Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Miért alakulnak ki az önértéke...

Csenii* kérdése:

Miért alakulnak ki az önértékelési zavarok? Mi az anorexia? Látszik az emberen, ha anorexiás?

Figyelt kérdés

Teljesen tisztában vagyok a kérdésekkel, de szeretném megtudni, hogy mások erről hogy gondolkoznak.

A válaszokat előre is köszönöm!

2013. ápr. 4. 13:19
 1/7 anonim válasza:
100%

Nem tudom , hogy érted az önértékelési zavarokat. Szerintem nagy mértékben az befolyásolja,hogy mennyit foglalkoznak ,illetve csúfolódnak az emberrel. Azért alakulhatnak ki , mert az illető túl sok gúnyolódást kap , ami miatt az a kép , amit magáról lát , felfordulhat..

Az anorexia egy betegség. Látszik , hiszen akár mennyit eszik , nem hízik , vagy nem eszik egyáltalán , és csontsovány.

2013. ápr. 4. 14:06
 2/7 A kérdező kommentje:

Én úgy mondanám az önértékelési zavart másképp, hogy testkép zavar vagy önbizalomhiány, stb.

Köszönöm a válaszod! :)

Légyszi, még írjatok!!

2013. ápr. 4. 15:48
 3/7 anonim válasza:

Szerintem nem kell hozzá feltétlenül gúnyolódás. elegendő, ha valaki gyermekkorában nem érzi (eléggé) a szülein, hogy feltétel nélkül szeretik és elfogadják. Ebből tudatalatti szinten már levonja azt a következtetést, hogy ő nem szerethető, amit már könnyen meg tud önmagának "ideologizálni" (pl. "biztos mert csúnya/buta/szerethetetlen, etc vagyok.") Aztán ez az állapot berögzül, ekkor jön a pszichológus, pszichiáter, kineziológus, stb.

Tudtommal az anorexia táplálkozási zavar ami a testkép torzulásával jár. Ha jól tudom, akkor érdekes módon "csak" a saját testképünk torzulásával. Az anorexiás önmagát mindig túlsúlyosnak látja. És persze nem ugyanaz hogyha valaki egyszerűen csak keveset eszik és ha anorexiás.

Nem hiszem hogy látszik. Vagyis a soványság látszik, igen, de nem mindenki anorexiás aki sovány.

Én így látom. Erre gondoltál?

2013. ápr. 5. 13:04
 4/7 anonim ***** válasza:

igen, látszik, ha valaki anorexiás. hiszen éppen erről szól ez a betegség, az ember kórosan sovány, és nem veszi ezt észre, ennek ellenére is túlsúlyosnak érzi/látja magát.

képek, hogy ez tényleg látszik: [link]

2013. ápr. 5. 17:17
 5/7 anonim válasza:
41%

aki még nem sovány, az is lehet anorexiás!

mennyi buta, tudatlan ember ír válaszokat, te jóisten.... -.-

2013. ápr. 6. 14:39
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Attól is lehet, ha a gyerekre nem figyelnek eléggé otthon. Vagy ha folyton tömik, később dacból nem akar majd enni, így azt érzi, ő irányítja az életét. Afféle passzív ellenállás...

És nem, nem feltétlenül csontsovány egy anorexiás. Szerintem akkor számít annak valaki, ha torzul a gondolkodása olyan szinten, hogy másra nem is nagyon tud koncentrálni, csak az evésre, ha állandóan versenyez magával. "Na, ma hány kilót fogytam?" - és ha a mérleg semmivel sem mutat kevesebbet, még néhány óra múlva sem, akkor bevetheti a nehéztüzérséget: hashajtók, vízhajtók, erőltetett testedzés.

Előfordul, hogy egy újfajta étrend bevezetésével kezdődik a dolog. Elhagyja például a kenyeret, aztán úgy dönt, vegán lesz, még ha nem is érzi teljesen magáénak ezt az életformát. Gondolkodásilag átformálja magát, meggyőzi magát arról, hogy a szent cél, mondjuk az állatok védelme érdekében meg kell vonnia magától bizonyos dolgokat. Lázad. Lázad saját maga és a társadalom ellen, szembemegy azzal a ténnyel, miszerint az ember mindenevő. Egyre kevesebbet eszik, egyre ritkábban, és büszkeséggel tölti el, hogy képes kontrollálni magát.

Akkor érzi magát jól, ha tökéletesen üres a gyomra. Kezd tetszeni magának, amikor a ruhái már a csontjain feszülnek.

Ezen a ponton aztán előfordulhat, hogy zabálni kezd, aztán kihányja, mert rosszul lesz az ételtől, és rosszul lesz magától, hogy ő azt mind megette - így bulimiássá válva. De az is lehet, hogy az elért eredmény további koplalásra sarkallja.

Ha végre segítséget kér, akkor sem lesz már minden a régi. Állandóan leselkedik rá a sötétből valamiféle kísértet, aki néha napokra rátelepszik, és a fülébe suttogva arról kezd érvelni, hogy miért nem szabad enni: mert az egy bűnös élvezet, mert azt te nem érdemled meg; mert ha ennél, ugyanolyan lennél, mint a többi mihaszna ember, akik csak fogyasztanak, de semmi pluszt nem adnak a világnak; mert pazarlás lenne arra költeni a pénzt; mert az ételt adhatnád másnak, akinek jobban kell; stb., stb. ...

Meg persze testileg sem lehet teljesen helyrejönni. Megesik, hogy a hormonrendszer megbolydulása miatt abszolút rendszertelen valakinek a menstruációja, hogy emésztési/bélproblémái adódnak, hogy kialakul nála valamilyen allergia.

És akkor ő keserédesen mosolyog, mert elérte, amit akart: az emberek többé nem fognak rátukmálni semmilyen ételt, mert már semmit sem tud megenni...

2013. ápr. 7. 07:10
 7/7 A kérdező kommentje:
Nagyon jók! Köszi!! :)
2013. ápr. 8. 14:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!