Lassan már hetek óta nem tudok aludni, mert rettegek. Lehet ezzel csinálni valamit?
15 éves lány vagyok. A szüleim mostanában váltak, új házba költöztünk. Már azelőtt is volt néha, hogy annyira féltem, hogy nem voltam képes elaludni, de mostanában egyre rosszabb. Nem tudom, lehet-e köze hozzá, de azért leírok mindent, hátha. Már járok pszichológushoz, próbálunk segíteni a szorongásomon, valamint megoldani egy zaklatásos ügye (ügyemet).
Amikor ideköltöztünk, pár napig semmi, utána pedig megint elkezdődtek a dolgok. Általában 10-kor fekszem, ami szerintem egy normális időpont, már álmos is vagyok, de ahogy lekapcsolom a villanyt, kicsit be szoktam parázni és rögtön éber leszek. Mármint nem a sötéttől, azzal semmi bajom, viszont folyton csoszogó és kopogó (mint amikor valaki a körmével kocogtatja az asztalt), lihegő hangokat hallok a szoba közepéről, amikor odanézek, nincs ott semmi. Pontosítva nem tudom eldönteni, hogy láttam-e valamit, vagy csak elképzeltem, hogy látni fogok és az maradt meg a szememben. Aztán meg jön a csönd. Mint a vihar előtti csönd. Ilyenkor félek a legjobban, mert semmit nem lehet hallani, csak azt a r*hadt órát. Korábban javított valamennyit, amikor felkapcsoltam a villanyt, de mostanában már nem segít, ma pedig egyenesen úgy éreztem, hogy nem fogom kibírni az éjszakát (ezért írom most ezt). Ha becsukom a szemeimet, eszméletlenül elkezdek félni attól, hogy valamik vannak a szobámban, amik meg akarnak támadni és nem tudom meggyőzni magam arról, hogy baromság. Minden nap eljátsszuk, hogy ilyenkor beparázok, elkezdek körülnézni, de az az érzésem lesz, hogy mindig csak olyan helyre áll, ahol nem látom, ettől pedig még inkább félni kezdek és a végén már nehezen veszem a levegőt, zúg a fülem. Van, hogy hajnal kettőig is fenn vagyok így és csak utána leszek elég fáradt eléggé, hogy elaludjak. Amit kicsit furcsának találok, mivel nap közben alig bírom nyitva tartani a szemeimet. (A napokban többször éreztem úgy, hogy össze fogok esni, ha nem borulok a padra és alszom ki magamat, de valahogy mindig sikerült ébren maradni.) Folyton remegnek a kezeim és az sem segít, hogy minden egyes mozdulatomra erősen oda kell koncentrálnom. Ha nem koncentrálok, van, hogy egyszerűen összeakadnak a lábaim, a kezeimmel leverek valamit, nekimegyek valaminek/valakinek, stb. Meg aztán az emberekkel való kommunikáció sem megy így valami jól. Nem szokták érteni, amit mondani akarok nekik, ráadásul folyton dühös, ingerült vagyok. Tudom, hogy kamaszkor, meg minden, de azért csak nem kell ezt játszanom egészen addig, amíg véget nem ér, ugye? Mit tudok ezzel kezdeni?
Akkor a szüleiddel komolyan el kellene beszélgetned, nem állapot, hogy hetek óta nem alszol, ők meg csak legyintenek, mondván "csak kamasz"...
Amúgy a kaparászó, kattanó hangok simán lehetnek a hőtágulás miatt is. Például ha lekapcsolod az íróasztalon a lámpát, akkor nemsokára hallasz majd egy pukkanást. Ez azért van, mert a műanyag lehűl, és megváltozik a térfogata. A lihegő meg hasonló hangok pedig valószínű, hogy belülről érkeznek, vagyis a te fejedből. :) Nem tudom, mit értesz az alatt, hogy "éber vagy", de érezheted magad ébernek akkor is, mikor már félálomban vagy. Ez az állapot a legfurcsább egyébként, még tudatánál van az ember, de már özönlenek a tipikus álombeli események, érzések. Vicces, nekem néha bekúszik a tudatomba valami idióta zene, amit később úgy kell külön leállítanom, érdekes. XD Meg mikor ismerőseim egyszerűen belibbennek a képbe, általában valami érdekes szituációval egyetemben, na az se semmi. :D
Mi volt a "zaklatásos ügyed"?
Én is nagyon nehezen alszom el, néha egy-két óránál többet nem is sikerül. Az ok más jellegű probléma, van egy félelmet keltő gondolat (arról, hogy teszek valamit), amitől nem tudok megszabadulni, pedig nem szeretném megtenni. Általában segít, ha számolok, a hármas számhoz ragaszkodom, mintha megvédhetne, illetve egy csomó dolgot kerülök, számokat, színeket, dalokat, stb. - Csak azért írom ezt le, hogy tudd, nem vagy egyedül, vannak emberek, akik hasonló problémával küzdenek. Nekem segít, ha magamban elmondom, hogy csak azért gondolom ezt, mert beteg vagyok, ettől valahogy kevésbé tűnik valóságosnak a félelem. Próbáld ki, hátha használ.
Az interneten összeakadtam egy pedofillal és sajnos nem voltam elég okos, hogy azelőtt észrevegyem, hogy rám akaszkodott volna. Most tudja a telefonszámomat, itt-ott rám tud írni és máig meg is teszi.
Köszönöm, hogy ezt megírtad. Már próbálkoztam hasonlóval, nem sokat segített, de remélem, hogy a Te ötleted jobban beválik majd.
Az emberek ilyenkor mindig azt mondják, belőled jön a probléma, old meg. Ez igaz, de nem így működik, szóval néha rá kell segíteni.
Próbálkozz aromaterápiával, esetleg gyógynövényekből készült teákkal, az segíthet megnyugodni. Illetve vannak olyan homeopátiás nyugtató hatású készítmények (vény nélkül, nem erősek, nem igazi nyugtató!)pl. Sedative PC és Schüssler-só.
Természetesen ezek külső segítségek, amik nem oldják meg a problémát, szerintem próbálkozz meditációval, nekem az segített a legtöbbet (irányított meditáció a legegyszerűbb).
A pszichológus vs. pszichiáter kérdés azért ennél mélyebb, én nem mennék pszichiáterhez, kivéve ha hosszú távon nem javul a helyzet (1 év, vagy több). Ráadásul ott mentális zavarokon alapuló, mély, betegség szintű dolgokat kezelnek, és nem hiszem, hogy a gyógyszeres kezelés nálad indokolt, szóval próbálkozz a természetesebb módszerekkel :)
Ha több érdekel írj privátban (nekem is volt / van hasonló jellegű problémám).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!