Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit szólnátok ha kiderülne,...

Mit szólnátok ha kiderülne, hogy a gyermeketek vagdossa magát több éve?

Figyelt kérdés

Utána olvastam a dolognak, mert azt hittem divatból csinálja. A jobb combja tele van vele, a balon egy tenyérnyi, rengeteg heg. A kézfeje is, a csuklója, lábfeje, hasa, karja. De elmesélte, hogy régóta csinálja magát és ettől jobban érzi magát, vagy azért is csinálja hogy ezzel büntesse magát. Hétfőn viszem el pszichológushoz. Néha szomorú volt de nem akart róla beszélni, én pedig nem erőltettem, de sokszor mosolygott, nevetgélt. Most 17 éves, azt mondta 13-14 éves korába kezdte így érezni magát és akkor vágta meg magát először. Szerintetek ez milyen betegség tünete lehet?

Néha nagyon letört, ingerült. Én ronthattam el valamit?

2013. nov. 9. 12:03
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Most diétázik. Sajnos örökletesen mindig elég pufók volt és érték emiatt bántások őt. Lehet emiatt?
2013. nov. 9. 19:21
 12/17 anonim ***** válasza:

Igen.

Én is ezért kezdtem el magam vagdosni

Nagyon figyelj nehogy anorexiás vagy mégrosszabb bulimiás legyen,nekem már késő ,de ha nem titkol a vagdosáson kívűl mást akkor még neki nem.Arra viszont hogy mi a fontos neki kell rájönnie .

Csak az a baj ,hogy akkor jön rá az ember mikor már késő.

2013. nov. 9. 19:44
 13/17 anonim ***** válasza:

Figyelj, az anorexia elég ritka dolog, ne magyarázd már be a kérdezőnek, hogy a lányának biztos ez a baja.. A depressziónak ezer oka lehet, lehet önbizalomhiánya van, mert duci, de ez ritkán vezet anorexiához meg bulimiához.

Úgy értem, a saját problémádat ne vetítsd ki mindenkire, lehet hogy ok nélkül ráijesztesz a kérdezőre.

2013. nov. 10. 16:11
 14/17 anonim ***** válasza:

Nem ilyesztettem rá ,csak közöltem vele egy valós tényt.

És erre is megvan a lehetőség.Te is tudod .

2013. nov. 10. 19:56
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Miután nem ismerem a pontos családi hátteret, semmi konkrétat nrm mondhatok. Egy dolgot viszont majdnem tejles meggyőződéssel kijelenthetek: nem a Te hibád! A társadalom, az iskola, a barátok hibája.

Tudod, a különc egyének nagyon sokat szenvednek embertársaik miatt. Nem kapnak megértést, elfogadást. Épp ellenkezőleg! Úgy kezelik őket, mint holmi őrülteket. Pedig ők korántsem azok. Ők mások. Komolyabbak, érzékenyebbek, általában intelligensebbek az átlagnál. Az esetek többségében "hiába" áll mögöttük egy megértő család, a társadalom szava hangosabb mindennél, a sárba tiporja őket.

Mindezt tapasztalatból mondom. Igaz, én nem vagyok tizenéves, nem vágom magam, soha nem is tettem. Ám a társadalom, az iskola végzetesen tönkretett. Idegroncsot csinált belőlem. Magányosan, "különcként" élem a mindennapjaim. Én azonban mégis boldog vagyok, mert igazán jó, szerető szülőkkel lettem megáldva. Ha a család többi tagja nem is, ők mindig mellettem állnak. Nekem csak ők vannak.

Ha Te is kialakítasz egy hasonló kapcsolatot a lányoddal, lehet, hogy abba fogja hagyni a vagdosást. Bizton nem állíthatok semmit, pusztán javaslatot teszek.

2013. nov. 12. 18:42
 16/17 anonim ***** válasza:

kedves anyuka!

Nem hiszem hogy a lánya félrevezetésből nem mondta el hogy baj van. Sajnos a vágás sokszor olyan érzelmek kifejezésére és megélésére is használatos amiket szóban szinte lehetetlen elmondani ezt tapasztalatból mondom.

2013. nov. 13. 00:48
 17/17 anonim ***** válasza:
Kedves Anyuka!Olvastam az előbbi válaszolók válaszait,és szerintem is a kóros önbizalomhiány állhat lány önkárosító viselkedése hátterében.Ahogy írta,a kislány nem érzi magát szépnek,biztosan a csúfólkodók miatt.Ő úgy érzi senkinek sem elég jó,ezért bünteti magát.Sajnos ilyen esetekben nem elég mondani neki,hogy szép,mert mivel Ön az édesanyja,sohasem fogja elhinni.Neki a kortársai elismeréseire,és a sikerélményekre van szüksége.Szerintem Ön csakis azzal tudna neki segíteni,ha úgy mint a barátnője leülne vele beszélgetni,és biztosítaná arról,hogy ezzel a problémával nagyon sokan küzdenek,és Ön nem ítéli el ez miatt.Mondja el neki,hogy szereti,és a családjára mindig számíthat.Ezek a beszélgetések sikeresek szoktak lenni,és bár lehet,hogy nem most,de hamarosan biztosan megfog nyílni.Szerintem az édesanyja szeretete sokkal többet segítene neki,mint a pszichológus.Nem hiszem hogy személyiségzavar lenne a baj.Ma már szinte majdnem minden tini csinálja.De a probléma valódi okát célszerű keresni.Ajánlom Önnek a tizenhárom című filmet,az pont arról szól hogy a tinilány vagdossa magát(bár nem teljesen ilyen a történet).Hidje el,a probléma megoldható,a szülői odafigyeléssel.Minden jót kívánok!!!:)
2013. nov. 18. 22:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!