Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ma alkalmaznak nálunk elektros...

Ma alkalmaznak nálunk elektroshockot vagy sem?

Figyelt kérdés

teljesen ellentétes infókat olvasok, egyszer azt h már rég megszűnt, aztán egy tavalyi tanulmányban meg annak előnyeiről olvasok, és állítólag alkalmazzák, még ha nagy tabutéma is és nem beszél róla senki.

Most akkor mi az igazság?

2014. máj. 16. 21:45
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
0%
Dehogy alkalmaznak!
2014. máj. 16. 21:56
 2/14 anonim ***** válasza:
89%
Gyógyszeres kezelésre nem reagáló súlyos depresszióban ill. pszichotikus állapotokban az elektrokonvulzív terápia alkalmazható, és alkalmazott opció. Nemcsak Magyarországon, hanem Európában máshol is. Természetesen megfelelő keretek között (altatásban, és erre a célra kialakított eszközökkel).
2014. máj. 16. 22:03
 3/14 Bárzsing ***** válasza:
86%
ECT - elektrokonvulzív terápiának hívják, és indokolt esetben használják, nem csak nálunk, fejlett országokban is. Katatóniával járó depresszió esetén, kezelhetetlen szkizofrénia esetén, stb. hasznos lehet. Nyilván nem úgy zajlik, mint a filmekben, meg az ősidőkben. Rövid altatásban végzik, mellékhatás lehet egy pár perces amnézia közvetlenül a kezelés előtti percekre nézve, kis fejfájás, ilyenek. Nem sokkal veszélyesebb, mint a gyógyszeres terápia.
2014. máj. 16. 22:09
 4/14 A kérdező kommentje:

szóval létezik ...

mindezzel csak az a baj, hogy ugye azt tudjuk, a mai nap se létezik objektív diagnosztizálási mód a skizofreniára pl, a másik pedig, hogy hatalmas visszaélésre ad okot egyáltalán a megléte is (így magyar körülmények között főleg).

Tehát durva !!!

Csak azt nem értem, hogy ha elvileg ma már nincs kötelező kényszergyógykezelés (kivéve a bűncselekmény miatt, bíróság által elrendelteket), akkor mégis hogy jöhet ez szóba?

De pl egy skizofren mikor nem reagál a gyógyszeres kezelésre? Mikor lehet ezt kimondani? És egy depressziós? Jézusom ...

2014. máj. 17. 07:38
 5/14 Bárzsing ***** válasza:
83%

Hidd el, nemigazán tudnak visszaélni vele. Szigorú szabályozás alatt áll. Olyan beteg, akinek nincs biztos diagnózisa, nem is kaphat. Ezenkívül ugyanúgy beleegyező nyilatkozat szükséges, mint a műtéteknél. Külön a kezelés előtt új, részletes pszichiátriai, belgyógyászati, neurológiai vizsgálatokat végeznek a betegen.

Egy olyan betegnek, akinél már millió gyógyszert kipróbáltak, mégis egész nap csak ül a sarokban és bámul ki a fejéből, mert nem hat rá semmilyen szer, megváltás lehet egy ilyen kezelés.

Egyébként fel lehet fogni a defibrillálás analógjaként. Itt is elektromos árammal visznek új életet egy szervbe, csak nem a szívbe, hanem az agyba.

2014. máj. 17. 08:59
 6/14 A kérdező kommentje:

na de ez is a bajom, hogy elismerten nehéz a diffreenciáldiagnosztika, sok esetben nem is lehetséges, azaz egy saccra dg-vel fogják shockolni?

A másik problémám: azt írod, hogy kell hozzá a beteg beleegyező nyilatkozata. na de mivel pszichotikus betegről beszélünk, így ez a feltétel egyáltalán nem törvényszerűen teljesül, hiszen akarata ellenére is jogszabályilag biztosított a kezelés. Most akkor hogy is van ez?

+ Harmadik problémám: meg tudnád mondani, pontosan mely jogszabály írja le azon diagnózisok körét, amelyben elrendelhető a paciens akarata ellenére történő gyógykezelés is? Tényleg kíváncsi lennék rá!

2014. máj. 26. 09:08
 7/14 anonim ***** válasza:
Eddig én is úgy tudtam hogy sulyos betegeknek nem kell a beleeggyezése. És úgy hallottam hogy egyre kevesebbnek támogassák ezt a kezelési modot.
2014. máj. 26. 09:26
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

Itt egy teljesen hivatalos forrás, olvasd el, úgy gondolom, minden kérdésedre választ kap:

[link]

(Lejjebb kell görgetni, pszichiátriára katt, és ott az "ECT kezelés"-re).

2014. máj. 26. 11:45
 9/14 A kérdező kommentje:
Igen, megnéztem, köszi, de nagyon hiányos, és ellentmondásokkal teli sztem. Másrészt a konkrét jogi szabályozást itt se találtam.
2014. máj. 27. 06:50
 10/14 anonim ***** válasza:
Bocs, de akkor meg a szövegértéseddel van probléma.
2014. máj. 27. 07:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!