Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Miért baj, ha meg akar halni?

Tikana kérdése:

Miért baj, ha meg akar halni?

Figyelt kérdés

Hali!

Van egy barátnőm, akinek nagyon sok gondja volt az életében (28 éves). Örökbe fogadták, megerőszakolták, folyamatosan bántalmazták,...Egész normális ember lett belőle, jár dilidokikhoz meg minden. Agyon gyógyszerezik (antidepi, nyugtató) 4 hónapja, többször teljesen leszedálták, mert szeretne meghalni. Egyszerűen elég volt neki. Nem akarja folytatni az életét. Nem elkeseredett, csak nem akarja folytatni. Én ezt nagyon meg tudom érteni és bár öngyilkosság ellenes vagyok, de őt látva elbizonytalanodtam. Miért nem dönthet ő úgy, hogy véget vet az életének? Miért akarják mindenáron életben tartani, ha ő ki akar szállni?

Szépen elbúcsúzott mindenkitől, lezárta a dolgokat, hogy ne aggódjunk miatta, ne sajnáljuk és véletlenül se hibáztassuk magunkat, mert neki jobb lesz így.

Ha valaki szépen meg szeretne halni azt miért nem teheti? Miért csak suttyomban ugorhat le a hídról?

Amúgy múltkor a sok nyugtatótól amit a pszichiátrián kapott szabálytalan lett a légzése, majdnem ők ölték meg...

2012. ápr. 10. 18:53
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

A keresztények és egyéb vallások is hisznek abban, hogy az öngyilkosság pokolra juttat.

Mások szerint bármikor eljöhet az a pont, hogy élni akar, és ha éppen öngyilkosság közben törne rá, az ciki lenne, ezért nem támogatják az ötletet.

Megint mások "őrültek", vagy álszentek.

2012. ápr. 10. 19:03
 2/11 anonim ***** válasza:

Elgondolkodtató a kérdés, viszont....ha valaki támogatja a másik öngyilkosságát akkor az bizony bűncselekmény és bizony bűntethető szóval csak okosan, a tedd meg neked már úgyse lesz jobb-szöveggel:( Ha a barátja vagy akkor viszomt nem hagyod és nem engeded, hogy megtegye, ugyanis még fiatal, honnan tudod Te vagy akár Ő, hogy neki már soha nem lesz jobb???:O Senki nemtudja, mi se tudjuk..DE mindig lehet új életet kezdeni. Engem is kezeltek, de csak mint pszihológus, és engem is tele akartak tömni nyugtatóval meg minden sz@rral.....ne szedjen gyógyszereket, akármenynire is erőltetik, én sem szedtem mégis itt vagyok. Mellesleg a gyógyszereknek ilyen mellékhatásuk lehet, hogy állandó öngyilkossági gondolat stb. szerintem inkább tegyél meg mindent annak érdekében, hogy jól érezze magát. Ha elkezdi "sajnálatot" és azért tettem idézőjelbe mert igen előjönnek még benne de jogosan, akkor ne merüljön el benne, igen mondja el, mert jobb, érezze, hogy tud kihez fordulni és beszélgetni vele, te pdig hallgasd meg, de ne hagyd, hogy beletemetkezzen a múltjába!Vidd el bulizni, menjetek kirándulni, moziba..ismerkedjen és hidje, hogy igenis vannak jó emberek, és hogy igenis van még boldogság a világon!!Vagy ami mégjobb, hogy ne emlékezzen erre a környezetre üljön fel egy repülőre és menjen mondjuk Ciprusra dolgozni egy szállodába. hihetetlen, hogy menyni mnident tud tenni egy új hely új ismeretek új barátok az emberrel, új kihívás....és nem fog annyit emlékezni a múltra. Persze pénz meg minden de egy ilyen helyzetben, én ha a barátja lennék én venném meg neki a jegyet vagy vele is mennék akár!nekem, hiába azt mondta hogy nem, iszonyat lelkiismeret-furdalásom lenne ha a barátom meghalna és én nem segítettem neki az újrakezdésben. mindenkinek az életében vannak padlós időszakok...mégse dobják el az életüket különben akkor mindnki öngyilkos lenne-.-nem ő az egyedüli akivel sajnos ilyen dolgok történnek. és személyes véleményem szerint az embernek önerőből kell felállnia és újra becsülnie és tisztelnie önmagát mert az állandó benyugtatózás mellett valóban nem lesz szebb az élete!hozzátenném, hogy amikor én voltam ebben az életszakaszban nekem is egy barát segített, és egy szerelem ami még mnidig tart!

ez a véleményem...

2012. ápr. 10. 19:10
 3/11 anonim ***** válasza:

Azért, mert az életet védeni kell. Igaz, hogy ő maga dönt, hogy élni akar, vagy sem, de mi, többiek nem szabad, hogy abban támogassuk, hogy haljon meg.

A nemi erőszak áldozatainál nagyon gyakori a szuicid állapot.

