Ha elmegyek magán pszichiáterhez, és ő pl be akar utalni, megtagadhatom? Milyen esetekben fektetnek be?
Senki nem mondta, hogy gyógyszerre lenne szüksége, de a szülés utáni depresszió igenis nagyon komoly állapot. Egyáltalán nem természetes, még akkor sem, ha gyakori.
És mivel a gyermek életében ez egy kiemelten fontos időszak, egyáltalán nem lényegtelen, hogy az édesanyja milyen kapcsolatot ápol vele. Ha a kapcsolat nem jó, felnőtt korában neki lesz majd szüksége terápiára...
A terápia - nem a gyógyszer! pszichológus nem is írhat fel gyógyszert, hiszen nem orvos! - képes nagyon mélyen és gyökeresen kezelni a problémákat, olyan pozitív személyiségváltozást idéz elő, ami mind a közérzeten, mind a kapcsolatainkon javít. Nekem a terápiám alatt olyan mély és szeretetteljes kapcsolatom alakult ki a gyermekemmel, amiről korábban álmodni sem mertem. És ebből értelemszerűen mindenki profitál. Ilyen kapcsolatot a magnézium nem tud létrehozni - tapasztalatból tudom, mert szedtem és egyáltalán nem változott tőle a közérzetem, sem a kapcsolataim, csak az izomgörcseimet oldotta. Teljesen másra való. Ne bagatellizáljuk el a szülés utáni depressziót - bár itt nem depresszióról van szó elsősorban - mert igen súlyos következményei is lehetnek.
Persze, hogy nem ugyanaz, de a pszichiáter igenis több.
Mert minden valamirevaló pszichiáter végez a szakvizsgája után pszichoterápiára jogosító képzéseket.
Nem nézem le az egyszerű pszichológusokat, de ezerszer könnyebb úton jut a többnyire valamilyen bölcsész diplomájához, és bocs. az előítéletért, de így több a megélhetési, középszerű pszichológus......
Azért félnek a pszichiátertől, és van rosszabb hírük, mert a 30 évvel ezelőtti gyógyszeres kezelésekkel beskatulyázták őket, de
már ők sem erőltetik a gyógyszert!
Huhh. Köszönöm a válaszokat :) Magamra nincs időm, lányom 9 körül kel ( én is), viszont éjfélig fent van. ALapból imádom, szóval azt sem lehet mondani, hogy azzal van gond. Nap közben nem alszik. Párom minden másnap 18 órázik, majdnem éjfél, mire hazaér... Emellett ő vállalta, hogy bevásárolunk ( nincs jogsim, minden nagyon messze van ,stb..), ő intéz mindent, mindkét lakásra. Sajnos sem ideje, sem energiája nincs a kikapcsolódásra. A gyerek születése után egyre többet kezdtünk veszekedni ( most is). Nem tudtam szoptatni, nem alakult ki az anya-gyerek kapcsolat, stb.. Nehéz volt, az első 2 hétben szinte csak az apja rendezte, mert nem bírtam mozogni... Állandóan bizonytalan voltam, nem tudtam, mit csináljak, stb... Sajnos nincs igazán, aki vigyázna rá, anyósomnál van bent 1-2 órát ( bár hetek óta össz 2 alkalommal tudtam bevinni) Szüleim: Édesanyám szintén beteg,+ úgy nézem, egyre kevesebb energiája/ kedve/ idegzete van hozzá. Akkor van ott, ha boltba megyünk, vagy suliba. Akkor tudok kettesben lenni párommal, ha elviszem, mintha suliba mennék, de ellógom... Az viszont megint nem jó megoldás..
Császárral szültem. :( 3. nap elgennyesedett a sebem ( szülés előtt 2 héttel be kellett feküdnöm), ott a kórházban éreztem, hogy valami megváltozott.. Nem bírtam mozogni, az 5. hétig jártam vissza, mert gondok voltak. Ráadásul a párom látott műtét után kiterítve, megkatéterezve, és a műtét előtt is. Fázósan, félve, kimerülten toltak be, és ezeket is nagyon megalázónak érzem ( pedig előtte nem volt ilyen probléma köztünk... Őszintén mindent mindig meg tudtunk beszélni régen.. )
# 14: Bocs, de nagyon tájékozatlan vagy. A pszichoterápiát folytató pszichológusoknak is VAN terápiás végzettségük. A pszichológus bölcsész diploma önmagában semmire nem jogosít, csak azok folytathatnak terápiát, akik megszerzik az erre való jogosultságot és ennek nagyon komoly feltételei vannak. Például saját terápiás tapasztalat - tehát nekik is végig kell menni azon a folyamaton, amit másokkal csinálnak. Igen, vannak, akik ezt nem veszik komolyan, igen, vannak olyanok, akik nem mélyülnek el a terápiában. De korántsem mindenki! Vannak nagyon jó szakemberek, ezért ajánlottam én is, hogy személyes ajánlás alapján érdemes választani.
Amúgy a pszichiáterek között is vannak olyanok, akik nem végeznek terápiát, csak diagnosztizálnak és/vagy gyógyszereznek.
Attól, hogy te még találkoztál jó pszichológussal, akinek van terapeuta végzettsége, attól még léteznek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!