Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Miért van önbizalom-hiányom,...

Miért van önbizalom-hiányom, ha nincs rá semmi okom?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy vagy 100 ilyesmi kérdés van naponta, de már idáig süllyedtem, hogy nincs kivel beszélnem...

23 éves főiskolás lány vagyok, a szüleimmel élek. Nem vagyok kiemelkedően szép, de az átlagosnál valamivel talán szebb. Könnyen tanulok, jók a jegyeim, és általában amihez csak nyúlok, jó eredménnyel zárul. A szüleim mindenben támogatnak, sőt kicsit talán túlzottan elfogultak is velem szemben.

Mindig is nagyon nehezen létesítettem új kapcsolatokat. Órákig tart, míg felengedek valakinek a társaságában, ha pedig nagyobb társaságban vagyok, jóval tovább. Akkor sem vagyok egy nagydumás, inkább csendben hallgatom a többieket. Nincs barátom, jó ideje nem is volt, és nem is vágytam rá. Sőt az utóbbi időben egyetlen közeli barátom sincs, akivel tudnék beszélgetni.

A csalódásokat (legyen az egy szerelmi bánat vagy egy rosszkor elhangzott negatív kritika) nagyon rosszul viselem, egyetlen rossz szó évekre vissza tud vetni, ugyanakkor a dicséretre nem reagálok ennek megfelelően örömmel.

Ugyanakkor az utóbbi 1-2 évben sikerült kialakítanom magamnak egy olyan fellépést, ami ezt a félénkséget elég jól leplezte (pár kivétellel).

A minap azonban edzés után (harcművészet) az edzőm közölte, hogy az elfojtásaimat és önbizalomhiányomat nem itt és nem így kéne kiélnem. Teljesen összetörtem. Annyira igyekeztem jó ember lenni, jó "harcos" lenni, olyannyira, hogy már edzőnek is felkértek pár hónapja... és most rájöttem, hogy mindaz, amit évek alatt "javítottam" magamon, csak egy maszk, ami mögött ugyanolyan nyamvadt, gyáva s***fej vagyok, mint voltam.

Kérdésem a következő. Miért lehet önbizalomhiányom, ha semmi látható okom nincs rá? Vagy ha már van, mit tehetnék ellene? Segítsetek, kérlek, mert úgy érzem, bajban vagyok.

2012. márc. 6. 16:53
 1/7 maniaaac13 válasza:
83%

Szerintem a társadalom a hibás:D

Aki nem olyan mint a többiek azt kiközösítik, így inkább mindenki probál megfelelni a "normáknak".Szerintem legbelűl tudod, hogy félénk vagy és ezt nem tudod eltakarni.

Amúgy meg ugyanez a problémám.

Légy olyan amilyen valójában vagy és ne probálj másoknak megfelelni, meglátod jobb lessz:)

2012. márc. 6. 19:42
 2/7 anonim ***** válasza:
64%

"Órákig tart, míg felengedek valakinek a társaságában"

Mint kb. mindenkinek a legtöbb esetben.

"Akkor sem vagyok egy nagydumás"

Ez általában előny. Sokan emiatt megbízhatóbbnak vagy komolyabbnak tartanak.

"A csalódásokat (...vagy egy ... negatív kritika) nagyon rosszul viselem, egyetlen rossz szó évekre vissza tud vetni, ugyanakkor a dicséretre nem reagálok ennek megfelelően örömmel."

A legtöbb emberrel ez így van, a kritikát csak a politikusok bírják rezzenéstelenül, ők se mindenkitől, de ők évekig gyakorolták ezt.

"Sőt az utóbbi időben egyetlen közeli barátom sincs, akivel tudnék beszélgetni."

Ez már egy teljesen más témakör, aminek nincs köze a nagydumássághoz vagy a társasági lazasághoz. Persze lehet köze az önbizalomhiányhoz, meg lehet az oka egyszerűen az, hogy nem értesz az ismerkedéshez stb.

Pl. nem vagy érdeklődő, vagy magadról sem árulsz el soha semmit (önzetlenségnek és szerénységnek képzelve azt, hogy sosem tolod magad a középpontba), vagy annyira görcsösen törekszel jó kapcsolatok kialakítására, hogy csak jó tulajdonságokat árulsz el magadról, az emberek azonban nem kedvelik a supermaneket, vagy túl kedves/segítőkész vagy és emiatt félnek tőled az emberek, vagy pont fordítva, sosem vagy az; stb.

