Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Pánik, vagy idegbetegség nem...

Pánik, vagy idegbetegség nem tudom, de mindig visszatér! Mit tegyek?

Figyelt kérdés
2008-ban pánikbeteg lettem.Kb 1 év alatt gyógyszer nélkül kijöttem belőle (legalábbis azt hitem, meggyógyultam).Ezután munkát vállaltam, persze így többet aggódtam, izgultam, idegeskedtem, munkahelyi problémák is jöttek és visszaestem.Újabb egy év itthon, ismét sikerült elérnem, hogy gyógyszer nélkül eljutottam oda, hogy a testi tüneteim megszűntek, lelkileg is nyugodtabb lettem. Most találtam egy (kötelező)önkéntes munkát, 5 percre van a munkahely az otthonomtól, kedvesen fogadtak, nem megterhelő a munkám és csak napi 3 óra kb.Az első egy-két nap jól telt, de tegnap már délelőtt és délután is kezdett elhatalmasodni rajtam a rosszullét.Vert a szivem, remegtem,alig bírtam menni.El vagyok keseredve, mert azt hittem teljesen rendbe jöttem, de úgy látszik mégsem.Nem tudom, mi van velem.Már sok kivizsgáláson voltam, fizikailag nem találták semmi bajom.Este sem bírtam elaludni, folyton felriadoztam.Sok problémám van évek óta, családi, anyagi, amin szeretnék változtatni de így nagyon nehéz.Teli vagyok türelmetlenséggel, haraggal, aggodalommal és sok egyéb negatív érzéssel, amikkel nem tudok mit kezdeni.Lehet, hogy a sok stressztől, gondtól besokalltam és már nem bírja a szervezetem?Nem akarok gyógyszert szedni, mert félek, hogy a rászokás miatt csak több problémám lesz.Örülnék bármilyen jó tanácsnak.Pszichológusnál voltam, nem tudott segíteni.
2012. márc. 7. 09:18
1 2
 1/18 A kérdező kommentje:
Hozzátenném, most már világos számomra, hogy a rosszullétemet fokozza, ha közösségbe kerülök, emberek között kell lennem.Lehet, hogy ez inkább szociális fóbia?Bár ez fura, mert nem érzem úgy, hogy feszélyezne mások jelenléte, bár az igaz, hogy nagyon bizalmatlan és tartózkodó vagyok.
2012. márc. 7. 09:22
 2/18 A kérdező kommentje:
Ráadásul teli vagyok kettős érzelmekkel.Tudom, hogy nincs mitől félnem a munkahelyemen, tudom, hogy hasznomra válna a kimozdulás, ismerkedés, mégis, ha rágondolok, elfog a félelem és felmerül bennem valamiféle ellenkezés, hogy ez mégsem jó nekem.(Félreértés ne essék nem vagyok lusta, vagy munkakerülő ember, itt valami más a gond).
2012. márc. 7. 09:26
 3/18 anonim ***** válasza:

Küzdöttem hasonló problémákkal, én most egészen jól vagyok.

Azt szokták mondani, hogy a pánikbetegségből kigyógyulni nem lehet, csak a tüneteket lehet lecsökkenteni/elnyomni a megfelelő szintre.

Társaság vagy barát/barátnő szerintem sokat segítene.

2012. márc. 7. 09:36
 4/18 anonim ***** válasza:

Még valami: a gyógyszer - amit a pszichiáter (nem pszichológus, hiszen ők nem orvosok) megfelelően beállít - sokat használ. A rászokás pedig nem megy olyan könnyen, hogy 2 szemet beszedsz aztán soha többé nem tudod abbahagyni.

A gyógyszer egy segédeszköz, de miközben szeded törekedned kell a gondjaid megoldására és a félelmeid legyőzésére. :)

2012. márc. 7. 09:41
 5/18 A kérdező kommentje:
Semmi társaságom nincs évek óta.Társat próbálnék keresni, bele is kezdtem, de most, hogy látom, még mindig akár mikor rosszul lehetek,gondolkozom rajta, érdemes-e? :(
2012. márc. 7. 09:41
 6/18 A kérdező kommentje:
Hát igen, csak annyi rosszat hallottam már a gyógyszerekről..
2012. márc. 7. 09:42
 7/18 anonim ***** válasza:

Amíg azon fogsz agyalni, hogy mikor jön a rosszullét, addig nehéz lesz. Én emiatt két félévet elvesztegettem az egyetemen: egyszerűen nem bírtam bemenni az előadóba, mert attól pánikoltam, hogy mi lesz ha rosszul leszek és ki kell jönnöm.. De ezeket az érzéseket le lehet győzni: én pl. jobban összehaverkodtam pár csoporttárssal (a levelező miatt ez ugye annyira nem szokványos), pl. ha velük együtt mentem be akkor elfelejtkeztem a dolgokról.

Ez a pánikbetegség egyik "gyenge pontja", hogy csak a fejünkben van.

Társat érdemes keresni, függetlenül betegségektől. Olyan társsal, aki ezt megérti, mert vagy nagyon megértő, vagy volt hasonló szituációban.

A lényeg hogy ne hagyd magadat, az emberi szervezet hihetetlen dolgokat kibír. Mint mondtam a pánikbetegség pedig közel sem olyan súlyos, mint egy daganatos betegség, mert nem jár életveszéllyel. A halálfélelmeket, rettegéseket csak a pánikbeteg érzi, szinte kivétel nélkül alaptalanul.

2012. márc. 7. 10:24
 8/18 anonim ***** válasza:
Érdemes kipróbálni a gyógynövényeket azok is segítenek és természetesen a társaság, a problémák megoldása, amik a feszültség forrásai lehetnek.Ezt akár egy jó termékcsalád használatával kiküszöbölheted (minőségi termékek, jó közösségbe kerülsz és ha szeretnél még jól kereshetsz is )
2012. márc. 7. 11:23
 9/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

A gyógynövényekben jobban bízom, citromfűteát szoktam inni, sokat segített,évekig ittam, bár most úgy vettem észre inkább rosszabb tőle, mint jobb.Fura.

2012. márc. 7. 12:10
 10/18 anonim ***** válasza:

Rendben, jobbulást. :)

Ha kedved támad beszélni róla nyugodtan írj, akár privátot is.

2012. márc. 7. 12:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!