Miert van olyan erzesem, hogy sokan csak bekepzelik maguknak a borderline szemelyisegzavart?
Rámondják magukra = öndiagnózis.
A sok béna netes teszt tehet róla.
nem minden borderlinenak van napont öngyilkossági kisérlete stb.
Persze ettől még elképzelhető, h van olyan jelenség amiről írsz és sokan annak mondják magukat.
Hogy miért? nem tudom. Lehet tényleg a netes tesztek miatt.
Teljesen mindegy, mi a diagnózis, aki rosszul érzi magát a bőrében, az kérjen segítséget. A pszichológusok különben sem a diagnózist kezelik, hanem a pácienst.
Egyébként nagyon sok a személyiségzavaros (sokkal több, mint ahányan tudják magukról), és a borderline manapság egyfajta gyűjtőfogalom lett, mindenkit abba sorolnak, azt is, akinek másfajta személyiségzavara van.
(Egyébként minden mentális zavarnak vannak fokozatai, ezt kívülről nem lehet megítélni, hogy belül ki mennyire szenved. A vagdosás csak egy lehetséges tünet, van, akinél teljesen másképp nyilvánul meg.)
Terapeutám borderline páciensekkel foglalkozik. Ő mondta, hogy
1. Manapság a pszichiáterek címkéznek mindenkit borderline-nak
2. Valóban egy spektrum, én is olvastam a szakirodalomban, hogy néhány borderline harmincas éveire szinte teljesen tünetmentessé válik, megtanulja kompenzálni a problémáit.
Persze ettől még lehetnek olyanok, akik bemesélik maguknak, de azt ne vitassuk már el, hogy attól még ők is szenvednek (csak legfeljebb másképp).
Ezt éreztem egy nap..........
-Egy borderline, úgy érzi élete törékeny, reszkető, hiányzik belőle a szilárdság, az állandóság. Időnként fényes és intenzív érzelmekben élhet, máskor üresnek, unalmasnak látja az életét.
-Vadul kitörhet, kétségbeesett erőfeszítéssel követve impulzusait, hogy enyhítse a belső fájdalmat és létrehozzon egy szemernyi identitást.
-Borderline-nak lenni azt jelenti, hogy az ember kevéssé érzi, kicsoda valójában és mitől kap erőt.
-Szélsőséges esetben azt is jelentheti, hogy másokhoz kell fordulnia, jelzésekért, hogy mikor egyen, igyon, pihenjen, sőt nevessen vagy sírjon. Jelentheti azt, hogy erősen ragaszkodik egy emberhez, eszméhez vagy tárgyhoz az egyik napon, és teljesen elhanyagolja ugyanezt egy másikon.
-A saját énről, értékekről, szenvedélyekről való állandó kép hiánya a borderline személyiség alapproblémája. Véletlenszerű áramlás a térben a fent és lent bármilyen érzése nélkül, úgy, hogy térképpel sem rendelkezik, mely mutatná, hol van épp vagy hová tart. Borderline-nak lenni az érzelmek állandóságának hiányát, a pillanatról pillanatra való létet jelenti, mely folytonosság, bejósolhatóság és jelentés nélküli.
-Aki borderline, az életet töredékekben éli meg, inkább pillanatfelvételek sorozataként, mint mozgóképként. Élmények különálló pontjai, melyek nem állnak össze egésszé.
........aztán rájöttem, hogy én dinka vagyok és semmi bajom nincs. üdv: egy pánikolós, mindentbebeszélő xdd
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!