Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Súlyos depressziós egyént van...

Súlyos depressziós egyént van lehetőség akarata ellenére kezeltetni, ha komolyan fenn áll az öngyilkosság veszélye?

Figyelt kérdés
Édesanyámról van szó, nem hajlandó kezeltetni magát. Van valami jogi út rá?

2013. júl. 12. 23:20
 1/6 anonim ***** válasza:
Anyukád háziorvosával beszélj, neki mondd el, miket mond meg hogy viselkedik anyukád, és ő tudja, hogy be lehet-e vitetni "erővel" a pszichiátriára. Ha csak mondogatja, hogy megöli magát, az lehet, hogy kevés.
2013. júl. 12. 23:27
 2/6 anonim ***** válasza:

Tudtommal akkor avatkoznak bele külsős emberek akarata ellenére ha megkísérli az öngyilkosságot és orvosi ellátásra szorul. Akkor kötelesek bevinni őt a pszichiátriára amikor végeztek a kezeléssel. Utána a pszichiáter veszi át az irányítást aki bent fogja tartani ameddig nem javul az állapota.

De ha nem kísérli meg az öngyilkosságot, akkor sem lehet csak úgy bevitetni, maximum akkor ha közveszélyesnek mondható, tehát fizikailag rád és másokra veszélyes, de ezt bizonyítani is kell ám.

Tehát ez nehéz eset sajnos.

Húgomat sem bírtuk így bevinni kezelésre amikor teljesen kifordult önmagából és nagyon súlyosan depressziós volt.

Akkor már elmúlt 18 éves, és őt is csak akkor vitték be erőszakkal is akár amikor megkísérelte az öngyilkosságot.

Gyógyszert vett be mindenfélét jó nagy mennyiségben, ráadásul brutál erőset és ivott is rá alkoholt ha jól tudom vodkát.

Ezt a nővérem vette észre hogy gyógyszeres dobozok szanaszét, tabletták szanaszét és egy félig ki ivott vodkás üveg a földön, a húgom meg éppen döcögve közlekedve.

Akkor 3 hétre befogták, de nem nevezném hogy javult volna az állapota túlságosan, egy ideig jó volt de nem tartott sokáig. Igaz akkor már nem akart öngyilkos lenni az igaz, de amikor kellett mennie vizsgálatokra, ugye kísérővel aki családtag hogy őt is megkérdezze mit vett észre, akkor többször javasolta csak hogy feküdjön vissza, és legalább kétszer mondta hogy nagyon erősen ajánlja hogy feküdjön be, mert gond van. Igaz akkor nem kötelezhette rá mert nem volt olyan veszély de mindent megtett hogy rávegye a húgom hogy maradjon bent.

Szóval azért mondom ez így bonyolult.

2013. júl. 12. 23:33
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy tudtam, hogy ha fennáll az ön és/vagy közveszélyesség esete, akkor bent tarthatja az orvos. Viszont ezen meglepődtem, amit a #2-es írt. Úgyhogy igazából nem tudom.
2013. júl. 14. 00:26
 4/6 anonim ***** válasza:
Én amikor a múltkor elkezdtem intézni a leszázalékolásomat (amit végül nem intéztem el, mert nagy nehezen elhelyezkedtem valahol), a háziorvosom azt javasolta, ne írjuk le a panaszok közé az öngyilkossági gondolataimat, mert akkor befektetnének a pszichiátriára.
2013. júl. 14. 00:30
 5/6 anonim ***** válasza:
Akkor azért a háziorvosod is túlzott. Én is beszámoltam a szuicid gondolataimról, de nem fektettek be. Azért a pszichiáter szerintem meg tudja mondani, hogy ki az aki tényleg veszélyes önmagára...
2013. júl. 14. 11:44
 6/6 anonim ***** válasza:
Én is csodálkoztam rajta, de inkább nem kockáztattam.
2013. júl. 14. 13:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!