Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Lehet e szkizofréniát kapni...

Lehet e szkizofréniát kapni egy nagyon közeli hozzátartozó elveszítésének hatására?

Figyelt kérdés

A nővérem 2 éve halt meg,áttétes rákban.

Az Öcsém az óta nem találja önmagát,és már egy-két öngyilkossági kísérleten is túl van.Jelenleg pszihiátrián kezelik,mert üldözési mániája van.

Az orvosok nem mondanak rá semmit,csak nyomatják bele a sok gyógyszert,meg a nyugtatókat,a család érthetetlenül áll a dolgok elött.

2009. aug. 5. 11:32
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a mentális problémák nem egy tragikus esettől keletkeznek, hanem már eleve megvannak, csak egy nagy trauma felszínre hozza őket. A gyásznak van egy természetes, egészéges lefolyása, ha valaki mentálisan egészséges. Ha egy olyan embert ér trauma, aki nem az, az nem tudja ezt feldolgozni, ezért az eset hatására felszínre kerülhetnek ilyen jellegű problémák. (Az én szűk családi körömben is van ilyen.) Szóval a legjobb kifejezés szerintem erre az, hogy felszínre hozhat ilyen trauma mentális problémát, de nem maga a trauma az ok.
2009. aug. 5. 11:52
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Az első hozzászólónak igaza van. Ezt a betegséget nem a halál okozta, hanem felszínre hozta. Ha ennyire súlyos esetről van szó, akkor sajna tényleg csak a gyógyszerezés segít.
2009. aug. 5. 11:58
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat.
2009. aug. 5. 12:10
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Igaza van az előzőknek, de ha valakit valamilyen komoly traumatikus élmény ér, az egy teljesen egészséges embernél is kiválthat poszttraumatikus jelenségeket. az olyan kezelés, ami kizárólag szedálásból meg gyógyszerezésből áll, nem soat segít, csak a tüneteket nyomja el. a testvéredet el kéne vinni egy pszichoterapeutához is, aki beszélgetésekkel is kiegészíti a gyógyszeres kezelést.
2009. aug. 5. 14:00
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként öcsédnél a skizofrénia digasznosztizált? mert ugyanis az üldözéses téveszme meg a skizofrénia nem egy és ugyanaz, bár vannak megegyező tünetek. skizofrénia esetében a beteg emberi beszédhangokat hall, amik utasításokat adnak neki, fenyegetik, zaklatják. (volt nálunk is a családban üldözéses téveeszmés, neki az volt a dilije, hogy mki alá akar ásni, mki átveri, kémkednek utána..stb de hangokat nem hallott) mindenképp olyan dokihoz vigytétek, aki hajlandó behatóbban foglalkozni a tesóval nemcsak tömi szerencsétlenbe a gyógyszereket.
2009. aug. 5. 14:07
 6/7 anonim ***** válasza:
A válaszoloknak igazuk van. Én is csak ezt tudtam volna írni. Nagyon sajnálom a testvéredet (mind a kettőt) és remélem mihamarabb tünetmentessé teszik az öcsédet. SZORÍTOK!!!!
2009. aug. 6. 13:44
 7/7 anonim ***** válasza:

Szia!

Velem hasonló történt, mint az öcséddel. A bátyám 2005-ben öngyilkos lett, 2009-ben pedig édesapám halt meg gégerákban. Ezek után skizofréniát állapítottak meg nálam, és mai napig szedek gyógyszereket.

Nagyon nehezen jöttem helyre.

Ma is járok gondozásra, tudok dolgozni napi 8 órában.

A gondozónál nem organikus pszichózisként van a diagnózis felállítva, de szerintem nem számít, minek hívják, csak épüljön fel az ember...

Mostanában az a célom, hogy hozzám hasonló betegeket találjak, akikkel megoszthatom tapasztalataimat. Ha esetleg tudok bármiben segíteni, írj bátran!

2012. máj. 15. 18:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!