Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Pszichiáterek mennyire diagnos...

Pszichiáterek mennyire diagnosztizálnak félre?

Figyelt kérdés
2014. máj. 23. 12:14
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
Diagnosztizálhatnának rendesen is, ja, ha lenne rá idejük, a gyakorlatban főleg csak találgatnak, és nagyon gyakran van, hogy még az alapos diagnózis is téves (bár ez utóbbi persze tényleg előfordulhat mindenhol).
2014. máj. 24. 17:24
 12/39 A kérdező kommentje:
nem a tesztekre gondoltam vizsgálatként, hanem valami fizikai vizsgálatra, tesztek alapján diagnosztizálni ilyeneket, kb olyan mintha egy gyomorfekélynél is csak kérdőíveket töltetnének ki, a tünetekről
2014. máj. 25. 09:53
 13/39 hektorr7 ***** válasza:
6%

Pszichiáterek nem használnak tudományos eszközöket. Minek is kellenének azok?

A pszichiátria a lélek betegségeivel foglalkozó tudomány. Elég hozzá beszélgetni az illetővel, megfigyelni a beteget és azután meghatározott és roppant szigorú kritériumok alapján besorolja a beteget egy kategóriába (pl: mániás depresszív zavar, depressziós fázis)

Nem értem hogy minek fizikális vizsgálati ezsköz a pszichiátriában amikor a pszichiáter nem tévedhet.

Az orvosoknak azért kell gyomortükrözés a gyomorfekélyhez hogy kiszűrjék az esetleges súlyosabb betegséget pl: gyomorrákot.

Meg nem is látnak bele a beteg gyomrába így nem tudják megítélni. De sokszor van úgy hogy a beteg elmondása alapján felírják a betegnek a pantoprazol-t vagy valamit és aztán azt szedi a fekélyére. Mert a sok-sok vizsgálat sok pénzbe is kerül!!!

2014. máj. 25. 10:38
 14/39 A kérdező kommentje:

pszichiáter általában az agy betegségeivel foglalkozik, amiknek pszichés tünetei vannak. pszichológia foglalkozik a lélek betegségeivel é nem ír fel olyan gyógyszereket amik fizikailag hatnak, transzmittereket emelnek csökkentenek meg ilyenek

mert viselkedések mögött sokminden állhat, nem csak az a betegség amire gondolnak és adnak rá gyógyszert, evvel csak ártva

2014. máj. 25. 10:48
 15/39 anonim ***** válasza:
90%

"Nem értem hogy minek fizikális vizsgálati ezsköz a pszichiátriában amikor a pszichiáter nem tévedhet. "

Mire alapozod azt, hogy egy pszichiáter nem tévedhet?

2014. máj. 25. 15:18
 16/39 Bárzsing ***** válasza:
59%

Kutatásban szoktak CT-t, ilyesmiket használni, de ezeknek a pszichiátriában nincs diagnosztikus értékük. Nyilván úgy meg tudnák vizsgálni a neurotranszmitter-eltérést az adott területen, ami pl. depresszióra jellemző, hogy mintát vesznek belőle, de az egy elég kellemetlen beavatkozás lenne, amibe akár bele is halhatnál. Szóval nyilván nem fognak ilyennel kísérletezni. Osztályos felvételnél egyébként mindig kell belgyógyászati és neurológiai fizikális vizsgálatot is végezni.

De specifikusan a pszichiátriai betegségeket nem lehet fizikálisan vagy eszközösen vizsgálni a gyakorlatban. Amivel viszont lehet, az a betegfelvételi interjú, a beteg viselkedésének, pszichomotilitásának vizsgálata. Ezekre épülnek a meghatározott diagnózisok is, a gyógyszerek pedig tesztelve voltak ezeken a csoportokon, hogy hatásosak-e.

2014. máj. 25. 20:28
 17/39 hektorr7 ***** válasza:
0%
Utolsóval teljes mértékben egyet kell hogy értsek!!!
2014. máj. 25. 21:21
 18/39 anonim ***** válasza:
44%

"Amivel viszont lehet, az a betegfelvételi interjú, a beteg viselkedésének, pszichomotilitásának vizsgálata. Ezekre épülnek a meghatározott diagnózisok is"

Ez igaz, de ez nem ad a kérdésre "mennyire diagnosztizálnak félre" választ.

2014. máj. 25. 21:35
 19/39 Bárzsing ***** válasza:
Én a Kérdező utolsó megjegyzésére reagáltam. Az eredeti kérdésére pedig nem tudom a választ, mivel nem áll rendelkezésemre semmilyen statisztikai adat ezzel kapcsolatban, ezért csak a saját szubjektív véleményemet tudom elmondani, ami az, hogy ez nagyon sok mindentől függ, de nem hiszem, hogy nagyban eltérne más orvosi szakmákban tapasztaltaktól.
2014. máj. 25. 21:57
 20/39 hektorr7 ***** válasza:
40%
Igen igaza van megint csak utolsó!! Az utolsó előtti válaszoló kiragad idézeteket Bárzsing írásából és utána azzal kritizálja, sőt támadja Bárzsingot! Ez szerintem nagyon helytelen és elítélendő viselkedés. A kérdésre pedig tényleg az a válasz hogy nincs statisztikai adat róla így nem tudunk objektív adatot mondani rá. A kérdés egyébként szerintem teljesen értelmetlen.
2014. máj. 25. 22:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!