Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Pszichés zavar (gyanúja)...

Pszichés zavar (gyanúja) esetén ki a kompetensebb véleményt, esetleg diagnózist alkotni? Klinikai szakpszichológus vagy pszichiáter?

Figyelt kérdés

Én is elmondom a véleményemet, de kíváncsi vagyok arra is, hogy egyrészt ez a mai magyar gyakorlatban hogy működik, na meg arra is, hogy ki mit gondol, hogy kéne, hogy működjön.

Tehát előttem ez valahogy úgy van, hogy a pszichiáter az, aki adott tünetekre tele tömi a pacienst gyógyszerekkel, aztán vagy jó lesz vagy nem, egy klinikai pszichológus viszont ténylegesen (sőt, legtöbbször gyógyszermentesen) a zavar okát keresi, és netán meg is oldják közösen.

Én így látom a helyzetet.

Ti? esetleg szakember véleményének is örülnék nagyon!

2014. jan. 17. 08:10
1 2 3
 21/30 A kérdező kommentje:

na várj, ez nem egészen így működik ... már csak azért is merem írni, mert tapasztalatból tudom. szóval adott egy sportorvos, oké, na most ő ha valamilyen gyanús pszichés kórképet vél felfedezni, rögtön kérni fog egy pszichiátriai szakvéleményt, és természetesen nem fogja a nyakába venni a felelősséget, hogy ő sportorvosi szakképesítéssel pszichés diagnózist felállítson. aztán majd a pszichiátriai szakvélemény birtokában eldönti, hogy ad-e versenyzői engedélyt vagy sem.

na most persze a felsőbb rétegnél ez messze nem így működik, nem véletlenül van a válogatott kereteknek külön sportorvosi rendelő és stb, ott természetesen ilyen nem fordulhat elő, mert nekik ki van adva, hogy márpedig XY-nak pecsét és kész. Komolyan mondod, hogy pl egy világbajnokunkat vagy olimpiai bajnokunkat majd bármelyik sportorvos kikezdené? Hát ott lenne vége az orvosi karrierjének, ez is biztos.

De én most csak egy példának hoztam ezt fel az anonimitás kapcsán. ha valami nagyobb gond van egy ismertebb emberrel, akkor naná nem fog a hivatalos utakra menni, hanem a létező legnagyobb anonimitás mellett magánpszichológushoz fog járni, hidd csak el nekem. De még erre is kevés a példa egyébként, és inkább messze kerülik. Aztán amit sportpszichológiának hívnak, na az egy újabb történet, azt hagyjuk, de az messze nem a klinikumról szól.

2014. jan. 24. 12:03
 22/30 anonim ***** válasza:
Ellentmondásosnak érzem az utolsó hozzászólást. Mi alapján írod azt, hogy ritka, hogy magán pszichológushoz menne bárki is? Simán lehet, hogy az érintettek 100%-a jár, csak nem tudsz róla. :)
2014. jan. 24. 14:32
 23/30 A kérdező kommentje:
oké, értelek, csak szal én se vagyok éppen teljesen kívülálló, és elmondhatom, h kb ismerem, ami a gyakorlatban zajlik. most ne abból indulj ki, hogy gyurta Danival lenyilatkoztatják, hogy milyen fantasztikus dolog pszichológushoz járni, aztán kap érte X pénzt, mert a valóság azért más. Sőt, azt látom, hogy még nagyon de nagyon komoly dolgokkal se igazán akarnak senkihez fordulni, csak ha már minden kötél szakadt (vagy rosszabb esetben akkor se persze).
2014. jan. 25. 21:17
 24/30 anonim ***** válasza:

Ezzel az emberek többsége így van, nem csak a sportolók. És nem a "lebukás" miatt, hanem mert rohadt nehéz elismerni ám, hogy gond van, és szembenézni a problémáinkkal.

Én is csak akkor mentem szakemberhez, mikor már éreztem, hogy nincs lejjebb... (de ezzel mások is így vannak, ahogy hallom).

2014. jan. 25. 23:01
 25/30 A kérdező kommentje:

persze, ez is igaz, na csak tudod, az nem mindegy, hogy önmagában az "elmenéssel" rögtön ketté is vágódik valaki karrierje, akármije, vagy esetleg tudja éveken át is anonim módon, titokban intézni! és ez utóbbit hiányolom a magyar eü-ből, de hát lásd a fenti példámat, most őszintén, ki az a baaarom, aki így a magyar nem létező adatvédelem mellett veszi a bátorságot, és azt mondja, hogy na oké, feladom mindenemet, de legalább pszichiáterhez kerülök? szted van ilyen? vagyis van, igen, de csak tényleg azok, akiknél már nincs lejjebb, és akkor már tök mindegy. de más esetben 99%-ban kizárt.

