Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mi a probléma az antidepresszá...

Ivan Iljics kérdése:

Mi a probléma az antidepresszánsokkal?

Figyelt kérdés
Úgy látom sokaknak erőteljes ellenérzésük van ezekkel a szerekkel szemben, csak azt nem értem miért. Valaki esetleg tudna adni olyan magyarázatot ami nem demagóg?
2013. febr. 13. 00:43
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Kérdező, ha nem hiszel azoknak, akik szedték, minek kérdezel? Szedd nyugodtan, tapasztald ki, lehet, hogy neked beválik. Én rengeteg olyan emberrel találkoztam, aki szedte, az elején mindenki azt hitte jó, aztán egyre rosszabb lett.De vannak emberek, akiket nem lehet (és nem is érdemes) meggyőzni, csak a saját kárukon tanulnak.

Próbáld ki, ennyit tudok írni.

2013. febr. 13. 23:30
 12/18 anonim ***** válasza:
Látom, kérdező, rendesen lepontoztad a válaszokat. Szégyelld magad!! Itt az egészség kategóriában nem szoktak pontozni, mert itt valóban a másik ember segítése a cél.
2013. febr. 13. 23:34
 13/18 anonim ***** válasza:

Szóval kérdező, te már eldöntötted:a gyógyszer jó.Csak akkor nem tudom, minek volt a kérdés?Olyan vagy, mint az ezotériában a szkeptikusok.Megkérdi, léteznek-e szellemek, aztán ha valaki azt mondja igen, akkor próbálja rávezetni az ellenkezőjére,de hozzáteszi, hogy győzzék meg.

Vannak szép számmal, akik az ilyen videót összeesküvésnek tekintik, de abba már nem gondolnak bele, mi értelme lenne annak??Ha összeesküvés lenne a videó, akkor annak valami konkrét oka kellene legyen, például (és elsősorban)üzleti oka.Mondjuk, ha a videóban elhangzana valami reklámféle is, hogy "Az antidepresszáns káros az ön egészségére, ezentúl szedjen helyette szárított bio molyfingot", akkor én is elgondolkoznék rajta, hogy a biomolyfing gyártója lejárató videót készített, hogy nagyobb kereslet legyen az ő terméke iránt.De ebben a videóban én semmiféle reklámot nem láttam.

Nem elég meggyőző az, hogy itt is több az olyan hozzászóló, akinek semmit nem használt, inkább ártott a dilibogyó?

A videót nagyon helyeslem, ideje volt végre ezt nyilvánosságra hozni, figyelmeztetni az embereket.Ma már a gyerekeket is egy kis hiszti, vagy kedélyingadozás miatt ezekkel a szarokkal tömik.Lényeg, hogy fogyjon a drága bogyó.Zombigyár.

Egyik ismerősömnek szerelmi csalódása volt.Nem túl komoly, de ő a kissé infantilis felfogásával túldramatizálta...Lényeg, hogy pszichiáternél kötött ki, persze egy rakás antidepit írtak fel neki, amit becsületesen szedegetett is, aztán pár hónap múlva azt vette észre, hogy már 130 kg.Elhízott a gyógyszerek miatt.Aztán cukorbeteg lett a kövérségtől.Igaz, most már nem depis, állandóan vigyorog, mint a vadalma és teszi a dolgát, mint a robot, mintha szó szerint leszarom tablettát szedett volna.Már nem szed antidepit,"csak" inzulint...Megérte ilyen áron a "boldogság"?

2013. febr. 14. 09:18
 14/18 anonim ***** válasza:
Bár, ha létezik olyan videó amiben a dilibogyókkal kezelt páciensek arról mesélnek, milyen jót tettek ezek a szerek nekik, azt is szívesen megnézném, igaz, akkor joggal merülne fel bennem, nem relám-e az egész?
2013. febr. 14. 09:27
 15/18 anonim ***** válasza:

7-es vagyok.

A gyógyszereket nem arra találták ki, illetve arra még nem, hogy adott élethelyzetet meg tudjanak oldani az ember helyett.

Én Prozac/Floxet és Xanax párti vagyok, mert az okozatot remekül elfedik.

Elgondolkodtam még tegnap, miután megnéztem a videót.

Gyógyszerek nélkül lehetne mondjuk gyomorfekélyem, kaphatnék a stressztől infarktust vagy agyvérzést, refluxot, ami szétmarja a nyelőcsövemet, mindamellett, hogy ugyanúgy folyamatosan szétvágna az ideg, és 5percenként menne a hasam, és aludni sem tudnék.

Amelyik gyógyszernek nincs mellékhatása, annak hatása sincs...

Szerintem pont, mint az antibiotikum. Mesterséges, vannak mellékhatásai, de jobban leszel tőle. Vagy nem veszed be és szenvedsz...

Rossz a megközelítése a témának. Nem a gyógyszereket kellene hibáztatni mindenért, hanem a gyilkossá váló emberek környezetét, a "kedves szüleit". Miért szedet ilyen szereket a gyerekével? Miért nem figyel oda rá? Miért nem kérdezi meg, mi a baj, és segít neki megoldani? Miért nem viszi pszichológushoz (ő nem írhat fel gyógyszert)?! Azok az emberek, akik lövöldözésbe kezdtek vagy végeztek magukkal, eleve lelki sérültek, mentálisan betegek voltak, és pont az szokta okozni a megkergülésüket, hogy abbahagyják a gyógyszerek szedését.

