Veletek is történt már ilyen "alvás" közben?
Szia!
Ez velem is előfordult már, hogy tudtam hogy fekszek,félig-meddig alszom és mégis éber voltam, fel akartam kelni, de nem bírtam. Erőlködtem, hogy "de igen fel kell kelned!" Furcsa érzés volt...Nálam a kimerültségtől volt 100%.
2009. nov. 3. 22:28
Alvás paralizisnek hivják,élettani jelenség ha ritkán forudl elő.Amugy a stressz előidézhet,és a kimerültség is,igen! Az alvás és ébrenlét közti állapot..kellemetlen . Nekm már sokszor volt szoval ha előfordul tudom h néhány másodperc és visszaalszok..mostmár te is tudod ugyhogy ne pánikolj.:)
2009. nov. 3. 22:29
Van ilyen jelenség, de sajnos nem jut eszembe a neve. Állítólag azért jön létre, mert alvás közben az agy kikapcsolja az izmokat (a légzés, meg egyéb létfontosságú dologtól eltekintve), mert ha nem tenné, akkor a valóságban is eljátszanánk az álmunkban történt mozgásokat. Ezért valahogy megszakad a kapcsolat az agy és az izmok közt. (nem tudom szakszerűbben írni). Akiknél ebben a rendszerben zavar keletkezik, azok érzékelik ezt a fajta "bénultságot". Többen szorító érzést is éreznek a mellkasukban, sőt, olykor látnak is egy képzeletbeli lényt, aki rajtuk ül, és lebénítja őket. Nem tudom, h ebből mi igaz, nem szeretnélek megijeszteni! Amikor én erről olvastam, nepokig féltem elaludni, szóval inkább kérdezz egy szekembert, lehet, h tök más bajod van.
2009. nov. 3. 22:32
4/11 A kérdező kommentje:
Hálistennek már elmult, valszeg a suli okozta stersz miatt és alvatlanság miatt volt..ennek már kb 3 éve hogy "tünetmentes vagyok". igaz jóformán nappal akkor aludtam utoljára:D
köszönöm a válaszokat!
Velem pont ma reggel volt. Különbség közöttünk, hogy én közbe álmodok is.. :S
2009. nov. 3. 22:39
6/11 A kérdező kommentje:
Még az álmokról annyit, azt viszont nagyon szeretem mikor ugy álmodom, hogy tudom hogy álmodom, de mégis piszok valóságosnak tűnik:) na.. ez egy értelmes magyar mondat volt:D
Egyik alkalommal.. pl azt álmodtam (miközben tudtam hogy álom és mindenféle gátlás nélkül) minden lányhoz odamentem az utcán aki tetszett és abszolut nem zavart ha elküldtek, lekoptattak...mentem a következőhöz, nem hagytam annyiban. Mikor már ez egyik csaj némi beszélgetés után mondta, "a számom 06 20"".. baszus ekkor felkeltem:) azért felhívtam volna azt az álombeli számot_:D ki tudja:) ezt nem lehet tudatosan valahogy elalvás előtt befolyásolni hogy igy álmodjunk?
7/11 A kérdező kommentje:
a mondanivalója sztem érthető...kár hogy nem így éli az ember a mindennapjait...persze nem konkrétan erre a szituációra gondolok.. de lényeg, olyan boldog voltam gátlások nélkül. (de sajnos az életben kijutott nekem is belőlük)
8/11 A kérdező kommentje:
De érdekes hogy mindezt "normál" álmomban nem merném megtenni, ha nem áll fent ez az eset: ("tudom hogy csak álom, álom közben")
Ugyanez volt velem is par eve ,de remesebb volt!!! enis nappal fekudtem le,mert meloztam nyaron, es nagyon elfaradtam,3ora fele fekudtem le,ereztem,hogy felalomba vagyok,es nem birtam megmozdulni,azt kivantam a hugom barcsak megrazott volna, mert lattam ahogy bejon a szobaba,en meg kiabalni akartam ,de nem birtam,csak belul hallotttam magam ahogy erolkodok,de megmozdulni nem birtam,az egesz ugy kezdodott,hogy egy mely hang beszelt a fulemebe ertelmetlen nyelven, es egyre hangosabb lett(tulvilagi hang volt)es aztan zugott a fejem es morajlast hallottam a fejembe, azt hittam megfogok halni, mert a testem a hugom agya fole szallt es ott lebvegett a kaszas,es hivott,hogy gyere gyere annyira elethu volt ,nagyon ijeszto volt!!!ksobb folebredtem,holt feher voltam!!!es reszkettem kiszaladtam a szuleimhez es elmondtam nekik nmi tortent ,hittek nekem, es nagyon sajnaltak 21/L azota csak egyszer volt ,de egy enyhe valtozat! ez kb 4 eve volt
2009. nov. 4. 16:10
hasonló velem is szokott lenni, és utálom, nagyon rémisztő. már alszom vagy félálomban vagyok, ezt nem tudnám megmondani, hogy melyik, és látom körülöttem a tárgyakat, de képtelen vagyok megmozdulni, hiába próbálom, és mintha minden körülöttem elkezdene zúgni meg forogni, és az az érzésem, hogyha nem ébredek fel, akkor valami borzalmas fog történni, de egyszerűen nem tudok megmozdulni:S előbb-utóbb felriadok, de utána mindig félek visszaaludni, nehogy megint ilyen 'állapotba' jussak. 17/L
2009. nov. 5. 18:32
Kapcsolódó kérdések: