Mit tudnék tenni ebben a helyzetben?
Na szóval a probléma kicsit összetett. 18 éves fiú vagyok és nincs tesóm ,talán emiatt, meg lehet a szüleim túl konzervatív gondolkodása miatt mindig ilyen nagyon féltett gyerek voltam akit a széltől is óvtak meg tiltottak sok mindentől..Szóval mivel halak vok(szóval nem az a tul nagyszáju nagyképü fajta) alapból is ilyen lehettem szerintem , de a szülök miatt ilyen visszafogott , gátlásos kis nyuszi lettem.Meg nem mentem sehova nemcsináltam semmit meg ugy suliba is ezt hitték rólam szal olyan alsobbrendűnek éreztem magam:(Na aztán jött a középsuli, ugy álltam hozzá h uj emberek itt majd más lesz, eleinte jól is indult... Aztán szüleim még mindig kb 3 évesként kezeltek , ezért ittis elkezdtem egyre visszahuzodobb, gátlásosabb, csöndesebb lenni...Évről évre rosszabb lett, lányokkal szinte alig beszéltem suliba , srácoknál meg idővel nem egy haver lettem hanem vmi boxzsák akit lehet szidni , b**gatni, lenézni. És hát itt tartok hogy 18 évesen ilyen vagyok..suliba ez van , sulin kivül is alig ismerek vkit, sztem akit igen nagyrészt azokis elkönyveltek ilyennek , nincs meg a sok ismerős , a baráti társaság, a mászkálás , bulik , :( 18 évem elment igy: / szinte gép elött ülve egy visszahuzodo gátlásos csöndes vkiként és tök olyan alsobbrendűnek érzem magam..( ja még annyi hogy neten megismertem egy csajt , 1 évig msneztünk , el hülyültünk beszélgettünk szinte minden este órákat. Idővel viszont olyan lelki társ is lett meg mg is tetszettünk egymásnak és hát , találkoztunk, balatonon is pár napot együt voltunk meg náluk is voltam és ugye a csajnak azért normálisabb az élete , láttam h mi a természetes , barátok ismerősök, mászkálás programok m hivják ide oda.. És hirtelen énis belecsöppentem ebbe és nagyon nagy élmény volt , nem volt a beskatulyázás, szülök , senkise ismert..csak a csajjal voltam és mentünk mindenfelé:) szóval ez nekem ott ilyen álomvilág lett: / a csajjal vége de azóta sokkal jobban füti ez az agyam , szinte elvárásn lett nekem h olyan legyek mint ő vagy tul is szárnyaljam )
Na szóval elnézést a hosszú bevezetőért , de szerintetek mit tehetnék? Megváltoztatható ennyire a jellemem? Ha 18 évig eddig ebben voltam és igy begyöpösödtem még változni lehet? Ne értsétek félre nem a nagyon nagyképü menő partyarc akarok lenni csak olyan normális fiatalságot:) Hogy lehetne megváltozni? Vagy lehet alapból ilyen vok?:S Most érettségizek majd..már arra is gondoltam h minél több időt nyerjek vmi tecnikusira más városba elmenni..De nemtudom nagyon megvok zavarodva.. Azt tudom hogy ezt igy nagyon nem szeretem , semmi életem meg olyan lenézett senkinek érzem magam meg nagyon egyedül is vok:( Azt tudom h ez igy nagyon rossz..de hogy meg lehet e változni ezek után..hogy igy ezt megszoktam csak szenvedek miatta:S nemtudom:( Segítsetek tanácsokkal minél többen kérlek titeket: )
azt gondolom, hogy elég értelmesnek tűnsz ahhoz, hogy túl tudj lépni ezen a problmám. a legjobb az lenne, ha valóban elmennél egy másik városba koliba, ott nem hátráltatnának a szüleid, ellenben társaságban lennél. érettségi után már nem nagyon bas*ogatják az embert az egyetemen a csoporttársak, oda szűrt társaság kerül. tűzz ki magad elé egy célt, hogy mit szeretnél elérni, és aztán fokról fokra próbáld meg teljesíteni.
és azt hiszem az is fontos lenne, ha komolyan beszélnél a szüleiddel arról, hogy szeretnéd, ha felnőttként kezelnének a továbbiakban, és tiszteletben tartanának. illetve nem kérni kell, hanem közölni velük, hogy ez a helyzet, és NEM belemenni vitákba erről.
