Mit jelent a skizofrénia?
Egy súlyos betegség,ami nem gyógyítható. Legfeljebb enyhíthetők a tünetek. Az illetőnek két személyisége van.
Amit az egyik állapotban csinál, a másikban nem emlékszik rá.
Röviden ennyi.
Tudathasadás! Ami azt jelenti, hogy az adott ember azt hiszi, hogy több személyisége van!
Értelmezd úgy, hogy van egy férfi aki mondjuk az egyik énjébe egy jószívű barátságos ember de a másik személyisége mondjuk egy agresszív ember...
A legtöbb orvosilag bizonyított személyisége 21 ember volt aki idegösszeroppanásba halt meg!
A skizofréniára tévesen hiszik azt, amit az előttem válaszolók leírtak! Az, hogy egy ember azt hiszi, hogy több személyisége van, csak az egyik fajtája (mellesleg nem is a leggyakoribb). A skizofrén betegeknek téveszméi, hallucinációi vannak, amik nagyon sok formában megjelenhetnek. Láttam egy filmet egy skizofrén lányról, aki hallucinált (legtöbbször kutyaugatást), de szó sem volt arról, hogy több személyisége lenne!
"de ezt magától csinálja ? hogy most mondok egy pl.-t kedvesen mosolyog,barátkozik beszélget .. amúgy meg már ölt embert is ? meg ilyenek? vagy hogy?"
Ez nem feltétlenül skizofrénia. Nem attól lesz valaki gyilkos hogy skizofrén (gyakran inkább pszichopata). A skizofréniának van több változata is, van amelyik nagyon gyenge, fejfájás, kisebb hallucinációk alkalmanként de semmi több. De van nagyon súlyos is, amikor azt hiszi valaki hogy több ember él a testében, egész világokat képes hallucinálni, a hangja többféleképpen torzul stb. Például azoknál a gyilkosoknál is gyakori a skizofrénia akik arra hivatkoznak mikor elkapják őket hogy Isten parancsolta nekik hogy öljenek. Ez nem így történt, csak hallucinációk sorozata volt az egész. Szóval nem a skizofrénia miatt lesz gyilkos valaki hanem a hallucinációk miatt. A legtöbb sorozatgyilkosról egyébként nem gondolnád hogy az. Valóban 2 személyiségük van, de nem betegség miatt, egyszerűen csak nem mutatják a gyilkos énjüket a világ felé. Mikor gyakorlaton voltam rengeteg ilyen emberrel találkoztam, tényleg rendesek, lehet velük beszélgetni. Persze van egy sajátos kisugárzásuk és stílusuk amihez alkalmazkodni kell.
A miértjét pedig nem lehet megmondani. Egyik elmebetegséget sem lehet megmagyarázni. Hogy miért és kinél alakul ki azt még nem tudjuk. És egyébként semmi köze az ezotériához.
Amikor valakinek kettős (vagy többes) személyisége van az nem skizofrénia, hanem úgynevezett disszociatív személyiségzavar.
A skizofrénia (bár sokrétű betegség) tipikus tünetei a (általában paranoid) téveszmék, illetve a hallucinációk.
A skizofrénia szó szerint valóban hasadt elmét jelent, de ez alatt nem azt értik, hogy kettő különféle, önmagában koherens személyisége van, hanem azt, hogy a beteg gondolatai és cselekedetei közötti összhang sérül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!