Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Kényszeríthet-e a pszichiáter...

Kényszeríthet-e a pszichiáter a gyógyszerbevételre, ha nem vagyok már önveszélyes?

Figyelt kérdés
6 éve kezelnek bipoláris betegséggel, négyszer részesültem zártosztályi kezelésben, öngyilkossági szándék miatt. Most elegem lett a gyógyszerszedésből, de amikor közöltem az orvossal hogy nem szedem be a gyógyszert, egyből azzal jött, hogy akkor beküld a kórházba. Kérdésem: teheti ezt az orvos? A pszichológusom szerint azért küldene be, nehogy öngyilkos legyek. De hát nem állt szándékomban öngyilkosságot elkövetni, egész egyszerűen csak leálltam a stabilizálóval, mert nem éreztem szükségét. Még most is megteheti, hogy rákényszerít? Legutóbb nyáron voltam kórházban. Én azt gondolom, a magam baja, ha leállok a gyógyszerrel. Vagy nem?
2014. febr. 1. 17:53
 1/4 anonim ***** válasza:

Nem, senki sem kényszeríthet. Az életre sem kényszeríthet senki, úgyhogy ne zsarolj itt senkit azzal, hogy jajaj mi lesz, ha nem szedsz gyógyszert és megölöd magad. Az is a te döntésed.

Értsd: ha nem fogod fel, hogy a pszichiáter a javadat akarja, nem az ellenséged, akkor ezt úgysem tudja senki a fejedbe beleverni. Egyébként azt teszel, amit akarsz.

2014. febr. 1. 18:29
 2/4 anonim ***** válasza:
Nem a magad baja. A környezetedet fogod kikészíteni az ingadozásokkal. Ha bipoláris vagy, az nem játék! Szedd inkább a gyógyszert, vagy kérj másikat, de visszaeshetsz. És ha nem egyedül élsz egy lakatlan szigeten, akkor legyél tekintettel a környezetedre is, akik kénytelen elviselni az ingadozásaidat.
2014. febr. 1. 20:16
 3/4 anonim ***** válasza:

A felelős döntés az lenne, ha megkérnéd a pszicháteredet, hogy csökkentse az adagodat. Aztán figyelitek, hogy mi történik. Ha rosszabbodsz, akkor visszaállsz a magasabb dózisra, ha javulsz akkor - a pszichiátereddel megbeszélve! - tovább csökkentitek. Ha minden rendben, fokozatosan leálltok róla.

Mellesleg nagykorú vagy?

2014. febr. 16. 22:08
 4/4 A kérdező kommentje:
Igen, az vagyok. Mindegy, mert a csökkentés sosem sikerül, most is visszaestem, és azóta gazdagodtam egy újabb gyógyszerrel... :( Nem sikerül leszoknom, teljesen függök tőle, akár akarom, akár nem. Pedig félek, hogy a májam tönkremegy a sok bogyótól.
2014. febr. 17. 17:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!