"Miért lehet önbizalomhiányom, ha semmi látható okom nincs rá?"

Szülők kialakíthatták ezt, kialakíthatta az iskola, vagy te magadnak alakítottál ki téves elméleteket, amik most itt vannak a fejedben és gátolnak. Pszichoterápiát, főleg a kognitív terápiát tudnám javasolni.

2012. márc. 7. 07:32
 3/7 anonim ***** válasza:
0%

"23 éves főiskolás lány vagyok, a szüleimmel élek. Nem vagyok kiemelkedően szép, de az átlagosnál valamivel talán szebb. Könnyen tanulok, jók a jegyeim, és általában amihez csak nyúlok, jó eredménnyel zárul."

Kedves kérdező!

Ez nem önbizalom hiány, hanem kérkedés. Már bocsáss meg szegény fejemnek.

Mintha azt írtad volna, hogy "igaz, nem én vagyok a Mona Lisa, de a legszebb, és legokosabb lány vagyok a halpiacon. Meg még karatézok is."

Te most azt várod, hogy mi bizonygassuk, hogy tényleg te vagy a legokosabb, és a legszebb, meg hogy ne vedd a lelkedre? Hát a nagy túrót neked, kiscicám.

2012. márc. 7. 23:53
 4/7 anonim ***** válasza:
70%

Te utolsó hozzászóló, te mekkora egy se**fej vagy! Nem értem az ilyen emberek minek pofáznak ide, ha nem tetszik egy kérdés tovább lehet lépni. Nem az lenne ennek az oldalnak a lényege, hogy segítsünk kérdéseket megválaszolni? Az, hogy valami neked nem probléma még másnak lehet az, de gondolom Te tökéletes vagy tele önbizalommal. Bár én inkább egy tudálékos, kötekedő, korosodó ...-ra tippelnék. Húhh bocsi...

A kérdésedre egyébként, hogy arra is válaszoljak szerintem túl magasra tetted a mércét. Nem lehet, hogy sok rajtad a nyomás? Megfelelni a szülőknek (akik ugye bár támogatnak, de követelnek is gondolom), megfelelni az edződnek, ráadásul olyan sportot is választottál ahol nagy önfegyelem szükséges. Az, hogy nehezebben oldódsz társaságban nem feltétlenül rossz dolog, nem vagyunk egyformák a gond akkor van, ha régebben nem ilyen voltál. Az, hogy nincsenek barátaid az viszont már nagyobb probléma. Barátokra mindenkinek szüksége van. Próbálj meg kicsit lazítani, nem lehet mindig 100%-ot teljesíteni ezzel nem leszel rosszabb. Vegyél erőt magadon, járj el társaságba gondolom vannak csoporttársaid, érdeklődj többet felőlük, foglalkozz jobban a környezetedben lévő emberekkel. Csinálj valami teljesen újat, járj el esetleg más edzésekre is néha, ott ismerkedhetsz új emberekkel. Ha az önbizalomhiány szorongással esetleg depresszióval is párosul akkor lehet egy szakembert is felkereshetnél. Azzal viszont az a baj (sajnos pár ismerősöm járt így) telenyomják az embert sok értelmetlen sza*ral már bocsánat én inkább egy kineziológust ajánlanék. Ő lehet ki tudná deríteni hátha a múltban ért valami amit idáig nem tudtál feldolgozni és így ütközik ki.

2012. márc. 8. 13:46
 5/7 anonim ***** válasza:
16%

Kedves kérkedő!

Csak nem bejelentkeztél álnéven, az utolsó kommenthez?

Te kis szép, meg okos, meg karatés.

2012. márc. 9. 22:05
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
hallod ,szerintem nagyon érdekes a kérdésed. És itt valamelyik válaszoló tökjókat irt ..kogintív terápia ..amúgy én is ugyanebben a cipőben vagyok .Hát kitartást mind2nek!!!
2012. ápr. 10. 14:37
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
A mi kultúránk nehezen tolerálja,ha valaki félénk.Megköveteli a nagy pofát.Sajnos.Az önbizalomhiányt is a kultúránk nyomatja.
2013. jan. 23. 10:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!