Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hogy lehet leszokni a kényszer...

Hogy lehet leszokni a kényszermániáról?

Figyelt kérdés
külsős segítség nélkül

#leszokás #kényszermánia
2013. márc. 5. 19:37
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
24%
Egyszerűen: sehogy.
2013. márc. 5. 19:53
 2/14 A kérdező kommentje:
-_-"
2013. márc. 5. 20:14
 3/14 anonim válasza:
Az mi?
2013. márc. 5. 20:15
 4/14 A kérdező kommentje:
baz.dmeg vagy válaszolsz vagy ne ide írjál már
2013. márc. 5. 20:28
 5/14 anonim ***** válasza:
49%
Ha konkrétumot írsz, akkor normálisabb válaszokat is kaphatsz. Még visszanézek.
2013. márc. 5. 20:48
 6/14 anonim ***** válasza:

Ilyen betegség nincsen. Ha az általad felírt kifejezés aatt az erős kényszerességet érted, vagy a kényszeres cselekedeteket (mint pl. a számolási kényszer vagy az ellenőrzési kényszer), akkor csakis pszichiáteri segítséggel.

Külső segítség nélkül nem lehet, ugyanis a súlyos kényszeres tünetek nem elég, hogy nagyon mélyre nyúlnak a személyiségben (kb. 1,5-2 éves korra), és ezért elég nehezen gyógyíthatóak, hanem kezelés nélkül úgy szaporodnak a lélekben, mint a penészgomba a falon vagy mint a rák.

A súlyos kényszeres tünetek mindig valami mélyebb problémákat rejtenek.

2013. márc. 5. 21:08
 7/14 A kérdező kommentje:
jah vágom hogy elírtam de gondoltam fel lehet fogni mire gondolok
2013. márc. 5. 21:33
 8/14 A kérdező kommentje:

5

"még visszanézek"

??

2013. márc. 5. 21:34
 9/14 A kérdező kommentje:

6

konkrétan olyanokra gondolok hogy kapcsolgatom a lámpát meg ilyen fa.szságok, és ha nem csinálom akkor elkezdek gondolkodni azon hogy ku.rvára kéne csinálnom és nem bírom ki....

amúgy nem hiszem, mert kb 1-2 éve csinálom, az elején még nagyon minimális volt, és egyre több lett

2013. márc. 5. 21:36
 10/14 anonim ***** válasza:

Na most néztem vissza. :) Nem nagyon értek ehhez, de hirtelen pár ötlet eszembe jutott, talán valamelyik használ.

Pl. az ilyen kényszert ki lehet elégíteni, de túlfokozva utálattá alakulhat, akár úgy, mint amikor egy kezdő cigis egyszerre túl sokat szív, lebetegszik tőle, és egy életre megutálja a füstöt. Kapcsolgasd a lámpát addig, amíg már nagyon eleged van belőle, és folytasd tovább, de persze az őrület határán állj le.

Másik ötlet, hogy egy feltételes reflexet is kialakíthatsz, ami ugyancsak utálattá alakíthatja a kényszercselekvésed. Pl nyugodtan kapcsolgasd a lámpát, de ehhez társíts olyan szituációt, amit nem szeretsz. Akár szenvedhetsz közben a spárgával, de úgy, hogy keményen fájjon. Akárhányszor kapcsolgatod a villanyt, mindig gyakorold a spárgát. Minden ilyen után alapvetően egyre kevésbé fogsz hajlani a lámpakapcsolgatásra, mert a pszichédben rögzül, hogy ez milyen rossz dologgal jár együtt. Ha mégsem, akkor legalább meg tudod csinálni a spárgát, ami tök jó dolog. :)

Bár ezeket lehet, hogy tök feleslegesen írtam le, mert szerintem a 6. válaszoló tanácsát érdemesebb megfogadni végső soron. Addig az általam javasoltakkal próbálkozhatsz.

2013. márc. 6. 00:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!