Mit csináljak? Öngyilkos akar lenni.
Szia! Én a "másik oldal" vagyok. Kicsit hasonlóan járt velem az akkori szerelmem - akkor én akartam meghalni.
Először is, minden tiszteletem a kitartásodért. Az, hogy valaki ilyen állapotba kerül, mint a szerelmed, azt nem "direkt" csinálja, zsarolásból vagy hisztiből, hanem ilyenkor egész egyszerűen átfordul az ember tudatállapota valamibe. Képtelen látni a saját maga értékét, meg van róla győződve, hogy senki nem szereti, ha igen, akkor meg valamit nagyon benéz. Amivel ki lehet mozdítani:
- Ha volt pszichiáternél, és kapott valami vegyszert, azonnal állítsátok le. Veszélyes. (Én pl. gyűjtögettem őket annak idején. Úgyis állandóan váltogatják majd a beszedendőket, amiből hipp-hopp összejön egy komolyabb mennyiség. A többit nem részletezem.)
- Keressetek neki pörgősebb munkát vagy sulit. Dobjátok bele valami "mélyvizes" (de azért hozzá illő) feladatba és közöljétek, hogy "úgyse tudom megcsinálni" nyafinak nincs helye. Onnantól, hogy meg lesznek pörgetve a képességei - gondolom nem egy buta lány -, rögtön lesz sikerélménye, motivációja, és persze nem lesz ideje az öngyilkossággal foglalkozni.
- Kicsit kemény meló lesz, de úgy kellene mellette állj, hogy közben mutasd azt, hogy hiszel benne. Bízol benne. Ehhez az kell, hogy akármennyire küldözget a frászba, kérlek tarts ki. Jót tenne, ha néhány barátjával össze is beszélnétek ez ügyben.
- Akármennyire nagy a kísértés, SEMMI esetre se maradjon otthon táppénzen. Az állandó felügyelet meg egyenesen tilos, ez csak tudatosítaná benne, hogy képtelen bármit egyedül elintézni, erősítené benne a "feleslegesség" tudatát.
- Sajnos a dicséret meg a pozitív feedback ilyenkor fölösleges. Hagyjátok teljesíteni, önmagának kell bizonyítania, hogy ér valamit (mindenki tudja, csak ő maga nem).
- Mindeközben kérlek, figyelj magadra is. Ha úgy érzed, fáradsz, keress lehetőséget a visszatöltődésre barátokkal, koncertekkel, zenével, művészettel, ami épp közel áll hozzád. Szerezz valakit magad köré, akivel tudsz erről beszélni és aki nem akar meggyőzni a "hagyd a francba, minek szenvedsz mellette, ennek már mindegy és van ezer jobb" dumával.
- És egy utolsó: ha a lányka jobban lesz, semmiképp ne idézgess emlékeket ebből az időszakból, hacsak rá nem kérdez, akkor is csak szolidan. Ne emlegesd fel - és a barátaitoknak se nagyon hagyd - hogy miket meg nem tettél érte, úgyis olyan lelkifurdalása lesz, hogy ajjaj. És ha már jobban van, ne félj attól, hogy ilyen még egyszer elő fog fordulni, mert neki is nagy lecke ám...
Sok sikert és sok boldogságot!
Ha kérdésed van még, nyugodtan írj.
32/L
Szerintem hagyd rá! Ha tényleg öngyilkos akarna lenni, akkor már megtette volna, nem pedig csak mondaná. Én tudom, voltam hasonló helyzetben. Igazából én is vmi hasonlót sütöttem el a pasimmal, csak én önként vonultam be a pszichiátriára, mert már megőrültem mindentől. Utáltam hogy velem van, utáltam ha nem volt velem, a szüleimmel szar volt a kapcsolatom, akik ráadásul őt akarták felhasználni arra, hogy engem "jobb útra térítsenek". Úgyhogy a végén szakítottam vele, mondván, hogy ha nem megyek most be a kórházba, akkor valószínűleg felvágom az ereim (de nem biztos, hogy azt megtettem volna, bár folyamatosan foglalkoztatott a gondolat). Aztán mire kijöttem a pszichoházból, már nagyjából túl voltam mindenen, a szakításon, a szüleim irán érzett gyűlöleten, a pasim irán érzett utálaton és szereteten. Bár bevallom, a srác azóta se heverte ki, pedig már tíz éve, hogy történt, de azóta nem volt egy normális kapcsolata se szegénynek, pedig mi 16 hónapig voltunk együtt.
A lényeg, hogy szerintem hagyd, hogy maguktól történjenek az események. Ha békén hagyod, szerintem abbahagyja az öngyilkososdit, ha állandóan keresed, meg nyugtatgatod, az csak erősíti benne az elkeseredettséget és a végén tényleg bepróbálkozik. De általában ezek a próbálkozások nem komolyak, csak az esetek kis százalékában sikerülnek, reméljük a te barátnőd nem tartozik majd ebbe a kategóriába (nekem is volt rengeteg öngyilkossági kísérletem, amiből csak egy sikerült majdnem, az apámon múlott, hogy mikor ért haza, vitt azonnal a kórházba, ahol kimosták a gyomrom és túléltem a dolgot).
Fel a fejjel, lesz ez még így se!
26n
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!