Ez a Rivotril hiányától lehetett?
Napi 3*0,5 mg Rivotrilt szedek, de tegnap egész nap nem szedtem be, mert este névnapi összejövetelre mentem,és sejtettem, hogy inni fogok. Két pohár, 6 dl sört ittam (az utolsó kortyot este 9 körül), nem volt semmi bajom, hazajöttem, lefeküdtem. Éjjel 2 körül arra ébredtem, hogy nagyon kalapál a szívem, megmértem a vérnyomásomat, az normális volt (nálam normális, mindig ennyi éjszaka), 93/59, de a pulzusom 121...50 körül szokott lenni éjszaka.
Lehetett amiatt, h nem vettem be tegnap egész nap a Rivotrilt?
Kedves NoDrugs
Ugye logika szorult beléd? Ha, mint írod helyesen, függőség alakul ki!
No de mitől alakul ki a függőség?? Részben a pozitív hatásától.
Tehát nem múlik el terápiás haszna.
Tolerancia. A rendszeres használattal a benzodiazepinek számos hatásaira kialakul a tolerancia: a gyógyszer eredeti dózisának fokozatosan egyre kevesebb hatása van és magasabb dózisra van szükség az eredeti hatás megtartásához. Ez gyakran vezet oda, hogy az orvosok növelik a felírt adagot vagy egy újabb benzodiazepint írnak fel, ami miatt számos ember jut oda, hogy egyszerre kétféle benzodiazepint szed.
Azonban a tolerancia a benzodiazepinek különböző hatásaihoz eltérő gyorsasággal és eltérő mértékben alakul ki. A tolerancia a hipnotikus hatáshoz gyorsan kialakul és alvásfelvételek kimutatták, hogy az alvási szokások, ideértve a mélyalvást (lassú hullámú alvás) és álmodást (amelyet kezdetben elnyomnak a benzodiazepinek), visszatérnek a kezelés előtti szintekre néhány hét rendszeres benzodiazepin használat után. Ehhez hasonlóan, azok akik rendszeresen szedik nappal szorongásra pár nap után nem érzik magukat álmosnak.
A szorongáscsökkentő hatáshoz a tolerancia lassabban alakul ki de kevés olyan bizonyíték van, amely azt mutatná, hogy a benzodiazepinek megőriznék hatásukat pár hónap után. A hosszútávú benzodiazepin használat valójában még súlyosbíthatja is a szorongásos zavarokat. Sok páciensnél a szorongásos tünetek fokozatosan növekednek az évek során a folyamatos benzodiazepin használat ellenére, és első ízben megjelenhetnek pánikrohamok és agórafóbia a több éves krónikus benzodiazepin használat után. A tünetek effaja romlása a hosszutávú benzodiazepin használat alatt valószínűleg annak köszönhető, hogy kialakul a tolerancia a szorongáscsökkentő hatásokhoz, ezáltal megjelennek az „elvonási” tünetek a gyógyszer folyamatos jelenléte ellenére
Sajnálom, hogy ilyen vitát robbantottam ki, bocsi.
Amúgy azóta eltelt 2 nap, szedek mindent rendesen (egyébként csak dec. 30-a óta), és azóta nem tapasztaltam újra hasonlót.
Kedves NoDrugs!
Tehát kiegyezhetünk abban, hogy tolerancia ellenére, marad terápiás hatása?
(Mert abszolút cáfolni nem tudtad.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!