Kényszerbetegség lehet?
Körülbelül két hónapja nem tudok megszabadulni egy gondolattól: attól félek, hogy valami kínosat fogok tenni, és a körülöttem lévők nem fognak szeretni/lenéznek miatta.
Korábban is voltak gondjaim, nagyon nehezen tudok egyedül közlekedni, tépem a hajam (szerencsére nagyon gyorsan visszanő, de így is csak összefogva tudom hordani), és volt egy rövid vagdosós időszakom is, de a sebek nem voltak mélyek, és csak pár hétig tartott. A mostani gondolat sokszor teljesen lebénít, megijedek, ha nincs körülöttem senki, aki "ellenőrizné", hogy nem teszem meg, félek éjszaka (szerintem azért, mert olyankor egyedül maradok ezzel a gondolattal).
Úgy próbálok védekezni, hogy mindenfélét megszámolok, pl. hányadik poharat veszem le, hányszor érintek meg valamit, hány kortyot iszom,stb., és vannak pl. dalok, színek (piros, kék), helyek, amiket kerülök. Pár hete komolyan aggódtam, hogy nem tudom teljesíteni az egyik tantárgyat, mert annyira féltem órán, hogy egyáltalán nem tudtam koncentrálni, és volt, hogy ki kellett mennem a folyosóra.
Mostanra jobb lett, de még mindig hiába magyarázom magamnak, hogy pl. teljesen mindegy, hová teszem a ruhámat, vagy melyik törölközőt fogom kézmosás után, nem ez fogja befolyásolni, történik-e valami szörnyű vagy sem.
Mindent tegyél úgy, amit abban a pillanatban jónak látsz. Akkor aktuális tudásod szerint ez a helyes cselekedet -így gondolkozz! Ez vezéreljen. Emberek vagyunk,néha hibázunk, néha nem. El kell fogadni. Ha valaki ezért nem szeret- hát úgy járt. Mehet.
"Istenben bízom, nem félek, ember mit árthat nekem?"
Amit leírtál, nem látszik kényszerbetegségnek, sokkal inkább valamilyen fóbiának, szorongásnak a tünetei lehetnek. Természetesen a pontos megállapításhoz vizsgálatok, tesztek szükségesek. Mindenesetre nézd meg, lehet, hogy nyújt valami támpontot:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!