Mért nem tudok aludni?
Vannak olyan napok, amikor egyszerűen nem tudok aludni. Pedig ellég le vagyok fárasztva agyilag és fizikailag is. (2 ZH, sportedzés, koncentrálós óra) És több mint egy óra, mire talán sikerül elaludni, úgy, hogy előző nap is alig aludtam.
Mért lehet ez? Mit lehetne tenni ellene?
Mit lehet tenni?
Elsősrorban mentális lazítás: jóga, úszás, nagy séták a Természetben - amikor úgymond nem csinálsz semmit, csak vagy -, relaxációs gyakorlatok megtanulása. Írhatsz naplót is, ki is rajzolhatod magadból a feszkót (bárki rajzolhat, bármit, nem a mű a fontos, hanem az, hogy a felszínre dobódjon a mélyben ragadt probléma, indulat stb.).
Aztán: próbáld meg magadban megkeresni, hogy mi az, ami leginkább feszít belülről? A jövőtől való félelem? Munka? Állás? Család? Barát/bartánő? Betegség? Valaki a családból? Tanulás? stb. Ha ez tudatosul benned, más könnyebb lesz egy fokkal az egész.
Aztán: vannak kifejezetten relaxációt tanító CD-k, könyvek. Érdemes azokat megkeresni.
Ha végképp nem boldogulsz semmivel sem az előzőek közül, akkor ajánlott először a bio-altató, gyógyteák, aztán ha nem segít ez sem, akkor az orvos felírta nyugtató, és pszichiáter. Ugyanis akkor mélyre nyúlnak az alvási problémád gyökerei, és kezeletlenül csak egyre halmozodó és komolyabb panaszokat okoznak. De ez utóbbi a ritkább; én a sok napi stresszre tippelek, és a felfolgozatlan ingerekre.
Ja még valami: ha csak lehet, fogd vissza a háttértévézést, csak olyan filmeket nézz, amelyekről érzed, hogy kikapcsolnak. TV-reklákat érdemes azonnal elkapcsolni, vagy lenémítani a hangot, amíg mennek, VV- és hasonló mocskokat lehetőleg ne nézz, mert a látott durva agresszió nagyon mélyre vésődik a nézőben.
Lehetőleg a folyton panaszkodó embereket kerülj el nagy ívben (iszonyú sok energiát elszívnak!).
Fizikai okok: figyelj oda a KV-és fekete tea fogyasztásra, energiaitalra (ha van). KV-t este 6 után, fekete teát este 5 után már ne igyál. 8-ig próbálj megvacsorázni és max. 11-ig ágyba kerülni, de jobb volna az este 10 óra.
Alakíts ki a lehetőségeknek megfelelően napi rutint az alvásra, az első időkben inkább rituáéát, amikor ugyanabban a sorrendben végzel mindent, egymás után és mindig ugyanazt. Segít jó mélyre beégetni, reflex-szinten, hogy" most alvás következik".
Kerüld a zajt, a fényeket a szobád környékén, ahol alszol, figyelj oda, hogy mennyire van meleg vagy hideg, és hogy jó minőségű legyen az ágyad, amiben alszol.
Szép álmokat! :)
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Kollégista vagyok, az ágyam nem túl jó, de legalább a koli árát ki tudom fizetni...Ha még szobatársam ébren van, akkor tuti hogy nem alszok el, pedig csak kislámpa ég, és halkan olvasgat. No meg egyébként is füldugóval alszok :)
Kávét max reggel iszok, de azt is nagyon ritkán.
Család miatti stessz is meglehet, szülőkkel nem vagyok túl jóban, viszont a párkapcsolatom elég jó :)
TV-t egyáltalán nem nézek, néha sorozatokat a neten.
Mondjuk a suli, mint stresszforrás, az sajnos kétségtelenül megvan, ezért vizsgaidőszak előtt el szoktam kezdeni magnéziumot szedni. Már 2-3 hete szedem.
A suli máshol is előjön, ilyenkor többször van az, hogy bármin el tudom bőgni magam, holott egyébként nem szoktam :(
De sajnos ezzel nem tudok mit csinálni, még pár év és végzek.
A lefekvésrutin kb megvan, néha 1-2 dolog változik (ha nincs könyvem, akkor sorozatozok helyette egy kicsit)
Én is kolis voltam, gimiben is, meg egyetem alatt is, és az én családom sem volt éppen jó, sőt. :( Voltak h.ülye szobatársaim, akik hangosan magoltak, akik éjjelente csapkodták az ajtókat...stb. Úgyhogy nagyon megértelek.
Nekem is volt füldugóm, nem is árt az néha, ha tudsz vele aludni.
A magnézium jó, Ca-ot is szedhetnél, illetve ami még jobb, B-12 vagy B-6 vitamint, de ahhoz nem árt egy doki sem, aki tud róla.
Alvás előtt jobb egy könyv, és meglepődsz, hogy mi a jó: a klasszikus krimi!
A családi problémák miatt nagyon komoly alvásgondjaid lehetnek, mert azok nagyon megviselik az embert. Emiatt érdemes a hazalátogatásokat a lehető legritkábbra fogni. Komolyan mondom, tapasztalat.
Havi 3-nál tartok jelenleg, azt már nem nagyon akarom ritkítani, mert így is hisztiznek.
Könyvet most szerzek otthonról, sajnos folyamatosan nem tudok magamnak venni, mostanában elég drágák :(
Köszönöm a segítséget, ma egy deci borocska is befigyelt, hátha segít :)
A deci bor hiba volt, mert az alvásproblémáidon nem segít, sőt.
A többit leírom a privátban, mert nem publikus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!