Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » A pszichiáter csak gyógyszert...

A pszichiáter csak gyógyszert ír fel? A gyökér okokat nem deríti ki?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Tudom, hogy mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között.

Viszont olyan furcsa nekem, hogy a pszichiáter csak annyit csinál, hogy felír valami nyugtatót, vagy antidepresszánst, miközben nem világít rá a probléma lényegére. Így jogosan vetődik fel az emberben a kérdés, hogy mi alapján írja fel? 2 mondatot mondd az ember, s abból egy diagnózist felállít?

Hisz ilyen alapon akkor mindenkinek felírja a nyugtatókat, mert mást úgy sem tud?

2014. jan. 22. 10:57
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%
A pszichoterapeuta olyan pszichológus, pszichiáter, stb., aki posztgraduális terapeuta kiképzésben is részesült (hipnoterápia, transzperszonális terápia, integratív terápia,stb.). Gyógyulás leginkább ilyenektől várható.
2014. jan. 22. 21:50
 12/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!Igen, szerintem is jobbak gyógyulás szempontjából. Legalábbis a páromnál biztos, mert lelki okai vannak, amit a gyógyszerek csak elnyomnak, s nem oldják meg az igazi okot. Rászokni pedig nem szeretne semmilyen nyugtatóra.

Persze vannak olyan esetek, ami már csak gyógyszeres kezeléssel oldható meg (pl. most a skizofrénia jutott eszembe, de az már nem lelki betegség)

2014. jan. 22. 22:17
 13/17 Bárzsing ***** válasza:
66%

Sokszor ahhoz, hogy a páciens megfelelő állapotba kerüljön egy terápiához, szükséges lehet a kezdeti gyógyszeres terápia (pl. depressziós gátoltság oldására). Általában minden pszichiátriai betegségről elmondható, hogy a gyógyszeres és a pszichoterápiás kezelés együttes alkalmazása a leghatásosabb. Persze erre leginkább egy pszichoterápiás klinikán van idő és keret, vagy magánúton lehet még megoldani.

Ma már kimutatott, hogy bizonyos pszichiátriai betegségekben bizonyos annyi hírvivő molekulák csökkenése (vagy növekedése) figyelhető meg adott agyi területeken. Bármilyen lelki oka is van a depressziónak, a tünetek kialakításában ezeknek az anyagoknak a csökkenése áll (ami mögött pedig a lelki ok állhat, ha reaktív depresszióról van szó). Ezért fog hatni a gyógyszer. Persze ha a gyógyszer által "feljavított" állapotban az illető nem tanulja meg kezelni a problémát, akkor ha elhagyják a gyógyszert, sokkal könnyebben kiújulhat nála a depresszió.

2014. jan. 22. 23:40
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

Én nagyon mély depresszióban és pánikbetegségben gyógyszer nélkül vágtam a terápiába. (Korábban már szedtem antidepresszánst, de én egyáltalán nem éreztem pozitívnak a hatását, csak felpörgetett, meg folyton vigyorognom kellett tőle, de belül ugyanolyan pocsékul éreztem magam.)

Szóval nem feltétlenül kell ám a gyógyszeres kezelés a terápia megkezdéséhez sem! Nekem a terápia nagyon hamar segített a depresszió leküzdésében. Pánikrohamom volt közben, de most egész másról szólt, mint korábban. Egyszerűen azt vettem észre, hogy a roham olyan problémákat "hoz fel", amivel érdemes küzdeni! És meg is tanultam kezelni a rohamot, már le tudom állítani. Viszont ha most jönne pánikroham, már nem bánnám, mert tudnám, hogy ezzel is megszabadulok a nyomasztó érzéseimtől! Az utolsó rohamomnál olyan érzésem volt, mintha valami évek óta cipelt súlytól szabadulnék meg. Olyan volt - bocs a vulgarutásért - mint amikor valaki hány, és attól megkönnyebbül. Hányni kellemetlen, de utána nagyon felszabadító érzés jön. De csak a terápiában voltak ilyen "gyógyító" rohamaim, előtte én is úgy szenvedtem tőlük, értelmetlenül, mint bárki más, aki pánikbeteg! De már csak ezért sem érdemes elnyomni a terápia alatt a tüneteket. Sokkal több dolog kerül felszínre szerintem, ha nem nyomják el!

2014. jan. 23. 00:00
 15/17 Bárzsing ***** válasza:

*agyi hírvivő molekulák

este van már :)

Egyébként a szkizofrénia mellett a bipoláris zavar a másik, amely a klasszikus elmebetegségekhez tartozik, tehát a kezelés alapja a gyógyszeres terápia (ami mellé persze szintén jól jönnek a különböző pszichoterápiák).

2014. jan. 23. 00:01
 16/17 Bárzsing ***** válasza:
Természetesen meg lehet próbálkozni csak az egyikkel, az is hatásos, csak általában a kombináció az, ami a legjobb szokott lenni. Egyik ismerősömnek meg a pszichoterápia nem segített, de a gyógyszerektől viszont helyrejött. Örülök, hogy neked is sikerült ebből kilábalni.
2014. jan. 23. 00:07
 17/17 A kérdező kommentje:

Az az igazság, hogy gyógyszerekkel nincs túl jó tapasztalatom. Legalábbis, ami a nyugtatókat illeti. Volt idő, amikor én is szedtem, de sokkal ingerlékenyebb és fáradtabb voltam tőle egész nap.

Nem is beszélve arról, hogy megszokja az ember szervezete, s lehet kevés lesz az az adag a kívánt eredmény eléréshez.

2014. jan. 23. 12:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!