De egyébként még mindig nagyon érdekelne a fő kérdés, ugyanis az a vicc, hogy még úgymond szakemberek is egymásnak ellentmondó véleményt mondanak erről ...

Tehát tegyük fel: valakiről kell egy személyiségprofil egy adott álláshoz, azaz nem azért, mert ő pszichológushoz/pszichiáterhez akar járni.

Oké, nos, ez esetben mégis ki az, aki ezt jogosult megalkotni vállalható eredménnyel?

2014. jan. 26. 22:47
 26/30 anonim ***** válasza:
100%

......"valakiről kell egy személyiségprofil egy

adott

álláshoz..."

Az

adott

munkáltató eldönti.

(Szerintem csakis "házon belül" a saját tesztjét fogadja el. Szubjektív döntést fog hozni, a saját érdekeinek megfelelően. Egy ilyesféle vizsgálat

sokadrangú az alkalmasság megítélésében.)

2014. jan. 27. 00:02
 27/30 anonim ***** válasza:

A személyiségprofil az nem diagnózis. És általában pszichológusok adják, ehhez még terápiás végzettség sem kell, csak kitöltenek pár tesztet meg picit elbeszélgetnek és kész. Azért az messze nem egyenértékű egy diagnózissal...

És visszatérve az előbbiekre: akinek számít az anonimitás, az keres egy magánrendelőt a lakhelyétől a lehető legtávolabb és kész. Pofonegyszerűen megoldható, és senki nem tudja meg, hogy hova jár. Még akár álnevet is megadhat, de ahhoz szerintem már baromira paranoiásnak kell lenni. Az egészségügyben meg tökmindegy, nem kell hozzá pszichiátriai betegség, két perc múlva már mindenki tudni fogja mi baja. Én egyszer a takarítónőtől hallottam, hogy x.y. celeb fekszik a szomszédos privát szobában (pedig amúgy rohadtul nem érdekelt).

2014. jan. 27. 01:08
 28/30 anonim ***** válasza:
Ja és az utóbbi eset nem pszichiátrián volt, hanem nőgyógyászaton. De az is ugyanolyan kellemetlen szerintem az illetőnek, hogy az ő bajával foglalkoznak.
2014. jan. 27. 01:09
 29/30 A kérdező kommentje:

na hát erről beszélek. ez pontosan így működik, én is tapasztaltam már olyat, hogy csak egy belgyógyászaton volt valaki, de nem kellett 10 perc se, és máris az egész folyosó, azaz kb 8 nővér meg 4 orvos erről beszélt, szépen kivesézve a részleteket. pontosabban nem erről beszélt, hanem ezt röhögték ki. szóval most akkor hogy is van ez a paranoia? sajnos a magyar eü-ben nem kell paranoiásnak lenned, teljesen objektív tények alapján állítható, hogy BÁRKI hozzáfér a legkiemeltebben védett adatodhoz is. ahogy írtam, elég egy nővérke meg egy bekapcsolt számítógép a kórházban, és máris TAJ alapján vagy név alapján kb fél percébe kerül mindent megtudni valakiről. (szintén tapasztalat). Ahogy egyszer egy jogász mondta nekem: "fog már fel, hogy Maon nem létezik adatvédelem" ...háát, na igen.

Viszont a másik, amit írtál:

"A személyiségprofil az nem diagnózis. És általában pszichológusok adják, ehhez még terápiás végzettség sem kell, csak kitöltenek pár tesztet meg picit elbeszélgetnek és kész. Azért az messze nem egyenértékű egy diagnózissal... "

Oké, ez így teljesen igaz, na de egy általános személyiségprofillal azért rögtön ki lehet zárni durvább pszichés zavarokat. Tényleg elég csak egy elbeszélgetés + Rorsach tesz + MMPI teszt, és máris kész a személyiségről alkotott kép úgy nagy vonalakban... Most nem? Tehát hiába nem diagnózis, na de ha ezt egy iü. klinikus írásba adja, utána már igen necces, ha ennek ellenére mégis kitalálja egy másik, hogy de bizony valami komoly pszichotikus kórkép van.

2014. jan. 27. 11:29
 30/30 anonim ***** válasza:
egyik volt osztálytársam apja orvos anyja asszisztens és a gyerek azzal szórakozott régebben, hogy belenézett mások leleteibe a kórház gépén, a suliban meg híresztelte
2014. jan. 27. 13:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!