Főleg aki járt már pszichológusnál, Ti mit csináltatok ott?
Hosszú évek után rászántam magam, hogy elmenjek. Azért hitetlenkedtem, mert nem tudtam elképzelni, hogy mi oldódna meg az életemben attól, hogy egy idegennek elmondom a problémáimat 8000,-/óra áron. Aztán rászántam magam. Most járok már egy jó hónapja heti egyszer, de azon kívül, hogy én beszélek ő pedig néha mond valamit (ami nem is igazán tanács) más nem történik.
Örülnék, ha írna valaki, akár egy pszichológus, hogy ez tényleg így megy?! És ettől valóban várhatok "megoldást".
Tényleg így megy. Elég fura, és úgy tűnik, hogy ő csak ott jól elvan. Pedig rendszerezi amit mondasz, és ha 1-2 percig csönd van, akkor kipiszkálja belőled a következő szófosást.
A pszichológus azt figyeli, hogy a gondolatok folyama eljut-e valahová, vagy csak mindíg ugyanoda. Ha így van, akkor megpróbál kizökkenteni.
Régebben jártam, nem is egyhez, de őszintén szólva, nem lettem sokkal okosabb, annyi haszna volt csak a dolognak, hogy egyikük megtanított relaxálni és ennek mai napig sokszor hasznát veszem.
Aztán rájöttem, hogy sokkal többet használ a nem sablonos, hanem őszinte ima,amiben szívből felsorolom, miért vagyok hálás, mi miatt aggódom, mi az, amit igazán szeretnék,mit bántam meg, kinek bocsátok meg, vagy ki az, akinek nem tudok,miben lenne szükségem segítségre.
Ezek nagyon fontos kérdések, és mikor úgy kell ezeket elmondani, mintha egy másik személynek mondanám (akiről tudom, hogy nem mondhatja tovább),akkor sokkal őszintébben szembesülök a saját valós érzéseimmel és céljaimmal, mint egyébként.Összhangba kerülsz saját magaddal, felismerheted a rejtett problémákat.Ha netán nem vagy hívő, az sem gond, mert a módszer így is ugyanolyan hatásos, pszichológiai szempontból mindenképp.
Köszönöm a válaszokat!
Bizonyára igaza van mindnyájatoknak és lehet hogy csak én vagyok türelmetlen. Szerencsére vannak olyan barátaim (1 mindenképp :)) aki tényleg tud rólam mindent, tehát amit a pszichológusnak elmondok, azokat ő is tudja. Így igazán olyan problémám sincs, hogy nincs kivel, őszintén megbeszélnem a gondjaimat, mert van!
Igen, az ima "lehetőségével" is szoktam élni, csak néha abban is olyan tanácstalan vagyok, nem tudom, hogy pontosan mit is mondjak...
Ne légy tanácstalan, csak mondd azt, amit a szíved súg.Semmi probléma nem lesz belőle.
Az a baj, hogy a pszichológus csak kérdéseket tesz fel,elvileg azért, hogy a kérdései elgondolkoztassanak és eljöjjön ez által a páciensnél a felismerés, vagy a megnyugvás, de ez sokaknál nem jön be, nem elégséges.Nekem sem volt elég, én inkább bölcs tanácsokra vártam volna, más meglátásokra lettem volna kíváncsi.Ráadásul voltak olyan kérdéseim, amiket inkább elodázott, sosem válaszolt meg, mert nyilván nem tudta, mit mondjon.Talán, akiknek nem jött be a pszichológus, esetleg életvezetési tanácsadást lehetne kérni, én nem tudom, az milyen, de megfordult a fejemben, hogy azt még kipróbálnám.
Na igen, ez bennem is felmerült. Nem egy pszichológusnál jártam már, de igazság szerint általában nekem is csalódás volt. Sokszor volt, hogy úgy jöttem ki, hogy úgy éreztem, feltaláltam a bölcsek kövét, innentől kezdve megváltozik az életem, azután másnap ugyanúgy ébredtem.
Ne várj csodákat. Az egyébként jó, hogyha inkább hallgatnak, mint beszélnek, de azért az se árt, ha elmagyaráznak dolgokat. Egyébként tényleg így megy. Hogy megoldást várhatsz-e, azt nem tudom, mert egyrészt ez pszichológustól függ, másrészt nekem nem volt kedvem végigcsinálni egy többhónapos terápiát horribilis pénzért, amikor kb. az ötödik alkalom után is úgy éreztem, hogy semmivel nem mentünk előrébb. Szóval ez számomra nem derült ki.
Sok mindent csinálhat egy pszichológus. Tény, hogy van, akinek már az is használ, hogy kiadhatja magából a problémáit, a pszichológus meg végighallgatja, ettől függetlenül nekem nincsenek túl jó tapasztalataim ezzel kapcsolatban. Egy időben járnom kellett pszichológushoz pár lánnyal, mert eléggé összevesztünk (nekem eszem ágában se volt kibékülni, és volt rá okom). Ott igazából a pszichológus nagyon nem tudott mit csinálni, csak hogy "béküljetek ki, béküljetek ki", és egyébként is, nem értek egyet az elveikkel. Egyrészt utálom, ha a fejemben akarnak "turkálni", másrészt attól, hogy beszélgetek vele, az ég világon semmi sem történik. Tehát felesleges, és még irritáló is. Viszont ha tényleg meg akarsz változni, és a pszichológus is érti a dolgát (de Tényleg érti), akkor segíthet.
Továbbá: egy (főleg) gyerekpszichológus személyiségtesztet csinálhat, például vannak olyan tesztek, ahol rajzolnod kell, és ez alapján meg tud állapítani dolgokat a személyiségedről, helyzetedről, stb. Na, szerintem ez is hülyeség, egy rajz alapján nem sokat állapíthatnak meg rólam, de mindenesetre szerintem vicces :D
Aztán vannak, akik valamilyen függőség miatt (pl alkohol, drog) fordulnak pszichológushoz, ennél is változó a siker, sok év munkájával talán tud hatni valamit...de megintcsak hozzáértés szükséges.
Ami még így eszembe jut, sokszor iskolai osztályokban próbálják javítani a Közösséget (ennél is vannak vicces játékok :)) ), vagy különböző kamaszkori problámáknál, pl. válás, szélsőséges esetben haláleset, segítenek ezek feldolgozásában...
Válaszokat tényleg nem nagyon tudnak adni, legalábbis nekem nem :P De ez mindenkinél más...
Most ennyi jutott eszembe, remélem, használható a véleményem...
13/L :D
*Előző vagyok*
Leginkább az zavar, hogy azt hiszik, drasztikusan meg tudják változtatni az egész gondolkodásomat, meg mindenbe bele akarnak szólni...de én nem önszántamból jártam, így ez más téma :P De attól is függ, hogy mennyire rokonszenves a pszichológus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!