Van itt olyan, aki szedett, vagy szed 5-htp étrend kiegészítő kapszulát?
Hát ja...külföldi fórumokon sokan dicsérik, sokan érvelnek ellene (esetleges mellékhatások),orbáncfű dettó(esetleges káros interakció más gy.szerekkel)...nehéz eligazodni... de hát ugyanez megy a "nem természetes" alapanyagú gyógyszerekkel kapcsolatban is.(Legyen az bármelyik antidepi).
Ugye Magyarországon még nem annyira elterjedt az 5-htp,így talán a vélemények is objektívebbek lehetnek.
Na itt van, kikerestem az "5htp depresszióra" oldalt:
Nagyon köszönöm! Sajnos németül nem igazán tudok, bár a lényeg átjön.
Viszont rengeteg angol nyelvű fórumot végigolvastam,azokon meg a vélemények erősen (na jó, bizonyos helyeken egyszerűen csak nem ajánlják, mondván: nem biztonságos) megoszlanak:teszem azt, öt ember dicséri, aztán jön egy-két véleményező, akik egyenesen méregnek titulálják a szert. Nyilván ilyenkor az ember gyanakodhatna a gyógyszeripar beépített kommentelőire is:), de azért mégis...Szóval tényleg felhasználói vélemények érdekelnének, konkrét tapasztalatokkal, hátha idetéved valamikor egy-két 5-htp "júzer".:)
A német fórumon 7:3-ra vezetnek azok, akik szerint használt nekik. Ebből nem tudni, mennyi a placebohatás. A szer drága, így a placebohatás igen erős.
Az biztos, hogy nem "méreg". Inkább csak nincs hatása. Ha méreg lenne, illegális lenne árusítani. Viszont ahhoz, hogy "gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény"-ként a boltokba kerülhessen, elég azt bizonyítani, hogy nem káros, azt nem kell, hogy használ is.
Igazad van! Viszont 1994-ben volt valami botrány az egyik 5 htp termékkel kapcsolatban, amit állítólag egy japán cég dobott piacra; nevezetesen valamiféle peak x (?) nevű anyagot is találtak a kapszulákban, ami komoly betegséget okozott egy vagy két személy esetében...nyilván már jobban ellenőrzik a termékeket, de szerintem innét a "hiszti". Viszont, ha jól tudom, az USA-ban a mai napig nincs FDA engedélye, de ez nem biztos. A Magyarországon forgalmazott cuccokon sincs OÉTI-szám,vagy nem vettem észre. Ezt lehet így, szerinted?
Úgy gondolom, hatása biztosan van (igen,nyilván számolni kell a placebo hatással is, meg azzal, hogy mindannyian másképp reagálhatunk bizonyos szerekre...és itt visszakanyarodnék eredeti kérdésemhez:)), csak azt szeretném tudni:milyen?
Őszintén örülök, hogy segített!:))Szedtél korábban esetleg orvos által felírt gyógyszereket is?
(Köszi a kommentet!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!