Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Nem akarok rab lenni. Mikor...

Nem akarok rab lenni. Mikor kezdhetem el végre az életemet?

Figyelt kérdés

Első éves egyetemista vagyok, de kalitkába zárva érzem magamat. Már a középsuli kezdete óta a szüleim elindítottak egy olyan pályán ( műszaki) ami eleinte nekem is nagyon tetszett de most elbizonytalanodtam. Igazából nem tudom , hogy jó lesz e ez nekem. Egyáltalán abban sem vagyok biztos, hogy el tudom e végezni. Eddig egész jól megy , most viszont jönnek a vizsgák, már most szerdán matek, és félek tőlük.

Egyetlen örömöm a batárnőm, aki sajnos nagyon messze van tőlem, csak hétvégén találkozhatunk, és ha pl elbukok csak egyetlen egy vizsgát is akkor oda az egész karácsony-szilveszter időszak és nem tudunk együtt lenni...

Nem érzem azt, hogy ezzel a pályával én megtaláltam volna a számításomat, pedig érdekel tényleg. Csak egyáltalán nem ilyennek képzelem el az életemet, hogy egyetem , aztán meg a monoton melózós hétköznapok.

És sokszor nagyon elszomorodom, mert pl rajzolni egész jól tudok, de gyakorolnom kellett volna, viszont mostmár nincs rá időm, elpocsékoltam a "tehetségemet".

Pedig én nem vágyom sokra, egy kis házikóra kertel, ahova hazatérhetnénk megpihenni, meg utazgatni szeretnék. Azt meg megoldanánk hátizsákos/stoppolós módszerrel.

Igazából az sem tudom mi bajom van. Elvileg mindenem megvan. Csak annyi a dolgom , hogy tanuljak mégis elég rosszul érzem magamat.

2012. dec. 10. 11:58
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Nyilván, hogy a kérdésed nem véletlen. Amíg a szüleid célját teljesíted be, addig te nem is létezel. Egy biorobot vagy, aki meggyőződések nélkül, előre betáplált utasítások szerint cselekszik. Így nyilván szarul érzed magad, ha hűtlen vagy saját magadhoz. Kezdd el a saját életed élni, amilyen hamar tudod, bármekkora árat is fizetsz érte, mert azzal, hogy a szüleid által kijelölt úton jársz, az életeddel fizetsz. Erre pedig rossz esetben akkor jösz rá, ha ők meghaltak, és ott vagy úgy, hogy az addigi életedben megtagadtad önmagad, hogy megfelelj a szüleid, közvetetten a társadalom elvárásainak. Ha úgy érzed, válaszút előtt állsz, szívesen beszélgetek veled a témáról.

Üdv

2012. dec. 10. 12:07
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Igen, az elsőnek igaza van. Én, aki túl vagyok egy olyan alapszakon amit azért végeztem el mert nem volt jobb ötletem (mire lett volna, már késő lett, jobban megérte elvégezni stb.) mégis azt mondom hogy egyáltalán nem baj ha van egy jól fizető szakmája az embernek.

Az egyetem nagyrészt buli, ezt azokon az ismerőseimen látom akik már nem egyetemisták, vagy soha nem voltak egyetemisták. A vizsgaidőszak nem, de mindenki életében vannak keményebb időszakok, hidd el jobb évi 2x2 hónap elmebaj mint 12 hónap egy kis szabival megszakítva amit akkor vehetsz ki ha a főnököd is úgy akarja (bármi van a munka törvénykönyvében). Van akinek persze ez az élet jön be, napi 8 óra meló, agyzsibbasztó tv-műsorok, bevásárlás az ósönben, gyerekcsinálás, házépítés, hitelfelvétel, és csak munka és munka hogy a hiteleket törleszteni tudd. Én a beírásod alapján elég egyértelmű hogy nem erre vágysz.

Amire vágysz, ahhoz egy viszonylag szabad élet kell és egy adag pénz. A szabad életre jó alkalom a pár év egyetem, a pénznek meg a szakod amit elvégzel. Egy szakmunkás, egy "nemértelmiségi" egész nap a gyárban vagy a sefteléseivel vagy mindkettővel bhassza el az időt. Sokan még az "értelmiségiek" közül is. Nem kell beszállni a mókuskerékbe, van irodalma, módszerei hogy hogyan lehetsz önálló, és van egy csomó ember is aki ezt akarja magának megvalósítani dolgozik (pl. én). Nem kell életed végéig ebben dolgoznod, de gyűjthetsz vele pénzt.

Nekem az is erőt szokott adni ha a régi egyetemistákra gondolok. Egy csomó mindennel foglalkoztak, gyakorlatilag reneszánsz emberek voltak, sportoltak, ismerkedtek, művelődtek, utaztak. Régen persze az volt egyetemista akinek volt pénze, vagy valami nagy ösztöndíjat csípett meg, de a lényeg ugyanaz: az hogy mit tanulsz egy mellékes dolog, az a fontos milyen életet élsz mellé. Sajnos mire erre rájöttem egy csomó elcsúszott idő után, összesen 2 tárgyam maradt egy félévben. Aztán a következő két félévben elment az összes idő azzal hogy gyakorlaton voltam, szakdogát írtam, hajkurásztam a pénzt hogy a csúszásom miatt tandíjas utsó félévet kicsengessem. Ezt csak azért írom mert érdemes időben észbe kapni :)

De ha tényleg, igazán váltani akarsz akkor válts, február 15 felvételi határidő! Csak előtte gondolkozz olyasmiken is amiket írtam.

2012. dec. 11. 00:36
 3/5 rugjamegaló válasza:
Valami hasonló történt velem is,de engem nem indítottak erre az útra.Viszont,ha még első éves vagy,akkor még mindig van időd mást választani. A rajzot mindig lehet gyakorolni,csak időt kell rá szánni.A házikó meg a nyugis élet oké,de valamiből elő kell teremteni az összeget amiből megveszed és fenntartod azt a házat.Nyáron amúgy lehet stoppolgatni,nekem sikerült fél Európát bejárnom így,de érdemes jól megtervezni az ilyen utakat(biztosítás,tartalék lóvé végszükségre,stb)
2012. dec. 25. 08:36
 4/5 rugjamegaló válasza:
Vagyis már most elkezdheted az életed,azzal hogy felkészülsz az átállásra.Megnézed hogy milyen szakmák vannak amikhez jó rajztudás kell,azokat hol oktatják,milyen fórumok kapcsolódnak ezekhez a szakmákhoz,ott lehet beszélgetni.Megnézed hogy hol lenne az a házikó,megtervezed,vagy megnézed ezeket a házakat.Illetve vannak stoppolós fórumok is-ezekben is felteheted a kérdéseidet.
2012. dec. 25. 08:40
 5/5 anonim ***** válasza:
az a klassz az életben, hogy mindig van választási lehetőség, MINDIG :)
2021. aug. 2. 13:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!