Ha tudatosítja magában az ember, hogy az öngyilkossági vágya a gyógyszer mellékhatása, szerintem kiiktatható. Tegnap óta még nem jutott eszembe újra :)

Alapból az a probléma, hogy a "kedves szülők" és a környezet szeretnék letudni a problémát azzal, hogy beszedetnek 1 bogyót a problémás családtaggal, csak ne kelljen foglalkozni vele - és ezeket a gyógyszereket nem erre találták ki! Plusz lehet, hogy valakinél mondjuk még növelni kéne az adagot, csak arra már senki sem figyel.

2013. febr. 14. 13:47
 16/18 anonim ***** válasza:

Utolsó:

Nos,én mikor nem szedtem dilibogyót, akkor is voltam néha stresszes, ideges, de egészen máshogy, mint később a gyógyszer mellett.Amíg nem szedtem bogyót, addig konkrétan tudtam, mi az idegességem oka és arra próbáltam megoldást találni, vagy megbeszélni.

Viszont miután elkezdtem szedni antidepresszánst(amit nekem nem is kellett volna, majd később erre visszatérek, miért)..azután még idegesebb lettem,csak akkor már nem volt konkrét oka a haragomnak, elég volt egy rossz pillantás, vagy egyszerűen a fáradtság, amit a bogyó okozott és ordibáltam vaktában, mint egy féleszű.Szerencsére ez ritkán fordult elő, mert hamar megéreztem, hogy valami nem stimm a gyógyszer körül és kivágtam a szemétbe, hogy csak úgy peng!Ráadásul azt azért felértem ésszel, hogy ostobaság is lenne antidepit szedni, mikor én soha nem voltam depressziós(a pszichiáter mindenkire ráhúzza, hogy az)sokat voltam itthon egyedül tinikoromban, az új lakásban, szokatlan volt, ezért sokat féltem, azelőtt nem laktunk társasházba és persze hogy a szomszédból jövő fura hangokat megszokni kellett egy kis idő.Erre anyám megmagyarázta nekem, hogy hallucinálok, jobb lesz elmenni az orvoshoz, én kis naív meg rábólintottam, persze tudtam, hogy a hangokat nem én képzeltem.Igen, a "figyelmes" szülők....Az új iskolát is nehezen viseltem, mert elég rossz osztályközösség jött össze, persze az "okosok" szerint ez is annak bizonyítéka, hogy én vagyok a hülye.Így tehetik akár tönkre gyereküket a felületes, hozzá nem értő szülők.

Úgy látszik, vannak, akik nem bírják az ilyen tablettákat (és úgy tűnik, ők vannak többségben).Nekik szerintem tök mindegy, hogy a stressz vagy a gyógyszermellékhatás okozta idegbajtól lesznek gyomorfekélyesek.Gyógyszer nélkül szerintem mégis kevesebb bajjal megússzák.

2013. febr. 14. 15:41
 17/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm a további válaszokat is.

Úgy tűnik ez is egy olyan téma ahol többé-kevésbé megoszlanak a vélemények.

Én nem igazán hiszek abban hogy a gyógyszer a megoldás, ahogy abban sem hogy minden esetben használ. De ha valakinek szükséges és használ is akkor miért ne szedhetné? Ha pedig nem használ, miért ne állhatna le vele? Bárki megtagadhatja a gyógyszerezést.

Egyébként nem pontoztam senkit.

2013. febr. 14. 22:26
 18/18 anonim ***** válasza:

Szerintem ez nem olyan egyszerű antidepresszáns esetében, hogy ha nem tetszik, nem használ hopp, leállunk vele, ha segít, miért ne szedhetnénk.

Én abban egyetértek a 15-ös válaszolóval, hogy egy bizonyos szint után nem éri meg szenvedni. Pl. elviselhetetlen szorongás, vagy lelki eredetű gyomor, bél panaszok stb. esetén óriási segítség, ha az ember be tud kapni egy nyugtatót (ami rögtön hat), ezáltal jobban lesz. De ha ilyen előfordul, azon nyomban pszichológushoz kell fordulni, és dolgozni a problémán, nem szabad megvárni, míg napi 24 órás gyógyszerhatásra van szükség, hogy elviseljük magunkat. És ez a baj az antidepresszánssal, hogy egy kizárólag kúraszerűen alkalmazható szer, aminél tény, hogy kezdetekben (több hétig!) nem használ, sőt, nagy valószínűséggel erősíti a tüneteket (netán újakat generál), aztán menet közben is kiderülhet, hogy nem jó neked ez a fajta gyógyszer, még rosszabbul leszel, így szedhetsz másikat, vagy ugye lassan elhagyhatod. Na, de kizárt, hogy egy központi idegrendszerre ható szer csupán nem hat, nem segít. Akkor az feleslegesen jól megbolygatta az idegeidet.

Ha meg tegyük fel, de jó, használ, akkor sokan boldogan gyógyultnak minősítik magukat, és nem tesznek a valódi gyógyulásért. Én úgy hiszem, hogy egy rendszeresen alkalmazott gyógyszer, pláne depresszió ellen, legalább olyan, mintha ivással, vagy drogozással segítenél magadon.

Nekem is van közeli ismerős, aki több, mint egy éve szedi, és neki is olyan hihetetlen mélypontjai vannak (erős öngyilkossági vágy), hogy csak nézek, hogy mivel lenne rosszabb az állapota, ha nem szedné ezt a szart? Persze az orvos ilyenkor az adagot növeli, fölír valami új csodakészítményt.. Akármilyen demagógnak tűnnek ezek a kis videók, sajnos látok párhuzamot közte és a valóság között.

2013. febr. 15. 15:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!