A barátnődnek egy nagyon jó pszichiátert - aki nem dilidoki ám! - ajánlok, aki traumafeldolgozást is tud végezni, illetve klinikai szakpszichológust. Enélkül önmagában is sajnálatosan rövid lesz az élete és a haláláig maga a pokol.

2012. ápr. 10. 19:28
 4/11 A kérdező kommentje:

Évek óta barátok vagyunk és tényleg mellette állok. Mindent ,egbeszélt velem és ezt bármikor megteheti. De látom rajta, hogy most nem depressziós, nem a múltja kínozza, csak elég volt neki. Egyáltalán nem sajnáltatja magát. Leült mellém és normális hangon elmondta, hogy nem szeretne tovább élni. Én nem támogattam az ötlete, de valami nagyon nyugodt komolyság volt benne. Mikor az anyuka magyaráz valamit a fiának, türelmesen.

Én sem akarom, hogy megtegye.

2012. ápr. 10. 19:43
 5/11 A kérdező kommentje:
Egyáltalán normális dolog, hogy így elmondja és "elbúcsúzik"???
2012. ápr. 10. 19:46
 6/11 homo ludensz ***** válasza:
Minden "felfelé" mutató vallás elítéli az öngyilkosságot de még a természetet szemlélgetve sem találsz olyan gyomot vagy fűszálat hogy százszor megtaposták és mégis ha kis esőt kap meg napfényt ne kezdene újra a fény félé törni,kihajtani.Magam is depressziós és pánikbetegséggel lettem leszázalékolva, a klinikát később a kórházat is megjártam és mindig vannak sötét gondolataim még ma is de tudom hogy az életet végig kell élni. Ha gondolod részletesen is kifejtem hogy miért jutottam erre a végkövetkeztetésre.
2012. ápr. 11. 10:50
 7/11 anonim válasza:

Azt állítod van egy barátnőd, az első sorban, aztán azt fejtegeted, hogy miért ne lehetne öngyilkos ha akar.

Te sem vagy normális.

Segítened kéne neki. támogatnod. De nem, mert te inkább arról kérdezel egy netes oldalon, miért ne lehetne öngyilkos. Te beteg vagy. Megmondom miért nem lehet öngyilkos. Azért mert minden problémából van kiút. Olyan nincs hogy eleget szenvedtem kiugrok a hatodikról. Ez irracionális gondolkodás.

Elképzelhető, hogy nem fog egyhamar rendbe jönni. de mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy rendbe jöjjön, azért mert van kiút. van másik lehetőség, pozitívabb, jobb, még akkor is ha nincs isten (merthogy nincs) és az élet egy olyan kincs, miért érdemes megpróbálni mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer mégegyszer és még utána is.

2012. ápr. 12. 23:42
 8/11 A kérdező kommentje:

Utolsónak:

Én maximálisan segítem és támogatom és soha egy szóval nem említettem neki a kétségeimet amiket ide leírtam.

Ez a belső vívódásom amit megosztok veletek, mert tudom mással nem lehet.

2012. ápr. 13. 08:10
 9/11 dftgsgvghgev ***** válasza:

Megteheti. Megülheti magát, nem kell azt suttyomban csinálni.

Megértem, hogy vívódsz belül. De ne tévesszen meg a nyugodtsága. Nem írom le az érzelemszabályozás és az információfeldolgozás kapcsolatát krízishelyzetben, hosszú volna. Legyen elég annyi: hogy de, a barátod el van keseredve. Miért? Mert nincs jövőképe. A múltja fájdalmas, ez tény. De ebből logikusan levezetni azt, hogy jövője semmi, nem lehetséges, csak akkor, ha bevonunk egy olyan erős érzelmet az egyenletbe, ami a logikát alaposan megnyirbálja. Jelen esetben ez az elkeseredés lesz.

A búcsúzás normális ilyenkor. Sőt, szerencsés, mert legalább tudni, hogy baj van. Biztosíthatlak, lettek már öngyilkosok úgy emberek, hogy a környezetük nem is látta, hogy baj van.

Az előttem szólók adtak hasznos tippeket a segítséghez. Én csak annyit tanácsolok, hogy amennyiben a barátodnak nincs olyan maradandó betegsége/fogyatékossága, ami igen nagy szenvedést jelent számára egészen a haláláig (természetes haláláig), addig nyugodtan és határozottan kiállhatsz az öngyilkosság ellenes véleményed mellett.

Van itt még néhány szabály:

1. ne beszélj és beszéltesd őt az öngyilkosság konkrét módjáról.

2. keressetek igazi megoldási lehetőségeket (lásd az előző kommenteket)

3. segíts neki bűntudatot mérsékelni (megerőszakolásnál és bántalmazásnál szinte mindig van).

4. fogadd el, és vedd komolyan az érzéseit (ez már megy neked)

5. erősítsd meg abban, hogy kell neki a szakmai segítség

6. ne ítéld el a gondolatait ("Ilyesmire ne is gondolj!" stílusú szólamok szerencsétlenek)

Sok sikert!

2012. ápr. 15. 23:18
 10/11 dftgsgvghgev ***** válasza:
*megölheti. Sry.
2012. ápr. 15. 23:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!