és az is fontos, hogy ne ess át a ló túlsó oldalára. azoknál, akik sokáig hátráltatva voltak, és hirtelen nőnek ki a gyerekkorból a felnőttkorba, sok olyan probléma adódik, ami visszaüthet. például hogy hirtelen mindent ki akarnak próbálni, túlzásokba esnek, tehát nem tudják kezelni a helyzetet, és sokszor csak azt érik el, hogy a sok hülyeség utána a szüleik a szemükre hányják, hogy "Na látod, hogy még gyerek vagy!".
kicsit bő lére engedtem a hozzászólásomat, de remélem sikerült segíteni egy kicsit.
Jó az előző hozzászólás. Annyit tennék még hozzá, hogy nem kell megváltoztatnod a jellemed, mert alapvetően benned van a vágy a szabadabb (nem szabados!) lazább életmódra, és elenérzésed van a merev, agyonszabályozott családi élettel kapcsolatban. Ami abszolút természetes minden életkorban, hát még fiatalon!
Egyvalami még hiányzik a megvalósításhoz: az AKARAT. Ha valóban elszántad magad rá, készíts "akciótervet". Lépésről-lépésre. Pl. először is -te ismered a szüleidet legjobban, ezért te tudod, melyek a leghatásosabb érvek- gondolatban megfogalmazni, hogy mit mondasz, amikor odaállsz a szüleid elé. Mindig legyen válaszod (B-terved), arra is, ha elutasítóan viselkednek. Kezdetben biztos így lesz, mert szokatlan nekik is az új öntudatos fiuk!
Aztán azt is érdemes volna végiggondolnod, hogy mi az amivel kevesebbet érsz az osztálytársaidnál. Van egyáltalán ilyen?! Azért talán, mert mindig otthon kuksolsz? Ez behatárolja egy ember értékét? Ugyan! Rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezel, amiket legalább gondolatban gyűjts össze (pár még ebből a levélből is kiderült:)). Meg fogsz lepődni, több lesz mint az elmarasztalók!
Na, hajrá! Ha van kérdésed, írj nyugodtan.
első vagyok. a másodiknak valóban igaza van, akartam is írni, csak elfelejtettem: az akarat a legfontosabb. határozd el agyban, és akkor semmi sem változtathat a terveden.
mellesleg ha ez most sikerül, akkor az egész életedre kihatással lehet, nem csak azért, mert új helyre kerülsz, hanem azért is, mert képes leszel végig vinni azt, amit elhatároztál. és ez a siker kulcsa.
Szia!
Azt hiszem, első lépésként a szüleiddel beszélj. Észre kell venniük, hogy nem vagy már gyerek, félfelnőtt vagy. Mivel érettségi előtt állsz és tovább akarsz tanulni, arra is koncentrálj. Azért járj el otthonról, próbálj meg ismerkedni. A net is jó lehet, ha értelmes emberekkel kerülsz kapcsolatba. Rendes srácnak tűnsz, remélem megismerkedsz más értelmes, rendes fiatalokkal, és idővel jó barátságokra, kapcsolatokra találsz.
Sok boldogságot kívánok és kitartást.
Köszi szépen minden segítséget. Asszem uj fair ha minden válaszra külön válaszolok énis:)
Na szóval első válaszoló ,igen lehet nem az értelmi szint miatt nemtudnék túllendülni a problémán, hanem inkább az hogy alig van ismerettségem , nagyon beskatulyázva meg lenézve érzem magam:S Meg szinte totál semmi élettapasztalat. Nekem nemvolt meg a haverokkal mászkálás bulizás csajozás ilyenek, szóval eléggé homályban vagyok hogy milyen a mai világ, fiatalság.
A szülök meg...had mondjak csak pár példát , 18 évesen ha udvarra kimegyek megkérdezik hova megyek..mondom udvarra. De mit csinálni??? -.- Meg oszttársamhoz átmentem leckéért mikor suliba nemvoltam és akkor megkérdezik h meddig maradok..2 utcányira mentem:S Meg olyan h ha csöntegnek és egyedül vok itthon ne nagyon menjek ki mert lehet még rendőr is álruhás és leüt és kirabol meg ilyenek.Ez sztem nem gyereknevelés h 18 éves koráig a szobába zárni..Az tény hogy még mindig van néha ilyen de talán már elengedne bulikba meg ilyenek... ugy ha odavisz bejárathoz meg oda is jön értem:S De mindent tök normálisnak tart.. hogy 15-16 éves korban még nem is kellett volna mászkálni meg ilyenszöveg.
