Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mi a fenéért vagdossák magukat?

Mi a fenéért vagdossák magukat?

Figyelt kérdés
Gyakran olvasom ebben a kategóriában fiataloktól, hogy "önbizalomhiányos vagyok, ezért vagdosom magam", "problémáim vannak, vagdosni szoktam magam". MIÉRT? Mit akarnak ezzel megoldani, vagy minek szánják? Egyáltalán miért jutnak el ide? Azt akarják, hogy a hegek elmondják, amit ők nem tudnak/mernek? Komolyan érdekel, nem trollkodásból kérdezem.
2013. ápr. 10. 14:18
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
100%
Amiért mások isznak, drogoznak. Hogy megnyugodjanak.
2013. ápr. 10. 14:19
 2/30 anonim ***** válasza:
36%
Mert azt hiszik, hogy majd ettől lesznek menők és majd mindenki meglátja, hogy milyen megsebzett a kicsi lelkük. Érdekes, 17 éves lány vagyok, sok szart megértem már életemben (el akartak venni anyumtól, széthullott a családom, maghalt a barátnőm és a dédimamám stb...) mégsem csonkítottam meg magam, nem vagyok drog/cigi/piafüggő... Szerintem az ilyen emberek gyengék és feltűnési viszketegségben szenvednek....
2013. ápr. 10. 14:22
 3/30 anonim ***** válasza:
100%
Feszültség levezetés kóros megoldása. Egy egészséges pszichéjű ember számára természetesen felfoghatatlan ,miért tesz ilyet magával valaki. valójában nagyon súlyos probléma,orvoshoz kell/kéne fordulni vele
2013. ápr. 10. 14:22
 4/30 anonim ***** válasza:
100%
Ezek beteg emberek, nem fogod megérteni a gondolkodásukat, mert egy normális ember alapesetben sosem kezdené magát vagdosni. Autoagresszió, így vezetik le a felgyülemlett stresszt, szorongást, félelmeket, dühöt...Olyan emberek csinálják, akiknek eleve labilis a személyiségük, hajlamosak ilyen viselkedésre, ugyanakkor a környezet kiváltotta belőlük ezeket a "tüneteket". Egyébként nem gondolom, hogy tudatosan teszik. Ez nem úgy működik, hogy Kiss Mari eldönti hogy holnaptól napi kétszer vagdosni fogja magát. Ez egy rossz berögzült "szokás", ami valamiért megkönnyebbülést okoz nekik, de semmiképpen nem tudatosan. Persze azt a legtöbben azért tudják, hogy ez nem helyes viselkedés.
2013. ápr. 10. 14:23
 5/30 anonim ***** válasza:
30%
Figyelemfelkeltés, kamaszkori: figyeljetek rám, szenvedek, segítsetek.
2013. ápr. 10. 14:31
 6/30 anonim ***** válasza:
100%

Nem, nem figyelemfelkeltés. Bár biztos vannak olyanok, akik mutogatják, na azok ezért csinálják.

De a nagyobb többség a belső feszültségét vezeti le így. Tudom miről beszélek, én is csináltam. Hiába futottam napi 1,5 órát, csak ez tudott megnyugtatni.

És baromi nehéz volt leszokni róla. Tényleg!

2013. ápr. 10. 15:40
 7/30 anonim ***** válasza:
100%

Én is csináltam tinikoromba egy ideig sajnos,kb. 7-8éve.

Szerelmi bánat miatt volt,az akkori szerelmem füvel-fával csalt,állandóan megalázott,de én mindig visszafogadtam,annyira vak voltam a szerelemtől.

Közbe utáltam és megvetettem magam ezért,úgy éreztem megérdemlem a "büntetést" azért amiért ilyen gyenge vagyok.

Szóval teljesen lelki beteg voltam,és a fő ok,hogy nagyon fájt a lelkem,és a fizikai szenvedés tudta csak elterelni a figyelmemet a lelki fájdalomról. Igy sokkal kevésbé fájt.

Elég beteg dolog volt az biztos.Miután erőt vettem magamon és szakitottam ,többé nem kerültem ilyen megalázó helyzetbe és rendbe jöttem.Azóta is történtek "nagy bajok" az életembe,de többé nem éreztem késztetést rá.Szóval szerintem csak akkor voltam rá képes,amikor a probléma mellé,nagy önutálat is társult.

2013. ápr. 10. 16:19
 8/30 anonim ***** válasza:
Én a feszültséget vezetem le vele, illetve egy idő után függőséggé válik. Igaz, tinikoromban kezdtem én is, de már felnőtt vagyok, szóval nem csak tiniprobléma, amit mindenki törvényszerűen kinő. A legtöbben persze kinövik, de akik ténylegesen betegek, azoknál később is megmarad mint eszköz, bármire. (Gyakorlatilag minden embernél más a konkrét ok, amiért csinálja, nálam például nagyon összetett és oldalakat tudnék írni róla, ha valakit tényleg érdekelne, de egy szóba sűrítve a feszültséglevezetés az, ami a legközelebb áll a valósághoz.)
2013. ápr. 10. 18:26
 9/30 anonim ***** válasza:

szerintem ezt nem tiszta tudatállapotban csinálja valaki. hanem beszűkülve valami feszültség előrántja belőle és nem tudja kontrollálni. és aztán persze utólag el tudja mesélni, hogy mi volt.

aki csinálta annál így van ez? vagy teljesen tiszta olyankor a tudata? meglepne.

2013. ápr. 10. 23:56
 10/30 anonim ***** válasza:

"aki csinálta annál így van ez? vagy teljesen tiszta olyankor a tudata? meglepne."

Teljesen tiszta a tudatom. Előtte fertőtlenítem a pengét, és a bőrfelületet is megmosom, általában fürdés után szoktam. Közben is figyelni kell, hogy hogyan vágsz. Szerintem utána vagyok olyan, amilyennek lennem kéne. Normális, vidám, nyugodt.

"valami feszültség előrántja belőle és nem tudja kontrollálni"

Ez ugyanaz, mint amikor valaki bedob egy "szíverősítőt".

2013. ápr. 18. 11:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!