik sem, ami a minimum lett volna.
"Skizofrén beteget elég könnyű észrevenni már nem azért."
nem feltétlen.
sokszor félrediagnosztizálják (mert éppen drogozott, vagy csak hülyült, vagy átmeneti állapota volt csak és később semmi baja..stb).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!