Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit lehet tenni klausztrofóbia...

Mit lehet tenni klausztrofóbia ellen? Szenved valaki más is ettől?

Figyelt kérdés
Évek óta nem merek liftbe szállni, félek az alagutaktól, sőt, még nagy helyeken is félek, ahol nincsenek ablakok (pl. mozi) ha tudom, nincs lehetőség "menekvésre". Tehát az összes olyan szituációban félek, ahol ki vagyok szolgáltatva, és nem tudok menekülni. Borzalmas érzés, és ha mégis ilyen szituációba kerülök, menekülési kényszer fog el, és szorongok, remegek, izzad a tenyerem.

2013. nov. 24. 11:50
 1/10 anonim ***** válasza:

Dettó!

Az 5-re is gyalog járok teli szatyrokkal, pedig magas emeletek vannak, nem panellakás.

Utoljára vonaton lettem rosszuk, mikor egy órára megálltunk a semmi közepén.

A libegőn leérve pedig megfogadtam, hogy soha többet. Iszonyat volt. A végét már élveztem, de amikor a közepén voltunk, az volt a legrosszabb. Na onnan aztán nem lehet menekülni.

Repülő utat sokáig csak enyhe nyugtatóval tudtam elviselni.

3 dolgot tehetsz:

1. Kerülöd a kényes helyzeteket.

2. Megpróbálsz hozzászokni, lassan, fokozatosan, tudatosan. Szállj be a liftbe, menj csak 1 emeletet.

3. Elmégy orvoshoz, aki felír szorongásgátlót, vagy valami nyugtatót: Frontin, Rivotril.

A 3-at nem javaslom.

2013. nov. 24. 12:20
 2/10 anonim ***** válasza:

Illetve mehetsz még pszichológushoz, autogén tréningre., és némi önismeret is kell.

Gondold végig, hogy tulajdonképpen mitől is félsz? Mi az a legrosszabb, ami történhet veled az adott helyzetben? Miért félsz? Mióta félsz?

Nehéz dolog, de megoldható, én is csak tanulgatom, de már moziban, színházban nem ragaszkodom a szélső székekhez, és ha mással vagyok, akkor beszállok a liftbe, nem kezdek el hisztizni, hogy én nem.

2013. nov. 24. 12:24
 3/10 anonim ***** válasza:

És gondolj arra, hogy szinte mindenki fél valamitől. Van, aki a pókoktól lesz rosszul vagy egértől.

Ugye milyen nevetséges? Másnak meg a mi problémánk az. :)

2013. nov. 24. 12:26
 4/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ :) Uhh, szegénykém :( A liftbe nem merek beszállni, most, ahogy belegondoltam abba, hogy beszállok egy liftbe, a gondolattól is rosszul lettem. Félek, hogy bezáródik, és nem tudok kijönni. Tudom, ez alaptalan, de a félelmek sokszor teljesen irracionálisak. És hiába próbálom győzködni magam, hogy ez nem fog bekövetkezni. Mert ott az a kis esély, hogy mégis. Pedig én mással nem vagyok így, mert eléggé vakmerő vagyok, ezért sem értem a dolgot...
2013. nov. 24. 12:29
 5/10 A kérdező kommentje:

Közben jött többi válasz, amíg az első válaszadónak visszaírtam '^^

Nagyjából tudom, miért van ez, és amúgy sokkal enyhébb, mint régebben. Most már be merek menni moziba, színházba, míg régebben egyáltalán nem. Sőt, alagúton is végigmentem, és enyhén féltem csak. Szóval kezdem legyőzni, de le szeretném teljesen. Igen, tudom, mindenki mástól retteg, és én épp azért, mert klausztrofóbiás vagyok, ami ugyanolyan, mint más fóbia, nem nevetem ki azokat, akik pl. a bogaraktól rettegnek, míg én nem. Hisz bennük is ugyanaz játszódik le mint bennem.

2013. nov. 24. 12:39
 6/10 anonim ***** válasza:
Én is ilyen fóbiában szenvedtem egy jó ideig. Nagyon rossz volt, mivel sok ismerősöm lakott panellakásban és általában mindenki minimum a 4.-en!... tehát eldönthettem, hogy vagy kockáztatok és végig szorongom az utat a lifttel vagy pedig felsétálok ( Ami szintén nem volt a legjobb megoldás mert én abszolút nem birom a lépcsőzést, mivel azt érzem, hogy majd kiugrik a szivem a helyéről.) Általában a liftet választottam de mindig vittem magammal vizet. Aztán moziba is elmentem egyszer barátnőmmel és a film elején olyan rosszullét jött rám, hogy a mellettem ülő pasi nem tudta, hogy mi bajom van. Elkezdtem izzadni,remegett a kezem és a lábam, éreztem, hogy a vérnyomásom egyre feljebb megy és, hogy azonnal menekülnöm kell különben megfulladok. Hála Istennek már legyőztem nagyjából, de ha ilyen helyre kell bemennem Egyedül még mindig bennem van egy picit ez. Ami a legrosszabb az az, hogy a barátomnak vannak külföldön barátai és rokonai ezmiatt minden nyáron szeretne kimenni hozzájuk, de mióta együtt vagyunk (2éve) még egyszer se mentünk miattam, mert rettegek a repüléstől! És nem attól félek, hogy lezuhan hanem attól,hogy tudom tehetetlen vagyok, mert ott még az ablakot se lehet kinyitni, és semerre menekülni. Többen mondták, hogy vegyek be egy nyugtatót, de félek még úgyis rám jönne egy klausztrofóbiás rosszullét..:S
2013. nov. 24. 14:29
 7/10 anonim ***** válasza:

A fóbiák kezelése (kivéve szociális fóbia) egészen egyszerű, és gyors.

https://www.youtube.com/watch?v=vzGIQczkwwo

2013. nov. 24. 21:39
 8/10 anonim ***** válasza:

Nekem tériszonyom volt. Aztán amikor építkezésbe fogtam, elengedhetetlen volt, hogy ugyanúgy rohangáljak a falakon, meg a tetőn, mint a munkásaim, s egy idő után elmúlt. Amikor kiköltöztünk a panelból, a lányom, aki addig, ha a szoba sarkában meglátott egy 2 milliméteres pókocskát, sírógörccsel rohant ki még a harmadik emeletről is, rezzenéstelen arccal rázott le a meztelen karjáról egy termetes keresztes pókot.

Szóval én azt mondom, minden fóbia csak gyakorlás kérdése.

2013. nov. 25. 14:51
 9/10 anonim válasza:
Hú, mennyire megértelek! Teljesen azt érzem, amit te. Sajnos még tanácsot sem tudok adni, mert számomra is nagyon nehéz ezt leküzdenem, se lift, se metró, a munkába jutás (amikor még volt) 1 órával tovább tartott a kerülőutak miatt. Szorítok érted, hogy sikerüljön legyőznöd! Valahogy agyban dől el, meg lehet beszélni magunkkal, hogy nincs okunk félni, tudom én is, de ha épp abban a helyzetben van az ember, amitől fél, akkor már gondolkodni sem tud....
2013. nov. 30. 19:11
 10/10 anonim ***** válasza:
Találtál már valamilyen módszert, amivel javítottál a helyzeteden. Én is azt hittem, hogy klausztrofóbiám van, de kiderült hogy csak saját magamtól félek. A reakciómtól. Tehát nem attól, hogy meghalok egy liftben, hanem attól hogy rám tör a szorongás.
2014. jún. 10. 11:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!