Amit mondassz hogy átesni a ló túloldalára azzal sztem nem lenne gond. Nem akarok a beképzelt nagyképü partyarc hangoskodó köcsög casanova lenni.Ugy külsőre még oké h ugy kinézni.. meg barátok mászkálás buli, meg olyan magabiztosnak lenni , normális egoval rendelkezni:) De hogy ugy az "értéke" is maradjanak meg:) Am nem a piálás drogozás meg ilyen vezérel meg h minden nap más csajt meg d***ni
A pe
A második válaszra: Igen ugy emiatt félek h ne menjen el a fiatalságom a semmibe ugy hogy nem élveztem ki:S hamár eddig ezvolt legalább ami még van azt használjam ki jól.
Az akaraterő az ténleg 0 sajnos:( Ugy önbizalmilag, kitartásban , akaraterőben is egy 0 vagyok.. talán azért mert ehhez a helyzethez szoktam hozzá:S Ez rossz tudom.
Akció teeerv.Hát az a baj hogy én olyan vagyok hogy egyedül nagyon kevésnek érzem magam.Ha egy teljesen új közegbe kerülnék ahol valaki belevisz a dolgokba , ugy sztem nagyon lazán menne a dolog...a csajjal is igyvolt , nemtom ugy érzem nekem kell ilyen társ vagy támogató aki segít meg bíztat meg ottvan mellettem:S
Amivel kevesebbet érek az a mai világból jön..Emiatt nemvoltam a nagyszáju magabiztos csajozó gép aki kivan öltözve nagyszáju kemény , bulizik , csajozik , iszik..meg olyan konfliktuskerülő is lettem emiatt a visszahuzodás miatt szóval ha jöt az oltás inkább kussban türtem ami elég szánalmas tényleg. Sztem ez az alapja , meg hogy olyan zárkozottabb csöndesebb voltam:)
2. válaszoló vagyok
Ne haragudj, de mosolygásra késztetett pár sorod. Úgy beszélsz a 18 évedről, mintha már a nyugdíjon kellene gondolkodnod:) Tudod, hogy még csak ezután kezdődik, nyílik meg előtted az ún. nagybetűs élet? Szinte minden fontos dolognak most még az elején állsz! Eddig mindössze készültél erre, tanultál, és úgy nézem, kicsit burokban nevelődtél.
De! Így a felnőttség kezdetén itt az idő, hogy a magad lábára állj. Sok mindenben, pl.: vége a másokra mutogatásnak:)! Nincs értelme azt mondani, hogy azért vagyok ilyen-olyan, mert a pl. szüleim vagy az osztálytársaim így meg úgy viselkedtek velem (igen, és te hogy válaszoltál?). Már önálló, a cselekedeteiért felelősséget vállaló ember vagy, illetve kell lenned. Fogadd el, ha néha előfordul, de ne várd soha, hogy valaki támogasson! Különben nem leszel sose önálló. Mindig mástól fogod a megoldást és az irányítást várni, aztán meg panaszkodni fogsz, hogy gyerekként kezelnek! Ébresztő!
Ha önbizalmat szeretnél magadnak, akkor rá kell jöjj, a magad életét legjobban csakis te magad tudod irányítani, amibe beleférnek a jó barátok tanácsai, de végső soron mégis rajtad múlik minden. (A saját baklövéseit is maga követi el az ember...)
Ne siránkozz az eddigi életeden, hidd el, nem volt az olyan rossz! (Tudnék neked példákat sorolni, ennél jóval borzasztóbbakat alkoholista, brutális szülők mellett felnövő, vagy intézetbe adott gyerekekről.)
Talán idősebbek a szüleid? Ők szoktak túlgondoskodóak lenni:) Vedd észre, hogy mindezt szeretetből, az irántad érzett féltésből teszik, tették. Most pedig bizonyítsd be nekik, hogy erre már nincs szükség -legalábbis ilyen mértékben-, mert megállsz a saját lábadon is!
Elsőre biztos fura, de igaz: az életedet legnagyobbrészt magad alakítod ezután. Hogy miként alakul, merre kanyarodik, milyen sorsod lesz, mennyire hagyod magad sodortatni az eseményekkel tőled függ! Sok sikert kívánok hozzá!
Kicsit talán kemény voltam, ne haragudj, de olyan nyafogós voltál az utolsó két kommentedben:):)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!