Mit tegyek a következő helyzetben? Mit tanácsoltok? Amit alkalmazni is tudok. A megbeszélés többször megbukott.
Kb. Három évvel ezelőtt az akkori munkahelyemen összebarátkoztunk az egyik akkori kollégámmal. Ő kb. 10 évvel idősebb nálam. Kedves, segítőkész személynek ismertem meg akkor. Barátnők lettünk. Nekem időközben el kellett jönnöm onnan, ő továbbra is maradhatott. Eleinte ez nem is volt hatással a barátságunkra. Hanem az utóbbi 1 évben állt be negatív változás. Többnyire én keresem őt, ő csak (sajnos rossz kimondani/leírni is, de) akkor keres, ha segítségre van szüksége. De akkor kitartóan keres. Ami igazán bánt, és amiből a kiutat keresem az a következő: tudom, hogy én keresem, mert ahogy megismertem, nagyon rendes, barátnak való embert láttam benne, viszont úgy érzem, hogy manipulál, érzelmileg zsarol (pl. ha nem segítek neki, akkor én vagyok a rossz és nem is barátnak való; vagy ismerve a gyenge pontjaimat azokat támadja beszélgetések során). Amikor ezt így említettem neki, akkor úgy irányított a beszélgetést, hogy végül az jöjjön le, hogy én vagyok túl érzékeny (vagyis ismét én vagyok a hibás, rossz, stb.). Utána minden kezdődik előről...
Mit tegyek? Lehet, ezt a barátságot végleg le kellene zárni? De az a személy, akit akkor megismertem benne, nem ugyanez, mint aki most... :(
Én is így látom/kezdem látni (azért is tettem fel e kérdést, hogy van-e még menthető.
Ugyanakkor a probléma az, hogy ragaszkodó típus vagyok, így hiába látom be "ésszel", mégis ragaszkodom mint baráthoz - ugyanis sokfelé eljártunk, sok dolgot elmondtam neki, amit másnak nem.
Tudom, még ha én ki is mondom, hogy akkor ennek a barátságnak vége, nekem jobban fájna. És ez nehéz. Erre kellene 'megoldás', azon kívül, h majd az idő megoldja, meg hogy majd lesznek mély barátságok.
Miért ragaszkodom olyanhoz, aki 'bánt'?
"nagyon rendes, barátnak való embert láttam benne, viszont úgy érzem, hogy manipulál, érzelmileg zsarol"
nem érzel ebben némi ellentmondást?
vannak emberek egyébként, akik olyanokhoz vonzódnak/ragaszkodnak, akik kihasználják őket. ez egy pszichológiai jelenség, és mint mindennek, az oka a gyerekkorban keresendő.
"vannak emberek egyébként, akik olyanokhoz vonzódnak/ragaszkodnak, akik kihasználják őket. ez egy pszichológiai jelenség, és mint mindennek, az oka a gyerekkorban keresendő."
Ilyesmire gondoltam én is, és ebből keresek kiutat. (Csak éppen ezen konkrét eset miatt tettem már fel e kérdést végre). Sajnos a családi hátterem érzelmileg nem éppen 'minta'.
Felnőttként mit tudnék tenni? (Pszichológuson kívül!!!)
Hogyan tudnék kitörni ebből?
Ma 00:40-kor írónak:
Nos, lehet hogy gyerekesnek tűnik,de késztettem egy listát jó és rossz 'húzásairól'. Tudom, nem a legszebb dolog ez, de valahonnan el kell indulnom, mert másképp nem megy.
Sok jó, de ugyanúgy rossz dolog is került abba a listába - és ez utóbbiak tartoznak a jelenhez, sajnos. Oké, vannak jó dolgok is, de elenyésző számban csak. Talán ez lehet egy "kézzel fogható tükör" számomra...ami elgondolkoztató.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!