Fel lehet-e valaha is dolgozni a gyermekkori bántalmazást?
Figyelt kérdés
Az apám éveken keresztűl fizikálisan és lelkileg is bántalmazott. Nem egy-két pofonról vagy ordibálásról van szó, hanem brutális verésről, lelki terroról, megalázásról.
Évek óta próbálok túljutni ezen, próbálom megtalálni a miérteket de nem sikerül. Járok terápiára, mert sajnos számos mentális problémám van, aminek a nagy része ehhez kapcsolódik (szorongás, kényszergondolatok, dühkezelési problémák stb). De egyszerűen nem találom a kiutat! Minden egyes napomon ott van a múlt árnyéka és komolyan el sem tudom képzelni, hogy valaha túl tudjak lépni ezen, kivéve egyetlen módon.
Fel lehet dolgozni. Ahogy kialakult, ugyanúgy el is lehet tüntetni. De hosszú folyamat. Pozitív élményekre van szükséged, kiváló körülményekre. És ha huzamos ideig tudatosul benned az, hogy te sokkal magasabb életnívón állsz mint az egykori bántalmazód, akkor nem csak begyógyulnak a lelki sebek, de tapasztalatom szerint az egykori bántalmazóból talpnyaló szolgánk is válik. Úgy nem árt többé senkinek.
2014. máj. 3. 14:28
2/5 anonim válasza:
Nem lehet feldolgozni. Vannak időszakok mikor jobb, de visszaüt valahol mindig. Én lassan 40 leszek, minden kipróbáltam, de nem vált be semmi. Nagyon gyenge vagyok idegileg, könnyen megzuhanok, szorongok, félek és pánikolok. Pedig viszonylag sikereket értem el az életben, van egyetemi végzettségem, normális, szerető családom és gyermekeim, jól keresek. Engem is nagyon vertek, de még rosszabb volt a sok lelki bántás. Anyám ivott, sokszor napokig haza se jött, az ő levetett ruháiban jártam.
2014. máj. 3. 16:44
3/5 anonim válasza:
Azok a "miértek", na azok kínoznak engem is a legjobban. Mikor felnőtten rákérdeztem az anyámnál, azt válaszolta: "peches voltál, neked ez jutott, tedd túl magad rajta."
2014. máj. 3. 16:49
4/5 anonim válasza:
Nekem sikerült, pszichoterápiával. Tényleg megváltoztatta az életem. (Engem az anyám vert és alázott meg rendszeresen, az apám pedig csendben nézte végig.)
A terápia akkor segít, ha megfelelő módszerrel dolgoztok, megvan az összhang a terapeutával, ha mersz mélyre menni (!), ez nagyon fontos, mert anélkül csak sima "beszélgetés" lesz a terápia, és hát idő kell hozzá. De nekem sikerült.
2014. máj. 3. 17:59
5/5 anonim válasza:
Igen fel lehet! Sok meló és elszántság kell hozzá.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!